0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megvan a tájékoztató ár az őszi kalászosokra

Nettó 96 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól begyűjtött adatok feldolgozása után a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idei előrejelzés a végfelhasználói árak enyhe emelkedésével számol.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének tájékoztatása szerint az őszi búza és a tritikálé vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, 40 százalék körüli felújítási lehetőségét tesznek lehetővé, azonban az őszi árpa esetében a szaporító terület csökkenése miatt – az előző évivel azonos vetésterületet feltételezve – akár hiányhelyzet is kialakulhat.

A szövetség a tagjaitól az aratási szezon végén kér és kap adatokat és ennek feldolgozása után adja ki tájékoztatóját.

Az előző évről nem húzódott át nagyobb mennyiségű vetőmag, bár az őszi búza esetében kissé magasabb az 100-500 tonnás tételek aránya. A vetőmag célú őszi búza átlagtermése évek óta stabil, az őszi árpa és a tritikálé esetében azonban a tagok nagyobb arányban számolnak magasabb termésátlaggal.

Az idei évben emelkedtek a kalászos terményárak, várhatóan növekednek a termelési költségek, amelynek következménye a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedése.

A Vetőmag Szövetség idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely a széleskörű adatgyűjtést követően idén nettó 96 ezer forint tonnánként. Ez az ár zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A tájékoztató ár nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kapunk majd pontos képet, amikor a tagságtól megérkeznek majd a tényleges adatok. 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, tavaly pedig 94 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza vetőmag.

Forrás: Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács