Back to top

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Számos gazdálkodó készít a Zala-völgyében minőségi helyi termékeket az itteni terményekből. A Zala Termálvölgye Egyesület most 16 gazda összefogásával alakította meg a Nyitott Porták elnevezésű együttműködést. A résztvevők ebben azt vállalják, hogy egész évben, meghatározott napokon bemutatják tevékenységüket és vásárlási lehetőséget biztosítanak - írja a tvkeszthely.hu. Az úgynevezett rövid élelmiszerlánc előnye, hogy élénkíti a helyi gazdaságot és minőségi, egészséges termékek szerezhetők be közvetlenül a termelőtől.

„Akár egy méhészetről beszélünk, ahol körbe lehet járni, be lehet vásárolni mindenféle méhészeti termékeket, vagy akár egy borkóstolóról, egy falusi vendégasztalról, vagy egy eseményről, például egy gyógynövénytúráról, vagy egy falusi disznóvágásban való szerepvállalásról” - mondta keszthelyi televíziónak Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület Munkaszervezetének vezetője.

A Zala-völgyi gazdák többek közt gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárokat, sajtokat, húskészítményeket és bort állítanak elő.

Ez a zalacsányi fogadó is csatlakozott a Nyitott Portákhoz. Az idényjellegű kínálatukat javarészt helyi termékekből készítik. Szeptembertől a vendégek itt is aktívan részt vehetnek az étel- italkészítésben.

„Akár a lekvár, vagy a szörpkészítésbe, ezek jelenleg is helyben készülnek, de akár a rétes nyújtásig, vagy a dagasztásig, vagy a disznóvágásig is majd reméljük, hogy sikerül a jövőben eljutni” - mondta Eckhoff Adrienn, a zalacsányi Farm Inn Fogadó tulajdonosa. 

Almalevet és gyógynövényszirupokat készítenek a Csáford-völgyi Natúr Ponton. Számos vendéglátóegységet látnak el. A Nyitott Portákban jó lehetőséget látnak, ezért érdekes programokat fognak szervezni. A látogatók például elkészíthetik saját gyümölcslevüket.

„Minimum 12 alkalmat szeretnénk csak a gyümölcsfeldolgozásból csinálni. Levendula lepárlás az idén úgy 20-25 alkalommal volt, idén több már vélhetően nem lesz, de jövőre ebből is szeretnénk azért nyitott napokat csinálni, amikor az emberek megfigyelhetik, hogy hogyan készül az illóolaj” - vázolta fel a Csáford-völgyi Natúr Pont vezetője, Fatér Balázs

A gazdák július végén írták alá az együttműködési megállapodást. Szeptember 1-től már a vendégek is kereshetik a zalai Nyitott Portákat.

Egy horvát-magyar határmenti programnak köszönhetően mobil alkalmazás, honlap és marketing kampány segít majd a népszerűsítésben.  A minősített porták létszáma hamarosan bővülhet.

Forrás: 
tvkeszthely.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Már 70 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban

Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban - jelentette be René Collin, Vallónia, Belgium francia nyelvű, déli régiójának agrárminisztere kedden.

Őstermelők! NAV ellenőrzések október közepétől

Az adóhatóság megyei, fővárosi igazgatóságai október 15-től vizsgálatot indítanak az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében.

Közegészségügyi kockázat: korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak.

Jönnek az olcsó brazil húsok

Brazília szeretne még több csirke- és marhahúst exportálni elsősorban Kínába és Európába. Ehhez pedig kész komoly terveket megvalósítani. Reményeik szerint megerősíthetik helyüket, mint meghatározó élelmiszer-exportőr ország.

„Ez a bolt egy nagy kovász…”

Van egy régies stílusú üzlet Keszthelyen, amelyben a vásárló úgy érzi magát, mint a nagyi kamrájában annak idején. Ennél is fontosabb azonban, hogy nemcsak a hangulata, hanem az ott található ízek is a múltat idézik – vagyis a termékek természetesek és finomak. Ez itt mindenre igaz, mert az áruk összeválogatásakor eleve ez a szándék vezérli az üzlet tulajdonosát.

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

2010 óta megháromszorozódott a kistermelők száma

A kormány számos intézkedéssel igyekszik folyamatosan piaci versenyelőnyt teremteni a kiváló minőségű hazai és helyi élelmiszerek számára – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az I. Mezőgazdasági és kistermelői fesztiválon Kenderesen.

Együnk több bárány- és juhhúst!

Egészséges, ízletes, mégis nagyon keveset eszünk belőle. Hároméves kampányt indít a terméktanács a bárány és juhhús fogyasztás növelésére. A promóciós programot Szabó Mária, az Agrárminisztérium osztályvezetője nyitotta meg, és Kukovics Sándor ügyvezető igazgató Bátor Árpád alelnök mutatta be.

Vegánok lesznek a németek?

Németországban, nyugat-Európa legnépesebb országának polgárai az elmúlt évben fejenként 59,73 kilogramm húst fogyasztottak, s ez a mennyiség évről évre csökkenő tendenciát mutat.