Back to top

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Számos gazdálkodó készít a Zala-völgyében minőségi helyi termékeket az itteni terményekből. A Zala Termálvölgye Egyesület most 16 gazda összefogásával alakította meg a Nyitott Porták elnevezésű együttműködést. A résztvevők ebben azt vállalják, hogy egész évben, meghatározott napokon bemutatják tevékenységüket és vásárlási lehetőséget biztosítanak - írja a tvkeszthely.hu. Az úgynevezett rövid élelmiszerlánc előnye, hogy élénkíti a helyi gazdaságot és minőségi, egészséges termékek szerezhetők be közvetlenül a termelőtől.

„Akár egy méhészetről beszélünk, ahol körbe lehet járni, be lehet vásárolni mindenféle méhészeti termékeket, vagy akár egy borkóstolóról, egy falusi vendégasztalról, vagy egy eseményről, például egy gyógynövénytúráról, vagy egy falusi disznóvágásban való szerepvállalásról” - mondta keszthelyi televíziónak Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület Munkaszervezetének vezetője.

A Zala-völgyi gazdák többek közt gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárokat, sajtokat, húskészítményeket és bort állítanak elő.

Ez a zalacsányi fogadó is csatlakozott a Nyitott Portákhoz. Az idényjellegű kínálatukat javarészt helyi termékekből készítik. Szeptembertől a vendégek itt is aktívan részt vehetnek az étel- italkészítésben.

„Akár a lekvár, vagy a szörpkészítésbe, ezek jelenleg is helyben készülnek, de akár a rétes nyújtásig, vagy a dagasztásig, vagy a disznóvágásig is majd reméljük, hogy sikerül a jövőben eljutni” - mondta Eckhoff Adrienn, a zalacsányi Farm Inn Fogadó tulajdonosa. 

Almalevet és gyógynövényszirupokat készítenek a Csáford-völgyi Natúr Ponton. Számos vendéglátóegységet látnak el. A Nyitott Portákban jó lehetőséget látnak, ezért érdekes programokat fognak szervezni. A látogatók például elkészíthetik saját gyümölcslevüket.

„Minimum 12 alkalmat szeretnénk csak a gyümölcsfeldolgozásból csinálni. Levendula lepárlás az idén úgy 20-25 alkalommal volt, idén több már vélhetően nem lesz, de jövőre ebből is szeretnénk azért nyitott napokat csinálni, amikor az emberek megfigyelhetik, hogy hogyan készül az illóolaj” - vázolta fel a Csáford-völgyi Natúr Pont vezetője, Fatér Balázs

A gazdák július végén írták alá az együttműködési megállapodást. Szeptember 1-től már a vendégek is kereshetik a zalai Nyitott Portákat.

Egy horvát-magyar határmenti programnak köszönhetően mobil alkalmazás, honlap és marketing kampány segít majd a népszerűsítésben.  A minősített porták létszáma hamarosan bővülhet.

Forrás: 
tvkeszthely.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Újabb 11 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásról született döntés

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb 11 milliárd forint összegű támogatásról született döntés, amely mintegy 700 gazdálkodó fejlesztéseit szolgálja. Az Irányító Hatóság mostani döntésével együtt programban vállalt kötelezettség mértéke meghaladja a 100 százalékot.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

A méhészet kiemelten támogatott ágazat

A hazai méhészeti ágazat 18-20 000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál megnyitóján. Feldman Zsolt kiemelte a méhészet agrárgazdasági jelentőségét is, hiszen az ágazat a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja.

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.