Back to top

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Számos gazdálkodó készít a Zala-völgyében minőségi helyi termékeket az itteni terményekből. A Zala Termálvölgye Egyesület most 16 gazda összefogásával alakította meg a Nyitott Porták elnevezésű együttműködést. A résztvevők ebben azt vállalják, hogy egész évben, meghatározott napokon bemutatják tevékenységüket és vásárlási lehetőséget biztosítanak - írja a tvkeszthely.hu. Az úgynevezett rövid élelmiszerlánc előnye, hogy élénkíti a helyi gazdaságot és minőségi, egészséges termékek szerezhetők be közvetlenül a termelőtől.

„Akár egy méhészetről beszélünk, ahol körbe lehet járni, be lehet vásárolni mindenféle méhészeti termékeket, vagy akár egy borkóstolóról, egy falusi vendégasztalról, vagy egy eseményről, például egy gyógynövénytúráról, vagy egy falusi disznóvágásban való szerepvállalásról” - mondta keszthelyi televíziónak Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület Munkaszervezetének vezetője.

A Zala-völgyi gazdák többek közt gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárokat, sajtokat, húskészítményeket és bort állítanak elő.

Ez a zalacsányi fogadó is csatlakozott a Nyitott Portákhoz. Az idényjellegű kínálatukat javarészt helyi termékekből készítik. Szeptembertől a vendégek itt is aktívan részt vehetnek az étel- italkészítésben.

„Akár a lekvár, vagy a szörpkészítésbe, ezek jelenleg is helyben készülnek, de akár a rétes nyújtásig, vagy a dagasztásig, vagy a disznóvágásig is majd reméljük, hogy sikerül a jövőben eljutni” - mondta Eckhoff Adrienn, a zalacsányi Farm Inn Fogadó tulajdonosa. 

Almalevet és gyógynövényszirupokat készítenek a Csáford-völgyi Natúr Ponton. Számos vendéglátóegységet látnak el. A Nyitott Portákban jó lehetőséget látnak, ezért érdekes programokat fognak szervezni. A látogatók például elkészíthetik saját gyümölcslevüket.

„Minimum 12 alkalmat szeretnénk csak a gyümölcsfeldolgozásból csinálni. Levendula lepárlás az idén úgy 20-25 alkalommal volt, idén több már vélhetően nem lesz, de jövőre ebből is szeretnénk azért nyitott napokat csinálni, amikor az emberek megfigyelhetik, hogy hogyan készül az illóolaj” - vázolta fel a Csáford-völgyi Natúr Pont vezetője, Fatér Balázs

A gazdák július végén írták alá az együttműködési megállapodást. Szeptember 1-től már a vendégek is kereshetik a zalai Nyitott Portákat.

Egy horvát-magyar határmenti programnak köszönhetően mobil alkalmazás, honlap és marketing kampány segít majd a népszerűsítésben.  A minősített porták létszáma hamarosan bővülhet.

Forrás: 
tvkeszthely.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Ugrásra készen áll a nógrádi nyúlpiac

Az elmúlt két évtized leg­nehezebb időszakát éli a hazai nyúltenyésztés. A fogyasztás ugyan növekszik, de az előző évek külpiaci ­válsága rányomta bélyegét a felvásárlásra és a vágásra. A szakemberek összefogtak az egészséges és zsírmentes hús népszerűsítéséért.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

Elképesztő körülmények egy balatoni büfében - videó

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nébih, miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan.

Csúcsra járatott élelmiszeripari üzemek

Az AKI közreadta a 2017-es előzetes élelmiszeripari kapacitásjelentését. Ebből kiderült, hogy a legnagyobb bővülés a konzerv- és hűtőiparban volt.

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a hazai mézfogyasztás

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.

Drágább lesz ősztől a disznóhús és a kenyér

Az idén kevesebb gabona termett Európa-szerte, megnőtt a búza ára, ami a sütőipari termékeknél árnövekedést idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedés teljes mértékét áthárítják a fogyasztókra.