Back to top

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Számos gazdálkodó készít a Zala-völgyében minőségi helyi termékeket az itteni terményekből. A Zala Termálvölgye Egyesület most 16 gazda összefogásával alakította meg a Nyitott Porták elnevezésű együttműködést. A résztvevők ebben azt vállalják, hogy egész évben, meghatározott napokon bemutatják tevékenységüket és vásárlási lehetőséget biztosítanak - írja a tvkeszthely.hu. Az úgynevezett rövid élelmiszerlánc előnye, hogy élénkíti a helyi gazdaságot és minőségi, egészséges termékek szerezhetők be közvetlenül a termelőtől.

„Akár egy méhészetről beszélünk, ahol körbe lehet járni, be lehet vásárolni mindenféle méhészeti termékeket, vagy akár egy borkóstolóról, egy falusi vendégasztalról, vagy egy eseményről, például egy gyógynövénytúráról, vagy egy falusi disznóvágásban való szerepvállalásról” - mondta keszthelyi televíziónak Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület Munkaszervezetének vezetője.

A Zala-völgyi gazdák többek közt gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárokat, sajtokat, húskészítményeket és bort állítanak elő.

Ez a zalacsányi fogadó is csatlakozott a Nyitott Portákhoz. Az idényjellegű kínálatukat javarészt helyi termékekből készítik. Szeptembertől a vendégek itt is aktívan részt vehetnek az étel- italkészítésben.

„Akár a lekvár, vagy a szörpkészítésbe, ezek jelenleg is helyben készülnek, de akár a rétes nyújtásig, vagy a dagasztásig, vagy a disznóvágásig is majd reméljük, hogy sikerül a jövőben eljutni” - mondta Eckhoff Adrienn, a zalacsányi Farm Inn Fogadó tulajdonosa. 

Almalevet és gyógynövényszirupokat készítenek a Csáford-völgyi Natúr Ponton. Számos vendéglátóegységet látnak el. A Nyitott Portákban jó lehetőséget látnak, ezért érdekes programokat fognak szervezni. A látogatók például elkészíthetik saját gyümölcslevüket.

„Minimum 12 alkalmat szeretnénk csak a gyümölcsfeldolgozásból csinálni. Levendula lepárlás az idén úgy 20-25 alkalommal volt, idén több már vélhetően nem lesz, de jövőre ebből is szeretnénk azért nyitott napokat csinálni, amikor az emberek megfigyelhetik, hogy hogyan készül az illóolaj” - vázolta fel a Csáford-völgyi Natúr Pont vezetője, Fatér Balázs

A gazdák július végén írták alá az együttműködési megállapodást. Szeptember 1-től már a vendégek is kereshetik a zalai Nyitott Portákat.

Egy horvát-magyar határmenti programnak köszönhetően mobil alkalmazás, honlap és marketing kampány segít majd a népszerűsítésben.  A minősített porták létszáma hamarosan bővülhet.

Forrás: 
tvkeszthely.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

Hétfőn indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Már nem kérhető postán az adóbevallási tervezet

Már nem kérhetők postán az adóbevallási tervezetek, éjfélkor ugyanis lejárt a határidő - mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

Extrém sport a méhészet

Schrek Ottó egyike azoknak, akik 2018 decemberében vehették át szakképzett méhész diplomájukat. Bár gyermekkora óta érdekelte a méhészkedés, a szakmával igazán az Amerikai Egyesült Államokban ismerkedett meg agrármérnök gyakornokként. Ottani tapasztalatait hazahozta, honosította.

Húsmentes hetet tartanak Hollandiában

Tavaly rendezték meg először, és a sikeren felbuzdulva az idén is megtartják a nemzeti húsmentes hetet Hollandiában március 11–17. között. Komoly lökést adhat a kezdeményezés népszerűségének, hogy a nagynevű Wageningen Egyetem is melléállt.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális - remélhetőleg hasznos -, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Magyar "palacsintás" siker Amerikában

Bekerült a világ legjobbjai közé a Creppy franchise rendszere, így a Nemzetközi Franchise Szövetség (IFA) éves kongresszusán képviselte hazánkat Las Vegasban.