Back to top

Gazdát cserél a Hungerit Zrt.

Nem jár káros versenyhatásokkal a HUNGERIT Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. felvásárlása a Csányi-csoport által – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A közvetlen irányítást megszerző vállalat a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport tagja; utóbbinak meghatározó területei a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Ezen belül a Csányi-csoport húsipari tevékenysége sertéseket tekintve a teljes vertikumra kiterjed: a tenyésztéstől a vágóhíd-üzemeltetésen keresztül a hús feldolgozásáig; a baromfiknál ennél szűkebb: napos csirkék tenyésztését, illetve bizonyos feldolgozott baromfi termékek előállítását foglalja magában. Ezen túl a Csányi-csoport – egyebek mellett – tejtermékeket gyárt és mezőgazdasági input anyagokat (pl. takarmány, műtrágya) értékesít.

A Hungerit Zrt. és a hozzá tartozó vállalkozások tevékenysége kiterjed a teljes baromfi (csirke, pulyka, kacsa, liba) vertikumra, azaz a tenyésztésre, az elsődleges feldolgozásra valamint a baromfihús-készítmények gyártására és értékesítésére.

A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást az összefonódás-bejelentés alapján, mert a bejelentés nem tartalmazott minden szükséges információt az összefonódás versenyhatásainak értékeléséhez.

A versenyfelügyeleti eljárásban megállapítható volt, hogy a Csányi-csoport és Hungerit-csoport azonos tevékenysége a feldolgozott hústermékek gyártása és értékesítése, azonban a felek együttes piaci részesedése egyik átfedő piacon sem éri el a 20 százalékot, amely felett a GVH vonatkozó közleménye alapján káros versenyhatások merülhetnek fel. A hatóság a felek kapcsolódó tevékenységeinek (pl. takarmányértékesítés és baromfinevelés) értékelése alapján sem azonosított versenyproblémát, hiszen utóbbiak piaci részesedései sem érték el azt a mértéket, amely felvetné a beavatkozásra okot adó versenyhatások lehetőségét.

Az eljáró versenytanács határozata ezért megállapította, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.
Forrás: 
GVH sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

Jönnek az olcsó brazil húsok

Brazília szeretne még több csirke- és marhahúst exportálni elsősorban Kínába és Európába. Ehhez pedig kész komoly terveket megvalósítani. Reményeik szerint megerősíthetik helyüket, mint meghatározó élelmiszer-exportőr ország.

Különös lények udvarunkban

Már az ókoriakat is lenyűgözte a selyemtyúk különös lénye. Indiából előkerültek olyan több mint hatezer éves ábrázolások, melyeken a fajtát egyértelműen be lehet azonosítani. Ebből arra következtethetünk, hogy az emberiség egyik legrégebbi díszállatának tekinthető, hiszen Indiában leginkább szépségéért tartották.

Egy tyúk roppant tömeggel: a jersey óriásbaromfi

A különleges fajták kedvelőinek ajánlott a jersey óriás, amelynek Magyarországon nincs nagy állománya, ritkán szerepel kiállításokon, börzéken, így itthon csak kevés alkalom adódik megcsodálni ezt a nagyméretű baromfifajtát.

Vegánok lesznek a németek?

Németországban, nyugat-Európa legnépesebb országának polgárai az elmúlt évben fejenként 59,73 kilogramm húst fogyasztottak, s ez a mennyiség évről évre csökkenő tendenciát mutat.

A brojlerágazat növekedésének el kellene érnie az évi 8-9 százalékot

Hét évnyi kihagyás után rendeztek ismét Baromfitenyésztési Szimpóziumot Kaposváron. A résztvevők a versenyképesség erősítésétől a hőstresszt toleráló kísérleteken át a csőrkurtításig számos izgalmas, kutatókat, termelőket egyaránt érdeklő és érintő témáról hallgathattak előadást.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.