0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Japán szállítja a csúcstechnológiát a földekre

A legmodernebb agrártechnológiai fejlesztéseken dolgozik Thaiföld számára egy japán egyetem. Az oktatási és kutatási intézmény, valamint a thai kormány együttműködése sokat lendíthet az ázsiai térség mezőgazdasági hatékonyságán.

A japán Hokkaido University a thai kormánnyal közösen együttműködésben fejleszt modern mezőgazdasági technológiákat annak érdekében, hogy a két ázsiai ország agrártechnológiai kapcsolatait tovább erősítsék. A Hokkaido University és Thaiföld kormánya által kedden aláírt megállapodásról az Nhk.or.jp japán hírportál számol be.

Az együttműködés célja a tapasztalatcserén túl a legmodernebb, elsősorban a növénytermesztésre koncentráló eljárások további fejlesztése. Ennek érdekében a japán oktatási és kutatási intézmény a műholdas technológia, az önvezető traktorok, és a megművelt földek ellenőrzését szolgáló megoldások terén kíván továbbhaladni.

A thai agrárminisztérium államtitkára, Lertviroj Kowattana a megállapodás alkalmával elmondta: a thai gazdák számos ponton kötődnek még a hagyományos művelési formákhoz, ám reméli, hogy a japán egyetemmel kötött egyezség segít javítani a hatékonyságon. A Hokkaido University elnöke Toyoharu Nawa hozzátette:

az innováció nem csupán a thai mezőgazdaságnak kedvez majd, hanem a későbbiekben más ázsiai országokban is megjelenhetnek az együttműködés során kifejlesztett új technológiák.

A thai mezőgazdaság az ország lakosságának mintegy 40 százalékát foglalkoztatja, ám a megtermelt érték csupán az ország GDP-jének 10 százalékát adja. A hatékonyság javításával jelentősen növelhető lenne ez az arány.

Forrás: Nhk.or.jp