Back to top

A lányokat is várják mezőgépésznek

Ami ma a traktorban, az holnap az autóban – legyél te is mezőgépész –hívja a fiatalokat a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) rendezvényein, plakátjain. Hat-e a szlogen, lesz–e elég gépész, vagy inkább informatikus - kérdeztük a szövetség elnökétől?

Egy kicsit mindkettő. Olyan gépész kell, aki ért az informatikához – mondja Harsányi Zsolt.  Ezért is indítottuk el több mint 100 partner összefogásával a „Legyél Te is mezőgépész!” programot néhány éve. Az ország számos szakiskolájában várjuk azokat a fiatalokat, akiknek van affinitásuk a mezőgépekhez és az informatikához. A MEGFOSZ kidolgozott programjának egyik fő eleme, hogy a diákok duális képzés keretében országszerte több mint 30 szakiskolában nem csak elméleti tudást szerezhetnek, hanem a programhoz csatlakozott vállalatoknál akár egy-két évnyi gyakorlati időt is eltöltenek.  A diákok így már az iskolaévek alatt, valós munkahelyi környezetben, gyakorlati oldalról is mélyebben megismerhetik a gépipar technológiáit, s mire befejezik tanulmányaikat, általában már biztos állásuk is van. A képzések köre folyamatosan bővül.

A

z elnök szerint sikerként könyvelhetik el, hogy az utóbbi öt évben több mint a kétszeresére nőtt a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma. De sajnos, az elkövetkezendő években sokan fogják elérni a nyugdíjkorhatárt, ezért ennél is több jelentkezőre van szükség.

Ezek a gépek már nem ugyanazok, amiken annak idején zötykölődtünk, amik tönkre tették a kormány mögött ülő gerincét – teszi hozzá. Ma már nem egy lemezülésen kell végig dolgozni a napot, ezekben a traktorokban, kombájnokban már a kezelő súlyához automatikusan áll be a légrugós ülés. A legújabb Class Lexion kombájn mozgása a mezőn olyan, mintha a gép bársony talpakon haladna. A járószerkezet minden komponense, a hajtókerék, a járókerék és a támasztógörgők mindegyike rugózott, ami minimalizálja a kombájn rázkódását, növeli a vezető kényelmét.

A klimatizált kabinokban még kis hűtőrekesz is be van építve üvegtartóval, ha valaki elviszi a napi szendvicsét, italát ne melegedjen fel. Harsányi Zsolt szerint vezetni is egyre könnyebb már ezeket a gépeket. A kormány könnyű, szinte nem is kell kormányozni.

Itt már nem egy lemezülésen kell végig dolgozni a napot
A kombájnok például beállítják a szükséges értékeket, hogy mindig optimálisan arassanak. Ezek már nagyon komoly gépek, a legújabb Class kombájnban például hat különböző komputer beszél egymással, és irányítja a gépet, annak érdekében, hogy mindig a legjobban legyen kihasználva, a legkevesebb energiával tudjon működni. Nagyon pontos munkát lehet már ezekkel a munkagépekkel végezni. A kombájn állítja be magának például a megfelelő cséplési értékeket. Ahol sok a termés, ott lassabban megy a kombájn, ahol kevés, ott gyorsabban halad. Ahol túl szemetes a termés, egy kamera figyeli a kicsépelt magvak minőségét, s ha kell, változtat a csévéző fordulatszámán, hézagján, s a levegő mennyiségén,ami tisztítja a rostát. A másodperc töredéke alatt képes átállítani az értékeket, ha szükséges. Ezek a gépek +/- 2 cm-re vissza tudnak menni abba a táblába, ahol korábban - mondjuk egy, két évvel ezelőtt – dolgoztak. Nincs tévedés, pazarlás.

Bonyolultnak tűnik, de a fejlesztők egyre inkább arra törekednek, hogy minél kevésbé kelljen az embernek értenie a működtetésükhöz. Mindamellett azzal, hogy az automatizálás egyre több területre terjed már ki, a kormány mögött ülő emberre, illetve azokra, akik ezeket a gépeket javítják mindig szükség lesz. Ezért is dolgozunk a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségében azon, hogy minél többen jelentkezzenek mezőgépészek. Ez egy nagyon szép szakma, s mi arra törekszünk, hogy ezt észre is vetessük a fiatalokkal. Azt látom, hogy aki eljön hozzánk dolgozni, azokat megfogja ez a csodálatos technika. Jöhetnek lányok is, őket is várjuk a mezőgépészek csapatába – jelentette ki az elnök.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oviba megy a vadaspark

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Vadasparkja januártól újabb különleges programot kínál a természet iránt érdeklődőknek. Az intézmény népszerű természetismereti foglalkozásai a 3-7 éves korosztályt célozzák meg.

Tarka Marhafesztivál Bonyhádon: hogy alakul az ágazat jövője 2020 után?

Immár 18. alkalommal rendezték meg 2018. augusztus 10-11-én a Tarka Marhafesztivált. A rendezvény kertében tartott országos agrárfórumom elhangzott, hogy az Agrárminisztérium 2020 után fenn kívánja tartani a szarvasmarha-ágazatot érintő, termeléshez kötött támogatásokat, piaci programokat és nemzeti támogatásokat.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

A hazaárulótól a luxustraktorig

Tüzes gép, hazaáruló és nőknek készült körmös traktor – a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői, amelyek nélkül ma nem léteznének high-tech luxustraktorok. Utóbbival dolgozni már nem is fizikai munka, inkább tudomány, hiszen a legújabb erőgépek mechanikáját az űr- és légi technológiához hasonlítják a szakértők.

Gyógynövénytermesztői tanfolyamot szervez a SZIE

Különleges gyógynövénytermesztői tanfolyamot indít ősszel a Szent István Egyetem (SZIE). A két félévig tartó kurzus célja, olyan szakemberek képzése, akik a szakirányú továbbképzés elvégzését követően képesek helytállni a gyógynövény ágazat különböző területein.

Veterán csodák, és modern gépek egymás ellen

Hagyományőrzés és szántóverseny, a kettő nagyon jól megfér egymással; ezt bizonyítja a Jászkiséren augusztus 4-én már 3. alkalommal megrendezett „Hagyományőrző Veterán Szántóverseny és Gép- és Gépésztalálkozó”.

Gőzgéppel csépelnek Hódmezővásárhelyen

Száz éves cséplési technológiát, oldtimereket és high-tech mezőgépeket is bemutatnak az idei Hódmezőrület 3.0-n. A járműtechnika imádói augusztus 25-én egész nap tobzódhatnak a többgenerációs traktorok és driftautók tucatjai között. A kicsik traktorbiciklit, az idősebbek pedig traktormonstrumokat is vezethetnek, a VR szemüvegekben pedig bárki játszva élheti át a mezőgépész szakma rejtelmeit.

Megalapozható a jövő – karriert kínálnak az agrártudományi képzések

Az agráriumban tapasztalható diplomás szakemberhiányt pótolhatja a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának új elitképzése.

A zöldmunkák gépesítése - szőlőművelés

A gazdák a szőlőmunkák minél teljesebb körű gépesítésére törekszenek. Manapság a legtöbb munkaműveletre találunk a piacon megfelelő gépeket, azonban vannak olyan fitotechnikai műveletek, amelyekre még nincsenek, és azok bonyolultsága miatt talán nem is lesznek gépek.

Pitypangból gumiabroncs?

Áttörés előtt áll a világ gumiabroncs ipara. Német tudósok ugyanis bebizonyították, hogy az orosz gumipitypang helyettesíti az eddig megszokott kaucsukot.