Back to top

A lányokat is várják mezőgépésznek

Ami ma a traktorban, az holnap az autóban – legyél te is mezőgépész –hívja a fiatalokat a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) rendezvényein, plakátjain. Hat-e a szlogen, lesz–e elég gépész, vagy inkább informatikus - kérdeztük a szövetség elnökétől?

Egy kicsit mindkettő. Olyan gépész kell, aki ért az informatikához – mondja Harsányi Zsolt.  Ezért is indítottuk el több mint 100 partner összefogásával a „Legyél Te is mezőgépész!” programot néhány éve. Az ország számos szakiskolájában várjuk azokat a fiatalokat, akiknek van affinitásuk a mezőgépekhez és az informatikához. A MEGFOSZ kidolgozott programjának egyik fő eleme, hogy a diákok duális képzés keretében országszerte több mint 30 szakiskolában nem csak elméleti tudást szerezhetnek, hanem a programhoz csatlakozott vállalatoknál akár egy-két évnyi gyakorlati időt is eltöltenek.  A diákok így már az iskolaévek alatt, valós munkahelyi környezetben, gyakorlati oldalról is mélyebben megismerhetik a gépipar technológiáit, s mire befejezik tanulmányaikat, általában már biztos állásuk is van. A képzések köre folyamatosan bővül.

A

z elnök szerint sikerként könyvelhetik el, hogy az utóbbi öt évben több mint a kétszeresére nőtt a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma. De sajnos, az elkövetkezendő években sokan fogják elérni a nyugdíjkorhatárt, ezért ennél is több jelentkezőre van szükség.

Ezek a gépek már nem ugyanazok, amiken annak idején zötykölődtünk, amik tönkre tették a kormány mögött ülő gerincét – teszi hozzá. Ma már nem egy lemezülésen kell végig dolgozni a napot, ezekben a traktorokban, kombájnokban már a kezelő súlyához automatikusan áll be a légrugós ülés. A legújabb Class Lexion kombájn mozgása a mezőn olyan, mintha a gép bársony talpakon haladna. A járószerkezet minden komponense, a hajtókerék, a járókerék és a támasztógörgők mindegyike rugózott, ami minimalizálja a kombájn rázkódását, növeli a vezető kényelmét.

A klimatizált kabinokban még kis hűtőrekesz is be van építve üvegtartóval, ha valaki elviszi a napi szendvicsét, italát ne melegedjen fel. Harsányi Zsolt szerint vezetni is egyre könnyebb már ezeket a gépeket. A kormány könnyű, szinte nem is kell kormányozni.

Itt már nem egy lemezülésen kell végig dolgozni a napot
A kombájnok például beállítják a szükséges értékeket, hogy mindig optimálisan arassanak. Ezek már nagyon komoly gépek, a legújabb Class kombájnban például hat különböző komputer beszél egymással, és irányítja a gépet, annak érdekében, hogy mindig a legjobban legyen kihasználva, a legkevesebb energiával tudjon működni. Nagyon pontos munkát lehet már ezekkel a munkagépekkel végezni. A kombájn állítja be magának például a megfelelő cséplési értékeket. Ahol sok a termés, ott lassabban megy a kombájn, ahol kevés, ott gyorsabban halad. Ahol túl szemetes a termés, egy kamera figyeli a kicsépelt magvak minőségét, s ha kell, változtat a csévéző fordulatszámán, hézagján, s a levegő mennyiségén,ami tisztítja a rostát. A másodperc töredéke alatt képes átállítani az értékeket, ha szükséges. Ezek a gépek +/- 2 cm-re vissza tudnak menni abba a táblába, ahol korábban - mondjuk egy, két évvel ezelőtt – dolgoztak. Nincs tévedés, pazarlás.

Bonyolultnak tűnik, de a fejlesztők egyre inkább arra törekednek, hogy minél kevésbé kelljen az embernek értenie a működtetésükhöz. Mindamellett azzal, hogy az automatizálás egyre több területre terjed már ki, a kormány mögött ülő emberre, illetve azokra, akik ezeket a gépeket javítják mindig szükség lesz. Ezért is dolgozunk a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségében azon, hogy minél többen jelentkezzenek mezőgépészek. Ez egy nagyon szép szakma, s mi arra törekszünk, hogy ezt észre is vetessük a fiatalokkal. Azt látom, hogy aki eljön hozzánk dolgozni, azokat megfogja ez a csodálatos technika. Jöhetnek lányok is, őket is várjuk a mezőgépészek csapatába – jelentette ki az elnök.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Honvédelem és agrárkutatás

Stratégiai partnerségi megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Kézre "gépesített" szüreti technológiák

A szőlőszüret technikai fejlesztése a kézi szüret műveleteinek könnyítésére és teljesítményének növelésére irányul, és mind korszerűbb szüretelőgépeket eredményez. Cikkünkben a kézi szedést könnyítő berendezéseket és a szőlőkombájn leválasztószerkezetét ismertetjük.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.