Back to top

A lányokat is várják mezőgépésznek

Ami ma a traktorban, az holnap az autóban – legyél te is mezőgépész –hívja a fiatalokat a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) rendezvényein, plakátjain. Hat-e a szlogen, lesz–e elég gépész, vagy inkább informatikus - kérdeztük a szövetség elnökétől?

Egy kicsit mindkettő. Olyan gépész kell, aki ért az informatikához – mondja Harsányi Zsolt.  Ezért is indítottuk el több mint 100 partner összefogásával a „Legyél Te is mezőgépész!” programot néhány éve. Az ország számos szakiskolájában várjuk azokat a fiatalokat, akiknek van affinitásuk a mezőgépekhez és az informatikához. A MEGFOSZ kidolgozott programjának egyik fő eleme, hogy a diákok duális képzés keretében országszerte több mint 30 szakiskolában nem csak elméleti tudást szerezhetnek, hanem a programhoz csatlakozott vállalatoknál akár egy-két évnyi gyakorlati időt is eltöltenek.  A diákok így már az iskolaévek alatt, valós munkahelyi környezetben, gyakorlati oldalról is mélyebben megismerhetik a gépipar technológiáit, s mire befejezik tanulmányaikat, általában már biztos állásuk is van. A képzések köre folyamatosan bővül.

A

z elnök szerint sikerként könyvelhetik el, hogy az utóbbi öt évben több mint a kétszeresére nőtt a mezőgazdasági gépészképzésben résztvevők száma. De sajnos, az elkövetkezendő években sokan fogják elérni a nyugdíjkorhatárt, ezért ennél is több jelentkezőre van szükség.

Ezek a gépek már nem ugyanazok, amiken annak idején zötykölődtünk, amik tönkre tették a kormány mögött ülő gerincét – teszi hozzá. Ma már nem egy lemezülésen kell végig dolgozni a napot, ezekben a traktorokban, kombájnokban már a kezelő súlyához automatikusan áll be a légrugós ülés. A legújabb Class Lexion kombájn mozgása a mezőn olyan, mintha a gép bársony talpakon haladna. A járószerkezet minden komponense, a hajtókerék, a járókerék és a támasztógörgők mindegyike rugózott, ami minimalizálja a kombájn rázkódását, növeli a vezető kényelmét.

A klimatizált kabinokban még kis hűtőrekesz is be van építve üvegtartóval, ha valaki elviszi a napi szendvicsét, italát ne melegedjen fel. Harsányi Zsolt szerint vezetni is egyre könnyebb már ezeket a gépeket. A kormány könnyű, szinte nem is kell kormányozni.

Itt már nem egy lemezülésen kell végig dolgozni a napot
A kombájnok például beállítják a szükséges értékeket, hogy mindig optimálisan arassanak. Ezek már nagyon komoly gépek, a legújabb Class kombájnban például hat különböző komputer beszél egymással, és irányítja a gépet, annak érdekében, hogy mindig a legjobban legyen kihasználva, a legkevesebb energiával tudjon működni. Nagyon pontos munkát lehet már ezekkel a munkagépekkel végezni. A kombájn állítja be magának például a megfelelő cséplési értékeket. Ahol sok a termés, ott lassabban megy a kombájn, ahol kevés, ott gyorsabban halad. Ahol túl szemetes a termés, egy kamera figyeli a kicsépelt magvak minőségét, s ha kell, változtat a csévéző fordulatszámán, hézagján, s a levegő mennyiségén,ami tisztítja a rostát. A másodperc töredéke alatt képes átállítani az értékeket, ha szükséges. Ezek a gépek +/- 2 cm-re vissza tudnak menni abba a táblába, ahol korábban - mondjuk egy, két évvel ezelőtt – dolgoztak. Nincs tévedés, pazarlás.

Bonyolultnak tűnik, de a fejlesztők egyre inkább arra törekednek, hogy minél kevésbé kelljen az embernek értenie a működtetésükhöz. Mindamellett azzal, hogy az automatizálás egyre több területre terjed már ki, a kormány mögött ülő emberre, illetve azokra, akik ezeket a gépeket javítják mindig szükség lesz. Ezért is dolgozunk a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségében azon, hogy minél többen jelentkezzenek mezőgépészek. Ez egy nagyon szép szakma, s mi arra törekszünk, hogy ezt észre is vetessük a fiatalokkal. Azt látom, hogy aki eljön hozzánk dolgozni, azokat megfogja ez a csodálatos technika. Jöhetnek lányok is, őket is várjuk a mezőgépészek csapatába – jelentette ki az elnök.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

A mi nótáink

„Amely diák Jénából asszony nélkül, Lipcséből veretlenül, Wittenbergából ép bőrrel, Selmecről pedig a Bursch-nóták nélkül kerül vissza szülőföldjére, az a legszánalomraméltóbb teremtménye az Istennek.” Ez a régi selmeci szentencia jól kifejezi, hogy a diákdalok mennyire fontosak voltak az akadémisták életében, s ez a tény a mai napig sem vesztett jelentőségéből.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.