0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Lesz-e rekordtermés?

Az átlagosnál csapadékosabb volt eddig a nyár. Van olyan térsége az országnak, ahol szinte 3-4 naponta esett az eső. Ez látszik a kukoricatáblákon is. Megdőlhet-e a két évvel ezelőtti rekordtermés?- kérdeztük a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől?

Korai erről még nyilatkozni, nagyon sok nap van még hátra a betakarításig – mondja Vancsura József. Tényleg sok eső esett, de látni már olyan területet is, ahol a szélső két-három, homokosabb talajú soron megsült a növény. Ha ilyen idő marad augusztus végéig, s most arról hallani, hogy két-három hétig nem igen lesz eső, és marad a harminc fok feletti hőmérséklet, az tönkre teszi a most még jónak ígérkező termést.A kukorica nagyon szereti a meleget, de a vizet is.

Nem tudni, hogy mi lesz, én természetesen azt szeretném, hogy dőljön meg a rekord, de legyünk óvatosak. A búzánál is azt vártuk, hogy a jobb területeken, ahol megadtunk neki mindent, amit lehet, egy-másfél tonnával nagyobb lesz majd a termés hektáronként, de nem így lett. Augusztus közepe, vége előtt nem lehet még biztosat mondani.  Most még jónak, akár rekordnak ígérkezik a termés, de két hét alatt víz nélkül teljesen megfőhet a termés. Rendkívüli az időjárás, és sajnos, rendkívüli dolgok történhetnek. A kukorica előtt van még a napraforgó, ami most gyönyörű, de még ennél sem merünk mondani  semmi véglegeset – tette hozzá Vancsura József.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu