Back to top

Etetés vagy táplálás?

A szájüreg mirigyei feladataik szerint két csoportba sorolhatók. A nyálkamirigyekre, amelyek a szájüreg falában vannak és nyál helyett nyálkát termelnek; valamint a szájüregtől távolabb elhelyezkedő páros, nagy nyálmirigyekre. Az egészséges nyáltermelés szempontjából nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszik a lovunk.

Három pár nagy nyálmirigy van a lóban, ezeket elhelyezkedésük szerint nevezték el: fültőmirigy, áll alatti nyálmirigy és nyelv alatti nyálmirigy. A nagy nyálmirigyek kivezető csöveiken keresztül ürítik az általuk előállított nyálat a szájba. A nyál színtelen, szagtalan, íztelen, vizesnyúlós folyadék. Ha legelt a ló, akkor zöldes, ha répát eszegetett, akkor narancsos színben játszik, de ezt nyilván csak a takarmány színanyagai okozzák.

A ló nyálmirigyei

Száj- és orr orrmelléküregi gyulladások, fertőzések, gyomorfekély, fogrésben rekedt takarmány stb. miatt büdössé válhat a ló szája – ilyenkor állatorvosi vizsgálat lehet szükséges.

Mi, emberek kb. napi egy liter nyálat termelünk. Ezt szakszerűen úgy mondjuk, hogy a nyálelválasztásunk egy liter, melynek legnagyobb része (közel 90%) az étkezéseink időszakára esik, étkezési szünetekben kevesebb, alvás alatt pedig alig van nyálelválasztás. Szép is lenne, ha minden reggel egy nyáltól tocsogó párnán ébrednénk! Persze, a kiszáradt szájjal horkolás sem sokkal jobb. Lovaink több nyálat termelnek, mint mi: kb. napi 5-15 litert, de ez semmi a szarvasmarhákhoz képest, akik akár napi 90-180 liter nyálat is előállítanak nyálmirigyeikben.

Sok tényező befolyásolja a termelt nyál mennyiségét, például a takarmány mennyisége, íze, szárazsága (fű vs. széna), rágással szétbontandó szerkezete, a ló fajtája, kora, folyadékháztartása. Állítólag a nedves régiókon tenyésztett lovak (pl. északi fajták) kevesebb nyálat termelnek. A nyál a falatot nedvesíti, sikamlóssá teszi, s ezzel megkönnyíti a nyelést. Ehhez egy mucin nevű anyagot használ a szervezet. Ezt valószínűleg minden lovas ismeri: fokozott terhelésnél a szánkban ragadós, sűrű lesz a nyál, ellentétben a mucint alig tartalmazó híg, vízszerű nyállal. Idővel jön a „vattát köpünk” érzés, ha még ki is szárad a lovas szája. Egy eukaliptuszos cukorka ezen sokat tud dobni, mert megindítja a nyáltermelésünket (és frissíti a leheletet) – de lónak semmiképp nem javasolt.

A ló nyelőcsöve hosszú és vékony, így előfordulhat, hogy eltömődik.

Aki látott ilyet, az tudja, hogy elég ijesztő, amikor kimeredt szemmel a ló akkorát „köhint”, hogy repülnek szerteszét a szájából a megrágott darabok. Majd eszik tovább, mintha mi sem történt volna – szerencsés esetben. Az eltömődést általában a habzsolás, a rossz fogazat és túl nagy darabok okozzák.

Nyelőcsőeltömődés

Egyes források szerint a pellet formula és a répaszelet is okozhat eltömődést, mivel gyorsan vizet kötnek meg, és ezzel megduzzadnak – például a szűk és hosszú nyelőcsőben. Más források szerint ez egyáltalán nem igaz: a pellet vagy répaszelet önmagában nem okoz ilyen problémát, egyik sem igényel áztatást. Kivéve, ha a (pl. téli) folyadékbevitel növelése vagy a fogazat miatti rágásképtelenség miatt áztatják be ezeket, vagy ha annyira habzsol a ló, hogy veszélyes lenne szárazon etetni vele.

Érdekes módon – miközben a lovaknak szárazon, pontosabban a nedves abrakkal elkeverve javasolják a takarmányhoz keverését – a psyllium (bolhamag, vagyis útifűmag és -maghéj) esetében a Magyar Gyógyszerkönyv szuszpenzió készítését javasolja, és felhívja a figyelmet a nyelőcső-eltömődés veszélyére. A szuszpenzió egy porból és vízből készített, folyékony, könnyen lenyelhető, kissé kocsonyás állagú anyag (semmiképpen nem száraz).

A nyelőcső izmos falát egyébként szintén nyálkahártya borítja, ráadásul működik a falatot továbbító perisztaltika, tehát van remény, hogy a megfelelő nagyságú és nedvességtartalmú darabok könnyedén lecsusszanjanak a gyomorba.

A takarmány minősége és mennyisége is befolyásolja az elválasztott nyál mennyiségét. A híres-hírhedt gyomorfekély egyik kiváltó oka lehet, ha kevés nyál termelődik.

Ha a ló legelőn van, és a nap 20 órájában füvet csipeget, akkor bőven lesz nyála, ami pufferolja, vagyis közömbösíti a gyomorsavat. Persze, ha a legelőn vagy karámban folyton egymást hajkurásszák a lovak, és nem tudnak nyugodtan enni, akkor a legelő sem oldja meg ezt a problémát.

Mi a helyzet az istállóban tartott lovaknál? Ők nem füvön, hanem szénán és abrakon élnek. A lovak számára kb. 4000 rágómozdulatra van szükség 1 kg szénaelfogyasztásához. Ugyanilyen mennyiségű szemes takarmány (abrak, táp, müzli) elfogyasztása csak 850 rágást kíván. Kevesebb rágás = kevesebb nyál. Ha bőséges abrakot, tápot kap egy ló, akkor azt kb. 20 perc alatt befalja, ezért kevesebb nyál termelődik a szájában. 

Más a helyzet a szénával. A széna, mint alapvető rostforrás, a lovak étrendjének alapvető alkotója kell, hogy legyen.

Ad libitum, vagyis korlátlan hozzáférést kellene biztosítani nekik a szénához. Ez az emberek fejében többnyire úgy csapódik le, hogy nem kell kilogrammra kiporciózni, hogy mennyi a ló napi szénaadagja, hanem egyen, amennyi belefér. Igazából ez viszont az esetek nagy részében túlsúly kialakulásához vezet.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/07 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

A nyolc leghatásosabb immunerősítő étel

Az év azon időszakában vagyunk, amikor legnagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre. Egyre többen szenvednek a megfázástól vagy influenzától. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy felvértezzük magunkat. A rendszeres mozgás és elegendő alvás mellett rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Íme tíz étel, amivel felvehetjük a harcot a baktériumok és vírusok ellen.

Narancssárga és roppant egészséges az Amerikában piacra dobott kukorica

Az új fajta narancs színét a benne lévő karotinoidok adják. Ezek közé az antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin is, mely az A vitamin elővitaminja, és a szem, illetve az immunrendszer egészséges működésében van szerepe.

Gipszet a szántóföldre

Azt hinnénk, hogy aki két évtizede gipsszel foglalkozik az a vakolás és a gipszkartonozás nagy szakértője. Warren Dick azonban a gipsz egészen más felhasználási formáját vizsgálja ennek az anyagnak: a szántóföldi hasznosítását.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Friss Február: fókuszban a gyümölcsök és zöldségek

A Lidl Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közös kutatásából kiderül, hogy a magyar felnőtt lakosság több mint harmadának nincs pontos információja arról, hogy naponta mennyi zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott. A WHO zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló ajánlásával összhangban az áruházlánc integrált kampányt indít.