Back to top

Etetés vagy táplálás?

A szájüreg mirigyei feladataik szerint két csoportba sorolhatók. A nyálkamirigyekre, amelyek a szájüreg falában vannak és nyál helyett nyálkát termelnek; valamint a szájüregtől távolabb elhelyezkedő páros, nagy nyálmirigyekre. Az egészséges nyáltermelés szempontjából nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszik a lovunk.

Három pár nagy nyálmirigy van a lóban, ezeket elhelyezkedésük szerint nevezték el: fültőmirigy, áll alatti nyálmirigy és nyelv alatti nyálmirigy. A nagy nyálmirigyek kivezető csöveiken keresztül ürítik az általuk előállított nyálat a szájba. A nyál színtelen, szagtalan, íztelen, vizesnyúlós folyadék. Ha legelt a ló, akkor zöldes, ha répát eszegetett, akkor narancsos színben játszik, de ezt nyilván csak a takarmány színanyagai okozzák.

A ló nyálmirigyei

Száj- és orr orrmelléküregi gyulladások, fertőzések, gyomorfekély, fogrésben rekedt takarmány stb. miatt büdössé válhat a ló szája – ilyenkor állatorvosi vizsgálat lehet szükséges.

Mi, emberek kb. napi egy liter nyálat termelünk. Ezt szakszerűen úgy mondjuk, hogy a nyálelválasztásunk egy liter, melynek legnagyobb része (közel 90%) az étkezéseink időszakára esik, étkezési szünetekben kevesebb, alvás alatt pedig alig van nyálelválasztás. Szép is lenne, ha minden reggel egy nyáltól tocsogó párnán ébrednénk! Persze, a kiszáradt szájjal horkolás sem sokkal jobb. Lovaink több nyálat termelnek, mint mi: kb. napi 5-15 litert, de ez semmi a szarvasmarhákhoz képest, akik akár napi 90-180 liter nyálat is előállítanak nyálmirigyeikben.

Sok tényező befolyásolja a termelt nyál mennyiségét, például a takarmány mennyisége, íze, szárazsága (fű vs. széna), rágással szétbontandó szerkezete, a ló fajtája, kora, folyadékháztartása. Állítólag a nedves régiókon tenyésztett lovak (pl. északi fajták) kevesebb nyálat termelnek. A nyál a falatot nedvesíti, sikamlóssá teszi, s ezzel megkönnyíti a nyelést. Ehhez egy mucin nevű anyagot használ a szervezet. Ezt valószínűleg minden lovas ismeri: fokozott terhelésnél a szánkban ragadós, sűrű lesz a nyál, ellentétben a mucint alig tartalmazó híg, vízszerű nyállal. Idővel jön a „vattát köpünk” érzés, ha még ki is szárad a lovas szája. Egy eukaliptuszos cukorka ezen sokat tud dobni, mert megindítja a nyáltermelésünket (és frissíti a leheletet) – de lónak semmiképp nem javasolt.

A ló nyelőcsöve hosszú és vékony, így előfordulhat, hogy eltömődik.

Aki látott ilyet, az tudja, hogy elég ijesztő, amikor kimeredt szemmel a ló akkorát „köhint”, hogy repülnek szerteszét a szájából a megrágott darabok. Majd eszik tovább, mintha mi sem történt volna – szerencsés esetben. Az eltömődést általában a habzsolás, a rossz fogazat és túl nagy darabok okozzák.

Nyelőcsőeltömődés

Egyes források szerint a pellet formula és a répaszelet is okozhat eltömődést, mivel gyorsan vizet kötnek meg, és ezzel megduzzadnak – például a szűk és hosszú nyelőcsőben. Más források szerint ez egyáltalán nem igaz: a pellet vagy répaszelet önmagában nem okoz ilyen problémát, egyik sem igényel áztatást. Kivéve, ha a (pl. téli) folyadékbevitel növelése vagy a fogazat miatti rágásképtelenség miatt áztatják be ezeket, vagy ha annyira habzsol a ló, hogy veszélyes lenne szárazon etetni vele.

Érdekes módon – miközben a lovaknak szárazon, pontosabban a nedves abrakkal elkeverve javasolják a takarmányhoz keverését – a psyllium (bolhamag, vagyis útifűmag és -maghéj) esetében a Magyar Gyógyszerkönyv szuszpenzió készítését javasolja, és felhívja a figyelmet a nyelőcső-eltömődés veszélyére. A szuszpenzió egy porból és vízből készített, folyékony, könnyen lenyelhető, kissé kocsonyás állagú anyag (semmiképpen nem száraz).

A nyelőcső izmos falát egyébként szintén nyálkahártya borítja, ráadásul működik a falatot továbbító perisztaltika, tehát van remény, hogy a megfelelő nagyságú és nedvességtartalmú darabok könnyedén lecsusszanjanak a gyomorba.

A takarmány minősége és mennyisége is befolyásolja az elválasztott nyál mennyiségét. A híres-hírhedt gyomorfekély egyik kiváltó oka lehet, ha kevés nyál termelődik.

Ha a ló legelőn van, és a nap 20 órájában füvet csipeget, akkor bőven lesz nyála, ami pufferolja, vagyis közömbösíti a gyomorsavat. Persze, ha a legelőn vagy karámban folyton egymást hajkurásszák a lovak, és nem tudnak nyugodtan enni, akkor a legelő sem oldja meg ezt a problémát.

Mi a helyzet az istállóban tartott lovaknál? Ők nem füvön, hanem szénán és abrakon élnek. A lovak számára kb. 4000 rágómozdulatra van szükség 1 kg szénaelfogyasztásához. Ugyanilyen mennyiségű szemes takarmány (abrak, táp, müzli) elfogyasztása csak 850 rágást kíván. Kevesebb rágás = kevesebb nyál. Ha bőséges abrakot, tápot kap egy ló, akkor azt kb. 20 perc alatt befalja, ezért kevesebb nyál termelődik a szájában. 

Más a helyzet a szénával. A széna, mint alapvető rostforrás, a lovak étrendjének alapvető alkotója kell, hogy legyen.

Ad libitum, vagyis korlátlan hozzáférést kellene biztosítani nekik a szénához. Ez az emberek fejében többnyire úgy csapódik le, hogy nem kell kilogrammra kiporciózni, hogy mennyi a ló napi szénaadagja, hanem egyen, amennyi belefér. Igazából ez viszont az esetek nagy részében túlsúly kialakulásához vezet.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/07 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méheket pusztítja az atka, sok az üres kaptár Tolna megyében

A hosszan tartó meleg őszi napoknak nem örültek a megye méhészei. Attól tartanak ugyanis, hogy a kaptárakban a téli időszakra szánt mézkészlet idő előtt elfogyhat. Az idei év amúgy is sok bosszúságot okozott a termelőknek. A méztermés közepesre sikerült, az atkás betegség pedig sok kaptárt meggyérített.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

Tovább terjedt az ASP

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Mit együnk az egészségünkért?

A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arról beszélt, ami mindannyiunk számára égető kérdés. Hogy mit is együnk az egészségünkért.

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.