Back to top

Magyarországon eddig még nem látott gépek mutatkoztak be a látványos gépshow-n

Egész napos, változatos programokkal tarkított gépshow-t szervezett Polgárdiba az AXIÁL Kft. és Phylazonit Kft. A szervezők a legújabb talajművelő technológiák ismertetése mellett az új, 650 lóerős, gumihevederes Fendt traktort is bemutatták, s persze nem maradhattak el ez alkalomból a mezőgazdaság aktualitásait érintő hasznos előadások sem.

Az esemény a Tarnóca Kúria területén vette kezdetét, ahová az ország számos pontjából érkeztek a technológiai újdonságok felé nyitott gazdálkodók. „Az aratás utáni időszakban több idejük jut a
mezőgazdaságban dolgozóknak úgy a pihenésre, ahogy az információszerzésre is, éppen ezért arra gondoltuk, hasznos lehet most számukra egy szántóföldi bemutató, amelyen olyan gépeket vonultathatunk fel, amelyek az újdonság erejével hatnak Magyarországon” – beszélt a rendezvény ötletéről Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója. Ahogyan a szakember elmondta, ez alkalomból prémiumtermékeket és –eszközöket mutattak be, amik használatával eredményes és gazdaságos termelés érhető el az év háromszázhatvanöt napjában.

A program során azonban nemcsak kézzelfogható, hanem elméleti segítséget is nyújtottak a szervezők a gazdáknak: a szántóföldi bemutatót ugyanis hasznos s egyben rendkívül tartalmas előadások előzték meg, melyek érintették a vidékfejlesztés 2020 utáni kihívásait, a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, a Phylazonit talajjavító technológiát, a legújabb Horsch gépekkel kapcsolatos tudnivalókat, illetve napjaink gabonapiaci kilátásait is.

„A talaj nem pusztán fizikai közeg, hanem annál sokkal több: egy élő, szerves egység, amely a növénytermesztés alapját képezi”

– hangzott el ez alkalomból a gondolat, amely nem sokkal ezután egy közeli szántóföldön nyert értelmet. Itt mutatták be ugyanis a szervező cégek az általuk forgalmazott legújabb talajművelő technikákat és gépeket. A polgárdi esemény márpedig különös jelentőséggel bírt e téren, hiszen ezen a rendezvényen mutatkozhatott be először Magyarországon a Fendt 650 lóerős, gumihevederes traktorja, illetve a Horsch Pronto 6 DC vetőgép is.

„Elsősorban olyan gépeket hoztunk el, amik a forgatás nélküli talajművelésbe illenek bele, annál is inkább, mivel elmondható, hogy a termelők többsége érdeklődik e technológia iránt, amihez persze gépre is szükségük van”

– nyilatkozta Szabó Gábor, az AXIÁL Kft. gépüzletági termékmenedzsere, aki szerint ez esetben a legalapvetőbb eszközök egyike a kapás kultivátor; akár tárcsás rendszerű, akár anélküli. „Ilyen eszköz például az itt bemutatott Horsch Terrano 4.3 GX, vagy éppen a gyártó Cruiser 12 XL névre hallgató modellje, amely egy sekélyebb művelésre alkalmas, tizenkét méter munkaszélességű gép, amihez e specifikációja miatt nagy vonóerő szükségeltetik” – folytatta a szakember, aki egyúttal az általuk forgalmazott vetőgépekkel kapcsolatos újdonságokra is felhívta a figyelmet. Az egyik ilyen a szemenkénti adagolóegység, ami a megszokottól eltérően alacsonyabb tőszámú vetést tesz lehetővé, s amely megoldást egyedüliként az a Horsch márka alkalmazza, ami 2007-től az AXIÁL Kft. palettájának is fontos tagja. „Rendkívül innovatív, folyamatosan fejlődő cégről van szó, aminek modelljeiből évről-évre többet vásárolnak a magyar gazdák, akik számára a Horsch minden évben kínál valamilyen újdonságot” – tette hozzá Szabó Gábor, aki nem sokkal ezután a legapróbb részletekbe menően mutatta be a szántóföldön felsorakoztatott gépeket az érdeklődőknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Két növényvédő hatóanyag megújítását utasította el az Európai Bizottság

Nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni az EU területén a tirám és a dikvát hatóanyagokat tartalmazó készítményeket. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.