Back to top

Magyarországon eddig még nem látott gépek mutatkoztak be a látványos gépshow-n

Egész napos, változatos programokkal tarkított gépshow-t szervezett Polgárdiba az AXIÁL Kft. és Phylazonit Kft. A szervezők a legújabb talajművelő technológiák ismertetése mellett az új, 650 lóerős, gumihevederes Fendt traktort is bemutatták, s persze nem maradhattak el ez alkalomból a mezőgazdaság aktualitásait érintő hasznos előadások sem.

Az esemény a Tarnóca Kúria területén vette kezdetét, ahová az ország számos pontjából érkeztek a technológiai újdonságok felé nyitott gazdálkodók. „Az aratás utáni időszakban több idejük jut a
mezőgazdaságban dolgozóknak úgy a pihenésre, ahogy az információszerzésre is, éppen ezért arra gondoltuk, hasznos lehet most számukra egy szántóföldi bemutató, amelyen olyan gépeket vonultathatunk fel, amelyek az újdonság erejével hatnak Magyarországon” – beszélt a rendezvény ötletéről Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója. Ahogyan a szakember elmondta, ez alkalomból prémiumtermékeket és –eszközöket mutattak be, amik használatával eredményes és gazdaságos termelés érhető el az év háromszázhatvanöt napjában.

A program során azonban nemcsak kézzelfogható, hanem elméleti segítséget is nyújtottak a szervezők a gazdáknak: a szántóföldi bemutatót ugyanis hasznos s egyben rendkívül tartalmas előadások előzték meg, melyek érintették a vidékfejlesztés 2020 utáni kihívásait, a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, a Phylazonit talajjavító technológiát, a legújabb Horsch gépekkel kapcsolatos tudnivalókat, illetve napjaink gabonapiaci kilátásait is.

„A talaj nem pusztán fizikai közeg, hanem annál sokkal több: egy élő, szerves egység, amely a növénytermesztés alapját képezi”

– hangzott el ez alkalomból a gondolat, amely nem sokkal ezután egy közeli szántóföldön nyert értelmet. Itt mutatták be ugyanis a szervező cégek az általuk forgalmazott legújabb talajművelő technikákat és gépeket. A polgárdi esemény márpedig különös jelentőséggel bírt e téren, hiszen ezen a rendezvényen mutatkozhatott be először Magyarországon a Fendt 650 lóerős, gumihevederes traktorja, illetve a Horsch Pronto 6 DC vetőgép is.

„Elsősorban olyan gépeket hoztunk el, amik a forgatás nélküli talajművelésbe illenek bele, annál is inkább, mivel elmondható, hogy a termelők többsége érdeklődik e technológia iránt, amihez persze gépre is szükségük van”

– nyilatkozta Szabó Gábor, az AXIÁL Kft. gépüzletági termékmenedzsere, aki szerint ez esetben a legalapvetőbb eszközök egyike a kapás kultivátor; akár tárcsás rendszerű, akár anélküli. „Ilyen eszköz például az itt bemutatott Horsch Terrano 4.3 GX, vagy éppen a gyártó Cruiser 12 XL névre hallgató modellje, amely egy sekélyebb művelésre alkalmas, tizenkét méter munkaszélességű gép, amihez e specifikációja miatt nagy vonóerő szükségeltetik” – folytatta a szakember, aki egyúttal az általuk forgalmazott vetőgépekkel kapcsolatos újdonságokra is felhívta a figyelmet. Az egyik ilyen a szemenkénti adagolóegység, ami a megszokottól eltérően alacsonyabb tőszámú vetést tesz lehetővé, s amely megoldást egyedüliként az a Horsch márka alkalmazza, ami 2007-től az AXIÁL Kft. palettájának is fontos tagja. „Rendkívül innovatív, folyamatosan fejlődő cégről van szó, aminek modelljeiből évről-évre többet vásárolnak a magyar gazdák, akik számára a Horsch minden évben kínál valamilyen újdonságot” – tette hozzá Szabó Gábor, aki nem sokkal ezután a legapróbb részletekbe menően mutatta be a szántóföldön felsorakoztatott gépeket az érdeklődőknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.