Back to top

Magyarországon eddig még nem látott gépek mutatkoztak be a látványos gépshow-n

Egész napos, változatos programokkal tarkított gépshow-t szervezett Polgárdiba az AXIÁL Kft. és Phylazonit Kft. A szervezők a legújabb talajművelő technológiák ismertetése mellett az új, 650 lóerős, gumihevederes Fendt traktort is bemutatták, s persze nem maradhattak el ez alkalomból a mezőgazdaság aktualitásait érintő hasznos előadások sem.

Az esemény a Tarnóca Kúria területén vette kezdetét, ahová az ország számos pontjából érkeztek a technológiai újdonságok felé nyitott gazdálkodók. „Az aratás utáni időszakban több idejük jut a
mezőgazdaságban dolgozóknak úgy a pihenésre, ahogy az információszerzésre is, éppen ezért arra gondoltuk, hasznos lehet most számukra egy szántóföldi bemutató, amelyen olyan gépeket vonultathatunk fel, amelyek az újdonság erejével hatnak Magyarországon” – beszélt a rendezvény ötletéről Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója. Ahogyan a szakember elmondta, ez alkalomból prémiumtermékeket és –eszközöket mutattak be, amik használatával eredményes és gazdaságos termelés érhető el az év háromszázhatvanöt napjában.

A program során azonban nemcsak kézzelfogható, hanem elméleti segítséget is nyújtottak a szervezők a gazdáknak: a szántóföldi bemutatót ugyanis hasznos s egyben rendkívül tartalmas előadások előzték meg, melyek érintették a vidékfejlesztés 2020 utáni kihívásait, a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, a Phylazonit talajjavító technológiát, a legújabb Horsch gépekkel kapcsolatos tudnivalókat, illetve napjaink gabonapiaci kilátásait is.

„A talaj nem pusztán fizikai közeg, hanem annál sokkal több: egy élő, szerves egység, amely a növénytermesztés alapját képezi”

– hangzott el ez alkalomból a gondolat, amely nem sokkal ezután egy közeli szántóföldön nyert értelmet. Itt mutatták be ugyanis a szervező cégek az általuk forgalmazott legújabb talajművelő technikákat és gépeket. A polgárdi esemény márpedig különös jelentőséggel bírt e téren, hiszen ezen a rendezvényen mutatkozhatott be először Magyarországon a Fendt 650 lóerős, gumihevederes traktorja, illetve a Horsch Pronto 6 DC vetőgép is.

„Elsősorban olyan gépeket hoztunk el, amik a forgatás nélküli talajművelésbe illenek bele, annál is inkább, mivel elmondható, hogy a termelők többsége érdeklődik e technológia iránt, amihez persze gépre is szükségük van”

– nyilatkozta Szabó Gábor, az AXIÁL Kft. gépüzletági termékmenedzsere, aki szerint ez esetben a legalapvetőbb eszközök egyike a kapás kultivátor; akár tárcsás rendszerű, akár anélküli. „Ilyen eszköz például az itt bemutatott Horsch Terrano 4.3 GX, vagy éppen a gyártó Cruiser 12 XL névre hallgató modellje, amely egy sekélyebb művelésre alkalmas, tizenkét méter munkaszélességű gép, amihez e specifikációja miatt nagy vonóerő szükségeltetik” – folytatta a szakember, aki egyúttal az általuk forgalmazott vetőgépekkel kapcsolatos újdonságokra is felhívta a figyelmet. Az egyik ilyen a szemenkénti adagolóegység, ami a megszokottól eltérően alacsonyabb tőszámú vetést tesz lehetővé, s amely megoldást egyedüliként az a Horsch márka alkalmazza, ami 2007-től az AXIÁL Kft. palettájának is fontos tagja. „Rendkívül innovatív, folyamatosan fejlődő cégről van szó, aminek modelljeiből évről-évre többet vásárolnak a magyar gazdák, akik számára a Horsch minden évben kínál valamilyen újdonságot” – tette hozzá Szabó Gábor, aki nem sokkal ezután a legapróbb részletekbe menően mutatta be a szántóföldön felsorakoztatott gépeket az érdeklődőknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vis maior helyzet a mezei pocok miatt

A jelenleg fennálló mezei pocok fertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Részletek a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu) találhatóak.

Nagy változások az állattenyésztésben: kihívások az EU-ban

A Keszthelyen megrendezett Országos Húsmarhatenyésztési konferencia központi témája az Európai Unió új állattenyésztési rendelete volt, amely a jövőben jelentősen megváltoztatja a tagországok eddigi tenyésztéssel kapcsolatos szabályozását.

Nagyon várják az esőt a gabonatermelők

Egyelőre nem veszélyezteti az aszály az őszi vetéseket, de a következő hetekben fontos lenne a csapadék. Az októberi nyár miatt az ilyenkor szokottnál előbbre tartanak a munkákkal a gazdák a földeken - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Európai dohánytermesztők: világszerte tovább csökken a cigarettatermelés

Az elmúlt öt évhez hasonlóan 2017-ben is tovább csökkent a világ cigarettatermelése: a csúcsot jelentő 2012-es adatokhoz képest mintegy tavaly 500 milliárd darabbal kevesebb, összesen 5894 milliárd darab cigarettaszálat állítottak elő a világon

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a Figyelő Top200 gálát a budapesti Várkert Bazárban. Az év egyik legjelentősebb hazai, üzleti eseményén nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, köztük „Az év magyar vállalata” elismerést is, amit az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője vehetett át.

Csontszáraz, rögös, poros - egyre nagyobb gond, hogy nem esik

Sajnos a következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, tovább folytatódik az aszályos idő. A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen csontszáraz, így a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Kötelező ellenük védekezni

A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.