Back to top

A hiányzó harmadik kéz a csomagolóiparban

Egyelőre még nem használják nehéz fizikai munkára az együttműködésre képes robotokat, az úgynevezett „cobotok”-okat a csomagolóiparban. Azonban így is megkönnyítik az dolgozók munkáját, és csökkentik a kézzel végzett munka mennyiségét. Ez növeli a hatékonyságot és javítja az alkalmazottak egészségét, miközben a munkájukat sem veszi el.

A cobot kifejezés az angol ’”collaborative robots” szavak mozaikjából keletkezett, ami szó szerint együttműködő robotokat jelent.

A robotokat főleg az összeállítási folyamatoknál használják – mondta el Sebastian Reitelshöfer, az Erlangen-nürnbergi egyetem kutatója. Rámutatott, hogy jelenleg nem túl magas az automatizáltság mértéke. A céljuk az, hogy a robotok az emberek mellett dolgozzanak, velük együttműködve. Ennek egyik előnye, hogy a nehéz objektumokat nem emberi erővel kell majd megmozgatni. Mialatt a robot dolgozik, a kezelője már a következő feladatot is be tudja programozni.

Steffen Künstner, a Jugard + Künstner cég vezérigazgatója szerint nagy a kereslet a cobotokra minden iparágban. Ez ugyanis lehetőség arra, hogy az unalmas, ismétlődő feladatokat a robotokra bízzák, míg az emberek koncentrálhatnak a több szakértelmet kívánó munkákra.

A cobotok most mg csak egyszerű feladatokra alkalmasak, például ki- és bepakolásra, vagy csomagolásra. Emellett sokszor a megfigyelési képességeik jobbak, mint az embereké, így a minőségellenőrzésben is több szerepet kaphatnak.

Egyelőre behatárolt, hogy mire képesek, de a kutatók reményei szerint a jövőben már ok-okozati összefüggések is meg fognak érteni, és ezáltal észlelni tudják majd a mellettük álló embert.

Emellett „látni” fogják majd a körülöttük lévő tárgyakat, sőt, felismerik a különböző embereket is. Talán meg is fogják érteni azt, amit szóban mondunk neki, így könnyebben programozhatóak lesznek.

Eleinte sokan aggódtak amiatt, hogy az új technológia révén elvesztik állásaikat. Azonban hamar kiderült, hogy a munkájukat könnyítik meg a cobotok. Programozásuk sem igényel nagy jártasságot, emiatt könnyen kezelhetőek, és relatív olcsó megoldást jelentenek az ismétlődő munkafolyamatok elvégzésére – mutatott rá Steffen Künstner.

The third hand: collaborative robots in the packaging industry

 

Forrás: 
www.fachpack.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Díjazott takarítórobot

Bár a trágyakezelés a modern állattartó telepeken jellemzően automatizált, az istállótakarítás és az istállógondozás egyéb műveleteihez gyakran kézi munkára van szükség. De mint tudjuk, ebből egyre kevesebb van.

Gyorsabban nőnek a pontyok

Harmadára rövidítették a pontyok tenyészidejét a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói. Az intézmény Halbiológiai Laboratóriumában olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel 12-13 hónap alatt elérik az ivarérettséget és a piaci méretet az egyedek.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Batátatermesztés: az első fecskék

A megújulási képesség és annak megőrzése: mezőgazdászaink számára ez a piacon maradás egyik fontos feltétele. Mindez korszerű technológiák bevezetésével vagy új termékek piacra juttatásával egyaránt lehetséges. Ez utóbbival próbálkozik egy tucat fiatal kárpátaljai gazda, akik a batátatermesztés meghonosításában látnak fantáziát.