Back to top

A hiányzó harmadik kéz a csomagolóiparban

Egyelőre még nem használják nehéz fizikai munkára az együttműködésre képes robotokat, az úgynevezett „cobotok”-okat a csomagolóiparban. Azonban így is megkönnyítik az dolgozók munkáját, és csökkentik a kézzel végzett munka mennyiségét. Ez növeli a hatékonyságot és javítja az alkalmazottak egészségét, miközben a munkájukat sem veszi el.

A cobot kifejezés az angol ’”collaborative robots” szavak mozaikjából keletkezett, ami szó szerint együttműködő robotokat jelent.

A robotokat főleg az összeállítási folyamatoknál használják – mondta el Sebastian Reitelshöfer, az Erlangen-nürnbergi egyetem kutatója. Rámutatott, hogy jelenleg nem túl magas az automatizáltság mértéke. A céljuk az, hogy a robotok az emberek mellett dolgozzanak, velük együttműködve. Ennek egyik előnye, hogy a nehéz objektumokat nem emberi erővel kell majd megmozgatni. Mialatt a robot dolgozik, a kezelője már a következő feladatot is be tudja programozni.

Steffen Künstner, a Jugard + Künstner cég vezérigazgatója szerint nagy a kereslet a cobotokra minden iparágban. Ez ugyanis lehetőség arra, hogy az unalmas, ismétlődő feladatokat a robotokra bízzák, míg az emberek koncentrálhatnak a több szakértelmet kívánó munkákra.

A cobotok most mg csak egyszerű feladatokra alkalmasak, például ki- és bepakolásra, vagy csomagolásra. Emellett sokszor a megfigyelési képességeik jobbak, mint az embereké, így a minőségellenőrzésben is több szerepet kaphatnak.

Egyelőre behatárolt, hogy mire képesek, de a kutatók reményei szerint a jövőben már ok-okozati összefüggések is meg fognak érteni, és ezáltal észlelni tudják majd a mellettük álló embert.

Emellett „látni” fogják majd a körülöttük lévő tárgyakat, sőt, felismerik a különböző embereket is. Talán meg is fogják érteni azt, amit szóban mondunk neki, így könnyebben programozhatóak lesznek.

Eleinte sokan aggódtak amiatt, hogy az új technológia révén elvesztik állásaikat. Azonban hamar kiderült, hogy a munkájukat könnyítik meg a cobotok. Programozásuk sem igényel nagy jártasságot, emiatt könnyen kezelhetőek, és relatív olcsó megoldást jelentenek az ismétlődő munkafolyamatok elvégzésére – mutatott rá Steffen Künstner.

The third hand: collaborative robots in the packaging industry

 

Forrás: 
www.fachpack.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Elszabadult bálák, tehetetlen autós

A rosszul rögzített szalmabálák komoly baleseti kockázatot jelentenek, az imbolygó pótkocsi, a billegő rakomány mégis napi látvány az utakon és távolról sem csak Magyarországon.

11 millió eurós beruházással épül vágóhíd Sepsiszentgyörgy határában

Marhavágóhíd és csomagoló üzem épül mintegy 11 millió eurós beruházással a Sepsiszentgyörgy határában létesített ipari parkban - jelentették be kedden sajtótájékoztatón a befektetők, Gregor Roy Chowdhury és Gyergyai Botond helyi vállalkozók.

Csúcsteljesítményre ösztönöznék a géptulajdonosokat

Az újonnan értékesített mezőgazdasági erőgépek 80%-a „intelligens” eszköz, ám tudásuk mindössze 20-30%-át használja ki a gazdák többsége – hangzott el a PREGA Konferencia és Kiállításon, a KITE Zrt. „Használd a jövőt a jelenben!” elnevezésű workshopján. A cég szakemberei ismertették, hogyan tudják segíteni a tulajdonosokat abban, hogy kihasználhassák gépeik képességeinek legjavát.

Az EU több mint 10 milliárd eurót fektet innovatív, tiszta technológiákba

Az Európai Bizottság több mint 10 milliárd euró (mintegy 3200 milliárd forint) értékű, több ágazatot érintő beruházási programot hirdetett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kidolgozására, fejlesztésére és megvalósítására Európa globális versenyképességének növelése érdekében

Innovációt élénkítő fórumsorozat kezdődött

Magyarország a versenyképesség és a gazdasági növekedés szempontjából meghatározó innovációs teljesítménye alapján az Európai Unióban a 21. helyen áll. Az előrelépés érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal országos innovációs fórumsorozatot indított, amelynek nyitányára Gödöllőn, a Szent István Egyetemen került sor.

Világszenzáció az élelmiszer-csomagolásban

A csomagolóipar idei legütősebb innovációjának a brit Macpac csomagolástechnikai cég biológiailag lebomló polietilénjét tartják, amit a birminghami Packaging Innovations szakvásáron mutattak be.

Nyilvános konzultáció indult a flatátokról

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) nyilvános konzultációt indít az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban található flatátok kockázatértékelési tervezetéről.

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.