Back to top

A hiányzó harmadik kéz a csomagolóiparban

Egyelőre még nem használják nehéz fizikai munkára az együttműködésre képes robotokat, az úgynevezett „cobotok”-okat a csomagolóiparban. Azonban így is megkönnyítik az dolgozók munkáját, és csökkentik a kézzel végzett munka mennyiségét. Ez növeli a hatékonyságot és javítja az alkalmazottak egészségét, miközben a munkájukat sem veszi el.

A cobot kifejezés az angol ’”collaborative robots” szavak mozaikjából keletkezett, ami szó szerint együttműködő robotokat jelent.

A robotokat főleg az összeállítási folyamatoknál használják – mondta el Sebastian Reitelshöfer, az Erlangen-nürnbergi egyetem kutatója. Rámutatott, hogy jelenleg nem túl magas az automatizáltság mértéke. A céljuk az, hogy a robotok az emberek mellett dolgozzanak, velük együttműködve. Ennek egyik előnye, hogy a nehéz objektumokat nem emberi erővel kell majd megmozgatni. Mialatt a robot dolgozik, a kezelője már a következő feladatot is be tudja programozni.

Steffen Künstner, a Jugard + Künstner cég vezérigazgatója szerint nagy a kereslet a cobotokra minden iparágban. Ez ugyanis lehetőség arra, hogy az unalmas, ismétlődő feladatokat a robotokra bízzák, míg az emberek koncentrálhatnak a több szakértelmet kívánó munkákra.

A cobotok most mg csak egyszerű feladatokra alkalmasak, például ki- és bepakolásra, vagy csomagolásra. Emellett sokszor a megfigyelési képességeik jobbak, mint az embereké, így a minőségellenőrzésben is több szerepet kaphatnak.

Egyelőre behatárolt, hogy mire képesek, de a kutatók reményei szerint a jövőben már ok-okozati összefüggések is meg fognak érteni, és ezáltal észlelni tudják majd a mellettük álló embert.

Emellett „látni” fogják majd a körülöttük lévő tárgyakat, sőt, felismerik a különböző embereket is. Talán meg is fogják érteni azt, amit szóban mondunk neki, így könnyebben programozhatóak lesznek.

Eleinte sokan aggódtak amiatt, hogy az új technológia révén elvesztik állásaikat. Azonban hamar kiderült, hogy a munkájukat könnyítik meg a cobotok. Programozásuk sem igényel nagy jártasságot, emiatt könnyen kezelhetőek, és relatív olcsó megoldást jelentenek az ismétlődő munkafolyamatok elvégzésére – mutatott rá Steffen Künstner.

The third hand: collaborative robots in the packaging industry

 

Forrás: 
www.fachpack.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zalai-somogyi "fogás" lett idén az Év Strandétele

Megszavazták az idei strand legjobb, újraértelmezett ételét. A hagyományos zalai-somogyi ételre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül...

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Újrahasznosítási őrületben a multik

Újrahasznosítható majonézes üveg és komposztálható kávécsomagolás: az elmúlt hetekben több nagy élelmiszeripari vállalat és kereskedelmi lánc is bejelentette, hogy minden megtesz az egyszer használatos műanyagok visszaszorításáért. Most a Kraft Heinz és a Waitrose kapcsolódott ehhez a trendhez.

Egy brüsszeli tetőn van a világ legnagyobb akvapóniás gazdasága

A négyezer négyzetméteres gazdaságban halakat nevelnek, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A zárt körforgásos rendszer megálmodója hisz abban, hogy a városok ehhez hasonló fejlesztésekkel önellátóvá válhatnak.

Pitypangból gumiabroncs?

Áttörés előtt áll a világ gumiabroncs ipara. Német tudósok ugyanis bebizonyították, hogy az orosz gumipitypang helyettesíti az eddig megszokott kaucsukot.

Csepp a vegyszertenger helyett

Gyomirtó robotot fejlesztett ki az ecoRobotix svájci start-up cég. A négykerekű berendezés külsőleg leginkább egy asztalhoz hasonlít, de szakértők azt mondják, átformálhatja a mezőgazdaságot.

Agrárinnováció a Művészetek Völgyében

Péntek óta várja látogatóit a 28. Művészetek Völgye, Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, amelynek nyitónapján egy agrárinnovációval foglalkozó workshop is helyet kapott. Ez alkalomból fiatal cégek fejlesztéseit s lehetőségeit, illetve egy nagy múltú, nemzetközi vállalat sokéves tapasztalatait is megismerhették az érdeklődők.

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Újdonságok a nemzetközi kertészeti technikában

Június 12. és 14. között szervezte meg harmadik alkalommal az amszterdami RAI rendezvényközpont a holland üvegház-építészeti és -technológiai szövetséggel közösen az európai kertészeti technológia-ipar fiatal, de évről évre rangosabb és nemzetközibb szakkiállítását, a GreenTech-et.

Csúcsra járatják a zöldségtermesztést Dubaiban

Két éven belül csúcstechnológiás eljárással termeszthetik a Dubai Nemzetközi Repülőtérről felszálló gépeken felszolgált zöldségeket. A növényeket egy zárt, úgynevezett függőleges farmon állítják majd elő, mely a világ legnagyobb ilyen jellegű üzeme lesz.