Back to top

A hiányzó harmadik kéz a csomagolóiparban

Egyelőre még nem használják nehéz fizikai munkára az együttműködésre képes robotokat, az úgynevezett „cobotok”-okat a csomagolóiparban. Azonban így is megkönnyítik az dolgozók munkáját, és csökkentik a kézzel végzett munka mennyiségét. Ez növeli a hatékonyságot és javítja az alkalmazottak egészségét, miközben a munkájukat sem veszi el.

A cobot kifejezés az angol ’”collaborative robots” szavak mozaikjából keletkezett, ami szó szerint együttműködő robotokat jelent.

A robotokat főleg az összeállítási folyamatoknál használják – mondta el Sebastian Reitelshöfer, az Erlangen-nürnbergi egyetem kutatója. Rámutatott, hogy jelenleg nem túl magas az automatizáltság mértéke. A céljuk az, hogy a robotok az emberek mellett dolgozzanak, velük együttműködve. Ennek egyik előnye, hogy a nehéz objektumokat nem emberi erővel kell majd megmozgatni. Mialatt a robot dolgozik, a kezelője már a következő feladatot is be tudja programozni.

Steffen Künstner, a Jugard + Künstner cég vezérigazgatója szerint nagy a kereslet a cobotokra minden iparágban. Ez ugyanis lehetőség arra, hogy az unalmas, ismétlődő feladatokat a robotokra bízzák, míg az emberek koncentrálhatnak a több szakértelmet kívánó munkákra.

A cobotok most mg csak egyszerű feladatokra alkalmasak, például ki- és bepakolásra, vagy csomagolásra. Emellett sokszor a megfigyelési képességeik jobbak, mint az embereké, így a minőségellenőrzésben is több szerepet kaphatnak.

Egyelőre behatárolt, hogy mire képesek, de a kutatók reményei szerint a jövőben már ok-okozati összefüggések is meg fognak érteni, és ezáltal észlelni tudják majd a mellettük álló embert.

Emellett „látni” fogják majd a körülöttük lévő tárgyakat, sőt, felismerik a különböző embereket is. Talán meg is fogják érteni azt, amit szóban mondunk neki, így könnyebben programozhatóak lesznek.

Eleinte sokan aggódtak amiatt, hogy az új technológia révén elvesztik állásaikat. Azonban hamar kiderült, hogy a munkájukat könnyítik meg a cobotok. Programozásuk sem igényel nagy jártasságot, emiatt könnyen kezelhetőek, és relatív olcsó megoldást jelentenek az ismétlődő munkafolyamatok elvégzésére – mutatott rá Steffen Künstner.

The third hand: collaborative robots in the packaging industry

 

Forrás: 
www.fachpack.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

Termékek helyett levegőt csomagolunk a dobozokba

A termékek csomagolása nagyrészt levegő. A világon keringő feladott csomagok egyharmadában a termékek a teljes csomag méretének mindössze felét teszik ki. A szállítás során így 122 millió tonna széndioxid kerül a légkörbe – feleslegesen.

Spóroljunk a holnapért

A régi korok hulladékai szerves anyagból álltak, ezért le is bomlottak, manapság viszont hosszú életűvé tesszük azokat az anyagokat, amelyeket nap, mint nap használunk. Ezek pedig később a környezetünkre, amelyben élünk, káros hatással vannak.

Nagy István: meg kell őrizni a sokszínű agrártermelési szerkezetet

A szövetkezésben van a mezőgazdaság jövője, az együttműködés ugyanis nagyban segíthet a gazdáknak a versenyképes termelés megvalósításában – mondta el Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető ezen felül az innovációt és a fiatalítást nevezte kiemelt célnak.

A bálaháló nagyhatalom új raktárcsarnokot épített

A Tama napjainkra a bálaháló értékesítésében a világpiac vezető vállalatává vált 56 százalékos piaci részesedéssel. A cég magyarországi vállalata, a Tama Hungary Kft. szerdán bemutatta új, 12 ezer négyzetméteres raktárcsarnokát Berettyóújfaluban. Az ünnepélyes átadáson részt vett Tállai András is.

„Teret adunk az innovációnak”

Indul a Teret adunk az innovációnak című program – jelentette be Kiss Attila, az Innoexpo Kft. ügyvezető igazgatója 2018. szeptember 25-én Budapesten, a Stefánia Palotában tartott sajtóértekezleten. A program első állomásaként a 100 legérdekesebb magyar innováció c. kiadványt vehetik kézbe az érdeklődők, melyből megismerhetik a legérdekesebb mai magyar találmányokat és fejlesztéseket.

Nagy István: sürgető a technológia- és gondolkodásbéli változás

Nagy István agrárminiszter is részt vett az Agrárközösség által szervezett innovációs bemutató és gazdanapon, amelynek megnyitóján úgy fogalmazott: olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, amikre néhány éve azt hittük, leghamarabb évtizedek múlva lehetnek csak esedékesek.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

Zalai-somogyi "fogás" lett idén az Év Strandétele

Megszavazták az idei strand legjobb, újraértelmezett ételét. A hagyományos zalai-somogyi ételre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül...

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.