0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A hiányzó harmadik kéz a csomagolóiparban

Egyelőre még nem használják nehéz fizikai munkára az együttműködésre képes robotokat, az úgynevezett „cobotok”-okat a csomagolóiparban. Azonban így is megkönnyítik az dolgozók munkáját, és csökkentik a kézzel végzett munka mennyiségét. Ez növeli a hatékonyságot és javítja az alkalmazottak egészségét, miközben a munkájukat sem veszi el.

A cobot kifejezés az angol ’”collaborative robots” szavak mozaikjából keletkezett, ami szó szerint együttműködő robotokat jelent.

A robotokat főleg az összeállítási folyamatoknál használják – mondta el Sebastian Reitelshöfer, az Erlangen-nürnbergi egyetem kutatója. Rámutatott, hogy jelenleg nem túl magas az automatizáltság mértéke. A céljuk az, hogy a robotok az emberek mellett dolgozzanak, velük együttműködve. Ennek egyik előnye, hogy a nehéz objektumokat nem emberi erővel kell majd megmozgatni. Mialatt a robot dolgozik, a kezelője már a következő feladatot is be tudja programozni.

Steffen Künstner, a Jugard + Künstner cég vezérigazgatója szerint nagy a kereslet a cobotokra minden iparágban. Ez ugyanis lehetőség arra, hogy az unalmas, ismétlődő feladatokat a robotokra bízzák, míg az emberek koncentrálhatnak a több szakértelmet kívánó munkákra.

A cobotok most mg csak egyszerű feladatokra alkalmasak, például ki- és bepakolásra, vagy csomagolásra. Emellett sokszor a megfigyelési képességeik jobbak, mint az embereké, így a minőségellenőrzésben is több szerepet kaphatnak.

Egyelőre behatárolt, hogy mire képesek, de a kutatók reményei szerint a jövőben már ok-okozati összefüggések is meg fognak érteni, és ezáltal észlelni tudják majd a mellettük álló embert.

Emellett „látni” fogják majd a körülöttük lévő tárgyakat, sőt, felismerik a különböző embereket is. Talán meg is fogják érteni azt, amit szóban mondunk neki, így könnyebben programozhatóak lesznek.

Eleinte sokan aggódtak amiatt, hogy az új technológia révén elvesztik állásaikat. Azonban hamar kiderült, hogy a munkájukat könnyítik meg a cobotok. Programozásuk sem igényel nagy jártasságot, emiatt könnyen kezelhetőek, és relatív olcsó megoldást jelentenek az ismétlődő munkafolyamatok elvégzésére – mutatott rá Steffen Künstner.

youtube://v/V-4Mu9reuag

 

Forrás: www.fachpack.de