Back to top

Önuralmat gyakorol, és a társaival is kiszúr ez a kismadár

Döbbenetes felfedezést tettek a széncinkék viselkedését vizsgáló svéd tudósok a Lund Egyetemen: a madarak képesek uralkodni magukon. Ezt a viselkedési formát eddig főleg az intelligensebb főemlősöknél és hollóknál figyelték meg.

A kísérletek során a biológusok egy kis, átlátszó hengerbe tettek ételt. Ha a madarak azonnal, „gondolkodás nélkül” csipkedni kezdték, akkor ösztönös cselekedetről van szó. Azonban ha csipkedés nélkül a henger nyitott oldalához mentek a táplálékért, azt önmegtartóztató viselkedésnek lehet nevezni.

Az eredmények alapján a széncinegék önmegtartóztatást gyakoroltak az esetek 80 százalékában. Ez jóval nagyobb arány, mint amit a legtöbb vizsgált állatfaj produkált, és közel egy szinten van az csimpánzok és hollók intelligenciájával.

Nem csipegetnek fölöslegesen - megkeresik, honnan érhetik el a táplálékot.
Nem csipegetnek fölöslegesen - megkeresik, honnan érhetik el a táplálékot.
- Hihetetlen, hogy egy ilyen apró aggyal rendelkező madár is képes az önuralomra. A széncinege agyi térfogata a varjakéhoz képest 3 százalék, míg a csimpánzokénak csupán 0,1 százaléka – mondta Anders Brodin, a biológiai tanszék professzora.

A tanulmányt Anders Brodin vezette, kollégái, Utku Urhan és Emil Isaksson közreműködésével. Néhány éve a biológusok egy másik különleges képességét is felfedezték a széncinegéknek: megfigyeléssel képesek tanulni és emlékezni dolgokra.

A korábbi tanulmány alapján a széncinkék képesek távolabbról megfigyeléseket végezni, és emlékeznek rá, hogy más fajok hová rejtik a táplálékukat.

Azt is kimutatták, hogy a tojók általában jobban teljesítenek ilyen téren, mint a hímek. A széncinkéket a közeli rokonaikkal, a barátcinegékkel és a kormosfejű cinegékkel hasonlították össze. A barát- és kormosfejű cinkékkel ellentétben a széncinkék nem tárolnak élelmet télire. Azonban megfigyelik, hová rejtik az táplálok a rokonfajok egyedei, hogy később ellophassák azt.

- A széncinegék nagyon leleményes kis állatok. Most már azt is tudjuk róluk, hogy képesek önuralmat gyakorolni, ha valamihez hozzá szeretnének férni, például táplálékhoz – mondja Anders Brodin.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Eltűnőfélben a mezei nyulak

Bárhol is rójuk hazánk útjait, egyre ritkábban találkozunk mezei nyúllal. Úgy tűnik, több vidékről teljesen eltűnt. Valóban így van ez, vagy csupán az állatok egyszerűen távolabb húzódnak az embertől? Apróvadunk helyzetéről Szemethy László egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Vidékfejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatott.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Már turistaúton is megközelíthető a pilisszántói Kőfülke

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó 1000 kilométeres turistaút-hálózat. A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.