Back to top

Micimackó és a méz

Kerti mese gyerekeknek (is): Micimackó a döngicsélést követte, mert ugyebár ahol döngicsélés van, ott lesz méhecske is. Biztos ti is hallottatok már méhecskét zümmögni, ahogy virágról virágra száll, szorgalmasan gyűjti a virágport és a nektárt, közben pedig beporozza a gyümölcsöt adó növényeinket.

Ne féljetek ezektől a döngicsélő méhecskéktől, nem bántanak, nem szúrják meg az embereket – illetve csak nagyon ritkán –, inkább segítsetek nekik, mert biztos ti is szeretitek a finom mézet, akárcsak Micimackó. Hogyan segíthetünk a méheknek?

Ültessetek sok színes egynyári virágot (sárgát, kéket), virágzó bokrokat (nyári orgona, galagonya), fűszereket, gyógynövényeket (kakukkfű, menta, levendula, bazsalikom, mustár), és ha igazán nagy kertetek van, akkor hársfát, akácot, szelídgesztenyét, és alakítsatok ki a kertben egy „vad” területet, ahol nem nyírjátok a füvet. A méhlegelő mellett kínáljátok innivalóval is a kis döngicsélőket. Egy kerti tó, vagy egy vízzel teli tálka is megfelelő.

• 1. Micimackó a fűszernövényes kertben is sok méhecskével találkozott

• 2. A nyáriorgonából és a fűszernövények virágaiból is finom méz készül

• 3. A napraforgó tányérja a méhek munkájának köszönhetően telik meg magokkal

• 4. A gyümölcsök virágaiból készül a gyümölcsméz

• 5. A bécsi Hirschstetten kert játszóterén méhecskékkel is találkozhattok (játék- és igazi, élő méhekkel egyaránt)

„Erdei körökben az a nézet, hogy a medve szereti a mézet, ez nem csak afféle szerény vélemény, ez tény, tény, tény.” (Milne: Micimackó)

Hogyan készül a méz?

A dolgozó méhek a virágport a hátsó lábukon levő kosárkában, a nektárt pedig a mézgyomrukban gyűjtik. A méz készítéséhez a nektárt használják föl, ami valójában vizes cukoroldat, 25-50% cukrot tartalmaz. A kaptárban a méhsejtekbe ürítik a nektárt, ahol a fiatal munkásméhek szárnyaik csapkodásával elpárologtatják belőle a fölösleges vizet. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, akkor viasszal borítják a sejteket. Ha a sejtek több mint a fele már zárva van, akkor kipergethető a méz.

Ez azt jelenti, hogy a méhészek eltávolítják a viaszréteget, és megpörgetik a lépeket, hogy kicsapódjon belőlük a méz.

A nektár a cukron kívül íz- és illatanyagokat is tartalmaz, ezért van más ízük a különféle virágokból készült mézeknek. Magyarországon a legismertebbek a hársfaméz, az akácméz, a napraforgóméz, a levendulaméz, a virágméz, a gyümölcsméz, és a repceméz – ez utóbbi fehér színű és krémes állagú finomság.

Kövessétek Micimackót, egyetek sok mézet, mert nagyon egészséges! Sok ásványi anyagot és 11-féle vitamint tartalmaz, torokfájásra, légcsőhurutra hatásos, immun- és idegerősítő tulajdonságú, és segíti az izmok működését. A virágok kitárt szirmokkal, kicicomázva, a lehető legszínesebb, legpompásabb ruhákba bújva várják a méheket, azok pedig szorgos gyűjtögetésükkel az egyik virágról a másikra viszik a virágport, miközben beporozzák őket, így lesz termés, illetve mag a virágokból. A finom mézen kívül többek között a gyümölcseinket, zöldségeinket is a méhek munkájának köszönhetjük.

Mézescsupor

Ültessetek színes egynyári virágot a teraszra, mézescsupornak földíszített cserépbe. Az agyagcserepet akrilfestékkel vagy temperával varázsolhatjátok mézescsuporrá. Hogy egyértelmű legyen, mi készül a virág nektárjából, írjátok föl a csuporra, hogy MÉZ.

Válasszatok bőségesen virágzó egynyári virágot, az gondos ápolás mellett az ősz végéig várja a méhecskéket.

Ilyen például a verbéna, a petúnia, a körömvirág, a mézvirág, a büdöske, vagy a rézvirág. Ültessétek be a mézescsuprotokba, tegyétek napos helyre, és tartsátok nedvesen. Tapintsátok meg a földet, és ha azt érzitek, hogy száraz, locsoljátok meg. A mézescsupor alá tehettek egy kis tálkát, így lassabban szárad ki a benne lévő föld.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/07-08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

GMO-méh a láthatáron?

Mind a méhészek között, mind tudományos körökben elfogadott az a nézet, hogy megfelelő varroa atkakezelés nélkül a háziméhcsaládok menthetetlenül elpusztulnak. Ha pusztán gazdaállat – parazita alapon nézzük ezt a tényt, akkor ez nyilvánvaló evolúciós zsákutca. Ha egy parazita elpusztítja a gazdaszervezetet, amitől saját léte függ, akkor saját sorsát ő sem kerülheti el, maga is pusztulásra ítélt.

A legtöbb méh Tolnában pusztult el

Példátlanul sok méh pusztult el Tolna megyében. Még az országos átlagnál is több, főleg Dombóvár környékén. Ennek az is oka lehet, hogy Dombóvár környékén nagyon magas a méh-sűrűség, az uniós átlag tízszerese.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Méhészkedés a háború sújtotta Szíriában

Amióta Szíriában háború zajlik, a méhészek és méhcsaládok száma erősen lecsökkent, ugyanakkor a méz ára az egekbe szökött. A megmaradt méhészeknek nehéz a vándorlás, de a saját területen tartott méhekkel is gondok vannak. Mivel az arab világban a méhészetnek nagy hagyományai vannak, az elmenekült méhészek a környező országokban újra méhészettel kezdenek foglalkozni.

Kétarcú selyemfű: jó mézelő, de veszélyes gyomnövény

Bár a nem őshonos és agresszíven terjedő fajok közül legnagyobb ismertségre a parlagfű tett szert, vannak más kártékony növényfajok is. Gyorsan, nagy területeket hódított meg hazánkban a selyemkóró, mely irtásra van ítélve. A méhészek ugyanakkor kedvelik, hiszen kiváló mézelő fajta.

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a hazai mézfogyasztás

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.

Jászberényben gyűlnek össze a méhészek

Nemzetközi mézvásárt és méhésztalálkozót tartanak augusztus 4-én, szombaton Jászberényben, a méztermelők, eszközgyártók és forgalmazók bemutatkozóját szakmai fórumok és szórakoztató műsorok egészítik ki.

Összefogtak a gazdálkodók, indul a Nyitott Porták projekt

Pincetúrákkal, gyógynövény bemutatókkal és különféle gazdaságok megtekintésével várják a vendégeket a Zala-völgyi gazdák. Nyitott Porta néven olyan összefogás született, melynek keretében nem csak megismerni lehet a helyi termelőket, de közvetlenül vásárolhatnak tőlük az érdeklődők.

Méhekkel vizsgálják a légszennyezettséget

Az olasz főváros biodiverzitását és légszennyezettségét tanulmányozzák méhek segítségével olasz méhészek, akik Róma központjában 15 méhkaptárt helyeztek ki épületek tetejére.

Koncert rovarokra és filharmonikusokra hangszerelve - videó

A Berlini Filharmonikusok és a WWF (Word Wide Fund for Nature -Természetvédelmi Alap) együttműködésében egy koncertmű született, melyben először szerepelnek maguk a rovarok is. A mű rendhagyó és igen sajátos módon alkalmazza a rovarhangokat a koncerten, mely az interneten hallgatható meg csekély támogatás ellenében. A letöltésekből származó összeget a WWF a rovarok megmentésére használja fel.