Back to top

Micimackó és a méz

Kerti mese gyerekeknek (is): Micimackó a döngicsélést követte, mert ugyebár ahol döngicsélés van, ott lesz méhecske is. Biztos ti is hallottatok már méhecskét zümmögni, ahogy virágról virágra száll, szorgalmasan gyűjti a virágport és a nektárt, közben pedig beporozza a gyümölcsöt adó növényeinket.

Ne féljetek ezektől a döngicsélő méhecskéktől, nem bántanak, nem szúrják meg az embereket – illetve csak nagyon ritkán –, inkább segítsetek nekik, mert biztos ti is szeretitek a finom mézet, akárcsak Micimackó. Hogyan segíthetünk a méheknek?

Ültessetek sok színes egynyári virágot (sárgát, kéket), virágzó bokrokat (nyári orgona, galagonya), fűszereket, gyógynövényeket (kakukkfű, menta, levendula, bazsalikom, mustár), és ha igazán nagy kertetek van, akkor hársfát, akácot, szelídgesztenyét, és alakítsatok ki a kertben egy „vad” területet, ahol nem nyírjátok a füvet. A méhlegelő mellett kínáljátok innivalóval is a kis döngicsélőket. Egy kerti tó, vagy egy vízzel teli tálka is megfelelő.

• 1. Micimackó a fűszernövényes kertben is sok méhecskével találkozott

• 2. A nyáriorgonából és a fűszernövények virágaiból is finom méz készül

• 3. A napraforgó tányérja a méhek munkájának köszönhetően telik meg magokkal

• 4. A gyümölcsök virágaiból készül a gyümölcsméz

• 5. A bécsi Hirschstetten kert játszóterén méhecskékkel is találkozhattok (játék- és igazi, élő méhekkel egyaránt)

„Erdei körökben az a nézet, hogy a medve szereti a mézet, ez nem csak afféle szerény vélemény, ez tény, tény, tény.” (Milne: Micimackó)

Hogyan készül a méz?

A dolgozó méhek a virágport a hátsó lábukon levő kosárkában, a nektárt pedig a mézgyomrukban gyűjtik. A méz készítéséhez a nektárt használják föl, ami valójában vizes cukoroldat, 25-50% cukrot tartalmaz. A kaptárban a méhsejtekbe ürítik a nektárt, ahol a fiatal munkásméhek szárnyaik csapkodásával elpárologtatják belőle a fölösleges vizet. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, akkor viasszal borítják a sejteket. Ha a sejtek több mint a fele már zárva van, akkor kipergethető a méz.

Ez azt jelenti, hogy a méhészek eltávolítják a viaszréteget, és megpörgetik a lépeket, hogy kicsapódjon belőlük a méz.

A nektár a cukron kívül íz- és illatanyagokat is tartalmaz, ezért van más ízük a különféle virágokból készült mézeknek. Magyarországon a legismertebbek a hársfaméz, az akácméz, a napraforgóméz, a levendulaméz, a virágméz, a gyümölcsméz, és a repceméz – ez utóbbi fehér színű és krémes állagú finomság.

Kövessétek Micimackót, egyetek sok mézet, mert nagyon egészséges! Sok ásványi anyagot és 11-féle vitamint tartalmaz, torokfájásra, légcsőhurutra hatásos, immun- és idegerősítő tulajdonságú, és segíti az izmok működését. A virágok kitárt szirmokkal, kicicomázva, a lehető legszínesebb, legpompásabb ruhákba bújva várják a méheket, azok pedig szorgos gyűjtögetésükkel az egyik virágról a másikra viszik a virágport, miközben beporozzák őket, így lesz termés, illetve mag a virágokból. A finom mézen kívül többek között a gyümölcseinket, zöldségeinket is a méhek munkájának köszönhetjük.

Mézescsupor

Ültessetek színes egynyári virágot a teraszra, mézescsupornak földíszített cserépbe. Az agyagcserepet akrilfestékkel vagy temperával varázsolhatjátok mézescsuporrá. Hogy egyértelmű legyen, mi készül a virág nektárjából, írjátok föl a csuporra, hogy MÉZ.

Válasszatok bőségesen virágzó egynyári virágot, az gondos ápolás mellett az ősz végéig várja a méhecskéket.

Ilyen például a verbéna, a petúnia, a körömvirág, a mézvirág, a büdöske, vagy a rézvirág. Ültessétek be a mézescsuprotokba, tegyétek napos helyre, és tartsátok nedvesen. Tapintsátok meg a földet, és ha azt érzitek, hogy száraz, locsoljátok meg. A mézescsupor alá tehettek egy kis tálkát, így lassabban szárad ki a benne lévő föld.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/07-08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Extrém sport a méhészet

Schrek Ottó egyike azoknak, akik 2018 decemberében vehették át szakképzett méhész diplomájukat. Bár gyermekkora óta érdekelte a méhészkedés, a szakmával igazán az Amerikai Egyesült Államokban ismerkedett meg agrármérnök gyakornokként. Ottani tapasztalatait hazahozta, honosította.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális - remélhetőleg hasznos -, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg a Vajdaságban

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg kedden a Vajdaságban a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának részeként, amelynek keretösszege a tervezett 50 milliárd helyett már elérte a 65 milliárd forintot.

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről!

Egy magyar méhészcsapat ígéretes atkairtási módszerrel kísérletezett olasz minta alapján, mely nemcsak hatékony, de kiküszöböl két problémát, mely mostanság a méhészeti szezon zárószakaszában jelentkezik: a kései hordást és a kései fiasítást. A módszer a felhalmozódó szintetikus vegyszerek jelentős csökkentésére is alkalmas. Kb. 500 családon került kipróbálásra.

Meleg vizes itatás a méheknél

A méhek vízigénye sokoldalú. Felhasználják a vizet a kifejlett méhek és a fejlődésben lévő álcák táplálásában, valamint a kaptár klímaszabályozásában is. Írásom a kora tavaszi itatás jelentőségéről és annak egy praktikus megvalósítási formájáról szól.

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Beteg a mézpiac - 3. rész

Sajnos nem a magyar méhész „szája íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édes tölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?