0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Micimackó és a méz

Kerti mese gyerekeknek (is): Micimackó a döngicsélést követte, mert ugyebár ahol döngicsélés van, ott lesz méhecske is. Biztos ti is hallottatok már méhecskét zümmögni, ahogy virágról virágra száll, szorgalmasan gyűjti a virágport és a nektárt, közben pedig beporozza a gyümölcsöt adó növényeinket.

Ne féljetek ezektől a döngicsélő méhecskéktől, nem bántanak, nem szúrják meg az embereket – illetve csak nagyon ritkán –, inkább segítsetek nekik, mert biztos ti is szeretitek a finom mézet, akárcsak Micimackó. Hogyan segíthetünk a méheknek?

Ültessetek sok színes egynyári virágot (sárgát, kéket), virágzó bokrokat (nyári orgona, galagonya), fűszereket, gyógynövényeket (kakukkfű, menta, levendula, bazsalikom, mustár), és ha igazán nagy kertetek van, akkor hársfát, akácot, szelídgesztenyét, és alakítsatok ki a kertben egy „vad” területet, ahol nem nyírjátok a füvet. A méhlegelő mellett kínáljátok innivalóval is a kis döngicsélőket. Egy kerti tó, vagy egy vízzel teli tálka is megfelelő.

• 1. Micimackó a fűszernövényes kertben is sok méhecskével találkozott

• 2. A nyáriorgonából és a fűszernövények virágaiból is finom méz készül

• 3. A napraforgó tányérja a méhek munkájának köszönhetően telik meg magokkal

• 4. A gyümölcsök virágaiból készül a gyümölcsméz

• 5. A bécsi Hirschstetten kert játszóterén méhecskékkel is találkozhattok (játék- és igazi, élő méhekkel egyaránt)

„Erdei körökben az a nézet, hogy a medve szereti a mézet, ez nem csak afféle szerény vélemény, ez tény, tény, tény.” (Milne: Micimackó)

Hogyan készül a méz?

A dolgozó méhek a virágport a hátsó lábukon levő kosárkában, a nektárt pedig a mézgyomrukban gyűjtik. A méz készítéséhez a nektárt használják föl, ami valójában vizes cukoroldat, 25-50% cukrot tartalmaz. A kaptárban a méhsejtekbe ürítik a nektárt, ahol a fiatal munkásméhek szárnyaik csapkodásával elpárologtatják belőle a fölösleges vizet. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, akkor viasszal borítják a sejteket. Ha a sejtek több mint a fele már zárva van, akkor kipergethető a méz.

Ez azt jelenti, hogy a méhészek eltávolítják a viaszréteget, és megpörgetik a lépeket, hogy kicsapódjon belőlük a méz.

A nektár a cukron kívül íz- és illatanyagokat is tartalmaz, ezért van más ízük a különféle virágokból készült mézeknek. Magyarországon a legismertebbek a hársfaméz, az akácméz, a napraforgóméz, a levendulaméz, a virágméz, a gyümölcsméz, és a repceméz – ez utóbbi fehér színű és krémes állagú finomság.

Kövessétek Micimackót, egyetek sok mézet, mert nagyon egészséges! Sok ásványi anyagot és 11-féle vitamint tartalmaz, torokfájásra, légcsőhurutra hatásos, immun- és idegerősítő tulajdonságú, és segíti az izmok működését. A virágok kitárt szirmokkal, kicicomázva, a lehető legszínesebb, legpompásabb ruhákba bújva várják a méheket, azok pedig szorgos gyűjtögetésükkel az egyik virágról a másikra viszik a virágport, miközben beporozzák őket, így lesz termés, illetve mag a virágokból. A finom mézen kívül többek között a gyümölcseinket, zöldségeinket is a méhek munkájának köszönhetjük.

Mézescsupor

Ültessetek színes egynyári virágot a teraszra, mézescsupornak földíszített cserépbe. Az agyagcserepet akrilfestékkel vagy temperával varázsolhatjátok mézescsuporrá. Hogy egyértelmű legyen, mi készül a virág nektárjából, írjátok föl a csuporra, hogy MÉZ.

Válasszatok bőségesen virágzó egynyári virágot, az gondos ápolás mellett az ősz végéig várja a méhecskéket.

Ilyen például a verbéna, a petúnia, a körömvirág, a mézvirág, a büdöske, vagy a rézvirág. Ültessétek be a mézescsuprotokba, tegyétek napos helyre, és tartsátok nedvesen. Tapintsátok meg a földet, és ha azt érzitek, hogy száraz, locsoljátok meg. A mézescsupor alá tehettek egy kis tálkát, így lassabban szárad ki a benne lévő föld.

Forrás: Kertbarát Magazin