Back to top

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri, hatvanon túl is vannak lelkes fiatal rajongói, sokszor a háza előtt várakoznak, hátha megpillanthatják kedvencüket. Kevesen mondhatják ezt el ennyi idős korukban magukról. Persze akik a villa körül ólálkodnak, nem elsősorban a környezetre kíváncsiak, hanem a különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző sztárra. Minket szépen ápolt, otthonos kertje érdekelt.

Fotó: Kiss Gergely
Errefelé alig jár ember, csak a madarak csicseregnek teli torokból. És akad itt még üres telek is. A sarkon éppen egy új ház falait húzzák föl. Messze a buszmegálló, autók is ritkán robognak erre, akár az utca közepén is sétálhatnánk.

Harminc éve itt még szinte senki nem lakott, csak bokrok, hétvégi házak és gyümölcsöskertek jellemezték a tájat.

Szikora Róbert mindig kertes házban élt, gyerekként Budapest északi részén, Rákospalotán. Az a 15. kerületi ház természetesen egészen más volt, mint ez az eldugott helyen fekvő budai, amit Robi – mindenki így hívja házigazdánkat – álmodott-teremtett maguknak feleségével, Zsuzsával. A művésztől régen sem állt távol az ezotéria és az asztrológia, ma inkább a vallás felé fordult. Amikor megpillantom a már elnyílt bőrlevéltövek között a bájos angyalszobrokat, tudom, hogy azok nem csupán divatos díszek, vagy díszletek. Sokkal inkább szimbólumok, és Robi azon szemléletét tükröző tárgyai, amely szerint „az angyalok mindig velünk vannak, elkísérnek bennünket egész életünkben, és még azon is túl”.

Fotó: Kiss Gergely
Sokszínű, mint a zenéje

A régi tulajdonos által ültetett termő gyümölcsfákat ki kellett vágniuk, nem lett volna idő a szakszerű ápolásukra, és a tér is kellett, a harsogóan friss szabad levegő, a szép, üdezöld gyeppel. A szakértő gondozásban elkél a segítség, házigazdánk ugyanis gyakran turnézik itthon és külföldön, nem is érne rá nap, mint nap füvet nyírni, a rakoncátlan ágakat lenyesni, az elnyílt virágokat összeszedni, avart gereblyézni. De ha itthon van, ragaszkodik hozzá, hogy ő locsoljon, ez a kedvenc kerti foglalatossága. Ilyenkor érzi igazán a „kert szagát,” amely, ahogy ő fogalmaz, mindig is hívta, akkor is, amikor beleszerettek a környékbe. Sokszor csak üldögélnek a feleségével, élvezik a csendet, amit néha rigófütty szakít meg.

Mára kialakultak a kedvenc zugok, van amelyikben a kávét szeretik kortyolni, a másikban, ahová kis halastavat telepítettek, a halak csobbanását, játszadozását figyelik.

A kert egyébként ugyanolyan sokszínű, mint a művész muzsikája: némely szeglete intim, gondolkodásra hív, a másik az egyedülálló panorámának köszönhetően nagyvonalú és elegáns.

Fotó: Kiss Gergely
Szeretek hazajönni

Ez a növényegyüttes természetesen messze áll attól a pálmafás, szafaris, idegenlégiós, parafakalapos, kekiruhás fantáziavilágtól, amely oly nagy sikert aratott évtizedeken át. A színpad elképzelt, profin kidolgozott fikciója azonban más, mint a valóság.

• Mikor szereti legjobban a kertet?

– Tavasszal, amikor minden éled. Először a hóvirágok igyekeznek áttörni a hótakarót, majd kezd kibújni a többi hagymás, köztük a színpompás tulipánok. A lépcső mellett jól érzi magát a kora tavasszal nyíló, rózsaszínes- lilás bőrlevél.

Mindig más és más az uralkodó szín. Amikor a tulipánok már elnyíltak, illatozni kezdenek a gyöngyvirágok.

Kedvencem a később nyíló szívvirág, de szeretem a klasszikusokat, a leandert, a különleges fenyőféléket, az agávét és a szépen nyírt bokrokat, bukszusokat is.

• Sikerült elhódítani a természettől ezt a környéket?

– A szomszédban télen előszeretettel csörtetnek a vaddisznók, olykor a fürge mókusok villámgyorsan leszaladnak inni a halastóhoz, és néha előmerészkedik egy-egy róka is. A sünik őslakosok itt, a madarak pedig az elmúlt évtizedek alatt belakták a környéket, pontosabban visszamerészkedtek az építkezés után.

• Soha nem hiányzott a környezetéből a kutya?

– Most is van egy hűséges, kedves labradorunk, nagyon szeretjük.

• Mára beállt a kert, ez lesz a végleges kialakítás?

– Sokszor átépítettük már, ám most talán valóban magára talált. Sok sarjat, palántát kapok ajándékba a barátoktól, de már alig találunk nekik helyet. A kert minden évben más arcát mutatja, hiszen élő növényegyüttes.

• Több kontinens számos országában föllépett már, hol látott a mai napig emlékezetes tájat, természeti szépséget?

– Gyönyörű vidékeken jártam, de hiába vonzó az örök nyár birodalma, nem tudnám elképzelni, hogy 30 °C-ban ünnepeljem a karácsonyt. Szeretek hazajönni. Máltán elragadó, emberi léptékű tájat láttam, virágcsoportokat történelmi épületek közé ágyazva, ott egyszerre európai, ugyanakkor egzotikus az állat- és a növényvilág.

• Milyen az itteni élet, ismerik például az új szomszédokat?

– Kiváló környék, kellemes távolságban élünk egymástól, de mindenki ismer mindenkit. Nem zavarjuk egymást. Sok fiatal család költözik az utcába, kedves, kulturált emberek. A szépen gondozott kert üde látvány, kikapcsol, nyugalmat, pihenést kínál a szórakoztatóipar világában.

Fotó: Kiss Gergely
Szikora Róbert fiatalon, 15 évesen már együttesben zenélt. Abban az időben kezdte, amikor a mára klasszikusnak mondható hazai pop-beat aranykor kialakult, és amelynek tagjai mára kitüntetett tekintélyes zenészek, egyikük-másikuk élő legenda.

A Hungária együttes tagjaként érte el első átütő sikerét, majd következett az R-GO és a csikidam korszak, amely ma is tart.

Több énekesnek írt slágereket, filmzenéket szerzett, zenés tévéműsort vezetett, a közelmúltban pedig az egyik tehetségkutató műsor zsűritagjaként ismerhette meg a fiatalabb nemzedék. Bár mint mondja, koncertjein mindig legalább annyi a huszonéves néző-hallgató, mint a korosztályából való.

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/07-08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?

A svájci Toszkána

Nedves, meleg szubtrópusi éghajlatú, mediterrán mikroklímája miatt Svájc Toszkánájának is nevezik Luganót. Az éves átlaghőmérséklet 12,4 °C, fagypont alatti vagy 30 °C fölötti értéket ritkán mutat a hőmérő. A napsütéses órák száma magas, meghaladja az évi 2000 órát és jelentős a csapadék mennyisége. Az éghajlati tényezőknek köszönhetően burjánzik a vegetáció.

Friss zöldség egész évben a jeges Izlandon

Izlandon a geotermikus energiának köszönhetően – mely a szigetországban termelt elektromos energia negyedének forrása is – egész évben képesek friss zöldséget termelni.

Szakmaközi szervezet lett a Magyar Díszkertészek Szövetsége

A dísznövény ágazatban évek óta kiemelkedő teljesítménnyel dolgozó Magyar Díszkertészek Szövetsége olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Az erről szóló dokumentumot Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár adta át az Agrárminisztériumban.

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Fákat ajándékoz Cserkeszőlő erdésze a helyieknek

Egy helyi erdész önszorgalomból gyűjtött magokat, melyeket a saját portáján nevelt fává. Már három évesek a csemeték, és ideje, hogy végleges helyükre kerüljenek.

Így választja ki a csiga, mit egyen meg a kiskertben

A kertészek már évek óta találgatják, miért szeretik jobban a csigák egyes növények palántáit. A tudósok feltételezése szerint a kártékony puhatestűek a fiatal növények által kibocsátott szag alapján döntenek: enni vagy nem enni.

Minden adott a biokultúra továbbfejlődéséhez

A Magyar Biokultúra Szövetség megalapításának 35 évére emlékeztek szombaton, Budapesten, a 31. Biokultúra Tudományos Napon. Sok más mellett az ökológiai gazdálkodás szerepéről mindennapi életünkben, a jelenlegi és várható támogatásokról és az új EU-s ökorendeletről is szó esett a tanácskozáson. Kiosztották az Év Bioterméke szakmai és közönségdíjat, valamint a Pro Biokultúra díjakat is.