Back to top

Szikora Robi: Az üde kert kikapcsol

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri. A különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző kertjére és otthonára is büszke lehet.

A hazai popélet egyik legegyedibb tagját, az örökifjú Szikora Róbertet mindenki ismeri, hatvanon túl is vannak lelkes fiatal rajongói, sokszor a háza előtt várakoznak, hátha megpillanthatják kedvencüket. Kevesen mondhatják ezt el ennyi idős korukban magukról. Persze akik a villa körül ólálkodnak, nem elsősorban a környezetre kíváncsiak, hanem a különleges, szafaris-katonás stílust, a csikidamot megteremtő énekes-zenész-zeneszerző sztárra. Minket szépen ápolt, otthonos kertje érdekelt.

Fotó: Kiss Gergely
Errefelé alig jár ember, csak a madarak csicseregnek teli torokból. És akad itt még üres telek is. A sarkon éppen egy új ház falait húzzák föl. Messze a buszmegálló, autók is ritkán robognak erre, akár az utca közepén is sétálhatnánk.

Harminc éve itt még szinte senki nem lakott, csak bokrok, hétvégi házak és gyümölcsöskertek jellemezték a tájat.

Szikora Róbert mindig kertes házban élt, gyerekként Budapest északi részén, Rákospalotán. Az a 15. kerületi ház természetesen egészen más volt, mint ez az eldugott helyen fekvő budai, amit Robi – mindenki így hívja házigazdánkat – álmodott-teremtett maguknak feleségével, Zsuzsával. A művésztől régen sem állt távol az ezotéria és az asztrológia, ma inkább a vallás felé fordult. Amikor megpillantom a már elnyílt bőrlevéltövek között a bájos angyalszobrokat, tudom, hogy azok nem csupán divatos díszek, vagy díszletek. Sokkal inkább szimbólumok, és Robi azon szemléletét tükröző tárgyai, amely szerint „az angyalok mindig velünk vannak, elkísérnek bennünket egész életünkben, és még azon is túl”.

Fotó: Kiss Gergely
Sokszínű, mint a zenéje

A régi tulajdonos által ültetett termő gyümölcsfákat ki kellett vágniuk, nem lett volna idő a szakszerű ápolásukra, és a tér is kellett, a harsogóan friss szabad levegő, a szép, üdezöld gyeppel. A szakértő gondozásban elkél a segítség, házigazdánk ugyanis gyakran turnézik itthon és külföldön, nem is érne rá nap, mint nap füvet nyírni, a rakoncátlan ágakat lenyesni, az elnyílt virágokat összeszedni, avart gereblyézni. De ha itthon van, ragaszkodik hozzá, hogy ő locsoljon, ez a kedvenc kerti foglalatossága. Ilyenkor érzi igazán a „kert szagát,” amely, ahogy ő fogalmaz, mindig is hívta, akkor is, amikor beleszerettek a környékbe. Sokszor csak üldögélnek a feleségével, élvezik a csendet, amit néha rigófütty szakít meg.

Mára kialakultak a kedvenc zugok, van amelyikben a kávét szeretik kortyolni, a másikban, ahová kis halastavat telepítettek, a halak csobbanását, játszadozását figyelik.

A kert egyébként ugyanolyan sokszínű, mint a művész muzsikája: némely szeglete intim, gondolkodásra hív, a másik az egyedülálló panorámának köszönhetően nagyvonalú és elegáns.

Fotó: Kiss Gergely
Szeretek hazajönni

Ez a növényegyüttes természetesen messze áll attól a pálmafás, szafaris, idegenlégiós, parafakalapos, kekiruhás fantáziavilágtól, amely oly nagy sikert aratott évtizedeken át. A színpad elképzelt, profin kidolgozott fikciója azonban más, mint a valóság.

• Mikor szereti legjobban a kertet?

– Tavasszal, amikor minden éled. Először a hóvirágok igyekeznek áttörni a hótakarót, majd kezd kibújni a többi hagymás, köztük a színpompás tulipánok. A lépcső mellett jól érzi magát a kora tavasszal nyíló, rózsaszínes- lilás bőrlevél.

Mindig más és más az uralkodó szín. Amikor a tulipánok már elnyíltak, illatozni kezdenek a gyöngyvirágok.

Kedvencem a később nyíló szívvirág, de szeretem a klasszikusokat, a leandert, a különleges fenyőféléket, az agávét és a szépen nyírt bokrokat, bukszusokat is.

• Sikerült elhódítani a természettől ezt a környéket?

– A szomszédban télen előszeretettel csörtetnek a vaddisznók, olykor a fürge mókusok villámgyorsan leszaladnak inni a halastóhoz, és néha előmerészkedik egy-egy róka is. A sünik őslakosok itt, a madarak pedig az elmúlt évtizedek alatt belakták a környéket, pontosabban visszamerészkedtek az építkezés után.

• Soha nem hiányzott a környezetéből a kutya?

– Most is van egy hűséges, kedves labradorunk, nagyon szeretjük.

• Mára beállt a kert, ez lesz a végleges kialakítás?

– Sokszor átépítettük már, ám most talán valóban magára talált. Sok sarjat, palántát kapok ajándékba a barátoktól, de már alig találunk nekik helyet. A kert minden évben más arcát mutatja, hiszen élő növényegyüttes.

• Több kontinens számos országában föllépett már, hol látott a mai napig emlékezetes tájat, természeti szépséget?

– Gyönyörű vidékeken jártam, de hiába vonzó az örök nyár birodalma, nem tudnám elképzelni, hogy 30 °C-ban ünnepeljem a karácsonyt. Szeretek hazajönni. Máltán elragadó, emberi léptékű tájat láttam, virágcsoportokat történelmi épületek közé ágyazva, ott egyszerre európai, ugyanakkor egzotikus az állat- és a növényvilág.

• Milyen az itteni élet, ismerik például az új szomszédokat?

– Kiváló környék, kellemes távolságban élünk egymástól, de mindenki ismer mindenkit. Nem zavarjuk egymást. Sok fiatal család költözik az utcába, kedves, kulturált emberek. A szépen gondozott kert üde látvány, kikapcsol, nyugalmat, pihenést kínál a szórakoztatóipar világában.

Fotó: Kiss Gergely
Szikora Róbert fiatalon, 15 évesen már együttesben zenélt. Abban az időben kezdte, amikor a mára klasszikusnak mondható hazai pop-beat aranykor kialakult, és amelynek tagjai mára kitüntetett tekintélyes zenészek, egyikük-másikuk élő legenda.

A Hungária együttes tagjaként érte el első átütő sikerét, majd következett az R-GO és a csikidam korszak, amely ma is tart.

Több énekesnek írt slágereket, filmzenéket szerzett, zenés tévéműsort vezetett, a közelmúltban pedig az egyik tehetségkutató műsor zsűritagjaként ismerhette meg a fiatalabb nemzedék. Bár mint mondja, koncertjein mindig legalább annyi a huszonéves néző-hallgató, mint a korosztályából való.

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/07-08 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikusan kék rózsa

A kertészek már évszázadokkal ezelőtt szerettek volna kék rózsát nemesíteni, eddig sikertelenül. Ám most, a korszerű biotechnológiai eljárásoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy kékes árnyalatú rózsa virítson a kertekben.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.