Back to top

Egyre több baromfihús kerül az asztalokra

Magyarországon is növekedett a szárnyasvágás az előző év azonos időszakához mérve, a legnagyobb előállító országok továbbra is az Egyesült Államok és Kína.

Egyre többen esznek baromfit az öreg kontinensen – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb tanulmányából - írja a magyarhirlap.hu.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének júliusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ baromfihús-termelése 122,5 millió tonna lehet 2018-ban, ami az előző évihez képest csaknem két százalékos emelkedést jelentene. A baromfihús a világ hústermelésének 36 százalékát teheti ki az idén.

A globális baromfihús-termelés mintegy hatvan százalékát a fejlődő országok adják. A fejlett országok az idén előreláthatóan 1,8 százalékkal növelik a baromfihús kibocsátását a 2017. évi volumenhez képest.

A legnagyobb baromfihús-előállító országok továbbra is az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és Brazília maradhatnak – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kimutatásában.

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése 14,8 millió tonna lehet 2018-ban, 1,5 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, 2019-re pedig további bővülés várható (+0,6 százalék) az idei évihez viszonyítva. A közösség baromfihús exportja 2,5 százalékkal 1,6 millió tonnára nőhet 2018-ban, baromfihús importja nem változik. Az unióban az egy főre vetített baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között több mint nyolc százalékkal 23,8 kilogrammra emelkedett, az Európai Bizottság előrevetítése szerint 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot – részletezi a intézet tanulmánya.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon több mint 109 millió darab baromfit vágtak le 2018. január–júniusban, ez 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában vágóhidakra került mennyiség.

A vágócsirke vágása 84 millió darabot, a vágópulykáé hárommillió darabot tett ki. Az Európai Bizottság adatai szerint 2018 júniusában 189 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós ára, ami 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. Itthon a vágócsirke termelői ára 1,7 százalékkal volt magasabb. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 6,1 százalékkal 477 forint/kilogrammra, a csirkemellé 8,6 százalékkal 1079 forint/kilogrammra, a csirkecombé 6,9 százalékkal 444 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Forrás: 
magyarhirlap.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Internetes kihívás indult a tej és a tejtermékek népszerűsítéséért Angliában

Egy brit tejtermelő megelégelte, hogy a tejtermékek marketingje nem elég hatékony. Útjára indította a #milkpintchallenge internetes kihívást, hogy népszerűsítse a tej és a tejtermékek fogyasztását.

Tyúkok csípték nyakon a betolakodó rókát

Egészen szokatlan módon vesztette életét a kíváncsi ravaszdi egy francia iskola tyúkóljában. Az ól automatikusan záródó ajtaja, és a harcias baromfik okozták a vesztét.

A szingliken keres az élelmiszeripar

Soha nem látott szintre nőtt az egyedül élők száma Kanadában, amire az élelmiszeripar az egyadagos ételek bővített kínálatával reagál – sokkal magasabb nyereség mellett. A készételeken belül az egyadagos kiszerelések ráadásul különösen jó nyereséget hozhatnak, hiszen egy plusz ár elérése egy adag esetében gyakran nem olyan szembetűnő.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

Újraindul a sertéskampány

Az elmúlt években már növekedett a sertéshús-fogyasztás Magyarországon, amelyet idén a tavaszi sertéshús-kampány is tovább erősítene. A szakminisztérium, az AMC és a VHT közös programra ellensúlyozhatja az exportkiesést is.

Milliárdos üzlet az élelmiszer-színezék

Hihetetlen növekedés előtt áll a már most is nagy piacnak számító élelmiszer-színezék szektor. Az egészségtudatos vevők miatt ugyanis a feldolgozók sorra cserélik le a mesterséges színezékeket.

Több állatjóléti támogatást kapnak a baromfi-és sertéstartók

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít az állattenyésztési ágazatra, ezen belül a baromfi és a sertéságazat termelőire. A baromfi- és sertéshízó állatjóléti támogatások 2018. támogatási évre vonatkozó kifizetései két és félszeresére emelkednek a 2010. évihez képest.