Egyre többen esznek baromfit az öreg kontinensen – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb tanulmányából – írja a magyarhirlap.hu.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének júliusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ baromfihús-termelése 122,5 millió tonna lehet 2018-ban, ami az előző évihez képest csaknem két százalékos emelkedést jelentene. A baromfihús a világ hústermelésének 36 százalékát teheti ki az idén.
A legnagyobb baromfihús-előállító országok továbbra is az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és Brazília maradhatnak – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kimutatásában.
Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése 14,8 millió tonna lehet 2018-ban, 1,5 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, 2019-re pedig további bővülés várható (+0,6 százalék) az idei évihez viszonyítva. A közösség baromfihús exportja 2,5 százalékkal 1,6 millió tonnára nőhet 2018-ban, baromfihús importja nem változik. Az unióban az egy főre vetített baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között több mint nyolc százalékkal 23,8 kilogrammra emelkedett, az Európai Bizottság előrevetítése szerint 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot – részletezi a intézet tanulmánya.
A vágócsirke vágása 84 millió darabot, a vágópulykáé hárommillió darabot tett ki. Az Európai Bizottság adatai szerint 2018 júniusában 189 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós ára, ami 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. Itthon a vágócsirke termelői ára 1,7 százalékkal volt magasabb. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 6,1 százalékkal 477 forint/kilogrammra, a csirkemellé 8,6 százalékkal 1079 forint/kilogrammra, a csirkecombé 6,9 százalékkal 444 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.