0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hogyan lehet a termelő és a fogyasztó is elégedett?

A fogyasztók egészségesen akarnak táplálkozni, ezért mindinkább szigorodnak a zöldség-gyümölcsökben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások. A FruitVeB és a Hortiservice Kft. közös rendezvényén megtudhattuk, hogy felelhetnek meg a termelők ennek a kihívásnak.

A vevők megtartásáért az áruházak egymással versengve fölülírják a szermaradékokra vonatkozó nemzeti előírásokat, sőt néhány lánc már kettőben maximalizálja a kimutatható hatóanyagok számát. Ez a kívánalom a hagyományos technológiával nem érhető el, biológiai megoldásokra van szüksége a termelőknek. A Hortiservice Kft. által kínált Aminoret szermaradékmentes technológia három pillérre épül: szerves anyagok (pelletált baromfitrágya) talajba dolgozására, hasznos mikrobiológiai oltóanyagok, valamint a növények természetes védekező rendszerét erősítő lombtrágyák, biostimulátorok (növényi eredetű aminosavak) alkalmazására. Az olasz Italpollina szerves anyagokból előállított készítményei mindenekelőtt a növények kondícióját javítják, növekedését gyorsítják például a hatékonyabb tápanyagfelvétellel, de szerencsés mellékhatásként némelyik a károsítóktól is hatékonyan véd.

Az Aminoret technológia szemléletváltást igényel, alkalmazásával azonban nemcsak a fogyasztói igények elégíthetők ki biztonsággal, a termesztők saját egészségüket és a környezetüket sem terhelik vegyszerekkel.

Bár a tapasztalatok szerint rezisztencia kialakulásától kevésbé kell tartani, mint a vegyszereknél, a hosszú távú sikeres védekezéshez a szerves alapú készítményeket is érdemes a hasznos szervezetekkel közösen a technológiába iktatni.

(Az Aminoret technológiáról bővebben a Kertészet és Szőlészet hetilapban olvashatnak.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu