Back to top

Javában tart az őzek násza, hamarosan indul a szarvasoké is

Zala megye vadban gazdag területnek számít, ami azzal is jár, hogy útjainkon szinte bármikor és bárhol felbukkanhat vadon élő állat. Ezekben a hetekben az őzek násza jelent fokozott veszélyt a közlekedőkre.

Ezzel kapcsolatban Győrvári Attila, a megyei vadászkamara titkára és a vadászszövetség megyei fővadásza úgy fogalmazott: a zalai vadsűrűség egész évben indokolja a fokozott figyelmet, s különösen az esti, hajnali szürkületben bukkanhatnak fel állatok az utaknál. A szakember elmondta, arról nincs pontos adat, hogy mekkora a megye őzállománya, a vadászati terv szerint a mostani vadászati szezonban ötezernél többet szeretnének terítékre hozni. Az őz állománya a becslések szerint körülbelül 360 ezer hazánkban és az évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 az őz - tudósít a zaol.hu.

A párzási időszak veszélyes

A balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. A zalai állomány nagyságára csak következtetni lehet abból, hogy a Zala megyénél harmadával kisebb Hevesben a vadgazdálkodók becslései alapján megközelítőleg 12 ezer példány él, és ott is hasonló számú őz kerül terítékre. A vadászat mellett az állomány különböző okokból ritkul,

az elhullások száma 3-400-ra tehető, aminek közel harmada a járművekkel való ütközés.

Ezekről a balesetekről a vadászati kamara ritkán értesül, a rendőrségi jelentésbe is csak akkor kerülnek be, ha az érintett autósok baleseti helyszínelést kérnek. Ez egyébként az esetleges bírósági kártérítési eljáráshoz feltétlen szükséges. Az egyenruhások ilyenkor értesítik a vadászatra jogosultat és kérik az elpusztult állat elszállítását. Ennek átvételéről bizonylatot kell kérni a vadásztársaság képviselőjétől.

Ha valakinek esetleg eszébe jutna, hogy az elgázolt állatot a konyháján hasznosítaná, nos, ez lopásnak számít, az állat ugyanis a vadásztársaság tulajdona holtában is.

A gépjármű és a vad ütközésére a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályt alkalmazzák. Az ilyen ügyekben kialakult bírói gyakorlat szerint csak akkor lehet némi esélye a gépjárművezetőnek a kártérítésre, ha a vadbaleset autópályán, autóúton, illetve vadveszélyt jelző tábla hatályán kívül, esetleg lakott területen történt.

Fontos a megelőzés!

A vadgázolások elkerülésére a rosszul belátható, magas fűvel, bozótossal, erdővel szegélyezett útszakaszokon különösen indokolt a sebesség csökkentése. Ha őz szalad át az úton, számítsunk a következő megjelenésére is. Ha mégis elénk kerül a vad, a legjobb megoldás a vészfékezés, még ha az állatot el is gázoljuk.

Az állat kikerülésére tett hirtelen kormányzás sokkal nagyobb bajhoz vezethet, mint amit a megrongálódott autó jelent.

Tény, az őzelütések többségében a vad sérül meg, és a járműben csak anyagi kár keletkezik, de következett már be személyi sérülés, tragédia is. Ezt okozta már az utastérbe csapódó elütött vad, de

többször megesett, hogy az állatot kikerülni akaró autós szembejövő járművel vagy út menti fával ütközött.

A motorkerékpárosok még védtelenebbek, ezért számukra a vadveszélyes útszakaszokon a lassúbb és óvatosabb közlekedés egyenesen kötelező. Nem mellőzhető az óvatosság, ha vadvédő kerítés húzódik az út mentén. Ennek hiányossága miatt kerülhet vad az útra, ezért fokozott figyelem indokolt, ha például az autópálya közelében vadakat látunk. Az autópályára tévedt és megrémült állat ugyanis pont a kerítés miatt nem tud majd elmenekülni.

Végezetül: az őzbak vadászatának szezonja szeptember végéig tart, míg a gímszarvasé szeptember 1-jén kezdődik, azaz nem lankadhat a figyelem az utakon.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Eltűnőfélben a mezei nyulak

Bárhol is rójuk hazánk útjait, egyre ritkábban találkozunk mezei nyúllal. Úgy tűnik, több vidékről teljesen eltűnt. Valóban így van ez, vagy csupán az állatok egyszerűen távolabb húzódnak az embertől? Apróvadunk helyzetéről Szemethy László egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Vidékfejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatott.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.

A „póktej” táplálóbb mint a tehéntej

Mikroszkóp alatt megvizsgálták az anyapókot, gyengén megnyomták potrohukat. Néhány csepp krémes, fehér folyadék jött ki belőlük, valami olyasmi, ami ránézésre nagyon hasonlított az emberi vagy emlős tejre.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

Ismét Túrkevét választották a baglyok fővárosuknak

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket.

Élen a vándorló vízimadarak védelmében

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének konferenciáját december 4-8. között tartották a dél-afrikai Durbanben. A háromévente megrendezendő találkozót legközelebb, a Magyar Kormány meghívására 2021-ben Budapesten tartják meg.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Jövő január végéig döntenek a vadgazdálkodási pályázatokról

Az Országos Vadgazdálkodási Alap (OVA) 2018. évi pályázati felhívására összesen 835 pályázatot nyújtottak be a vadászkamarához.

Téli madárvendégünk

A hósármány körülbelül jókora veréb nagyságú, viszonylag hosszúszárnyú madár. Téli szálláson hallható kapcsolattartó hangja dallamos „pirrit”, főleg felrepülve hallatja. Hazánkban változó számban megjelenő rendszeres téli vendég, fészkelőhazája Eurázsia és Amerika legészakibb tájai, Európában Skandinávia, Izland és Grönland, valamint Oroszország legészakibb vidékei.