Back to top

Javában tart az őzek násza, hamarosan indul a szarvasoké is

Zala megye vadban gazdag területnek számít, ami azzal is jár, hogy útjainkon szinte bármikor és bárhol felbukkanhat vadon élő állat. Ezekben a hetekben az őzek násza jelent fokozott veszélyt a közlekedőkre.

Ezzel kapcsolatban Győrvári Attila, a megyei vadászkamara titkára és a vadászszövetség megyei fővadásza úgy fogalmazott: a zalai vadsűrűség egész évben indokolja a fokozott figyelmet, s különösen az esti, hajnali szürkületben bukkanhatnak fel állatok az utaknál. A szakember elmondta, arról nincs pontos adat, hogy mekkora a megye őzállománya, a vadászati terv szerint a mostani vadászati szezonban ötezernél többet szeretnének terítékre hozni. Az őz állománya a becslések szerint körülbelül 360 ezer hazánkban és az évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 az őz - tudósít a zaol.hu.

A párzási időszak veszélyes

A balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. A zalai állomány nagyságára csak következtetni lehet abból, hogy a Zala megyénél harmadával kisebb Hevesben a vadgazdálkodók becslései alapján megközelítőleg 12 ezer példány él, és ott is hasonló számú őz kerül terítékre. A vadászat mellett az állomány különböző okokból ritkul,

az elhullások száma 3-400-ra tehető, aminek közel harmada a járművekkel való ütközés.

Ezekről a balesetekről a vadászati kamara ritkán értesül, a rendőrségi jelentésbe is csak akkor kerülnek be, ha az érintett autósok baleseti helyszínelést kérnek. Ez egyébként az esetleges bírósági kártérítési eljáráshoz feltétlen szükséges. Az egyenruhások ilyenkor értesítik a vadászatra jogosultat és kérik az elpusztult állat elszállítását. Ennek átvételéről bizonylatot kell kérni a vadásztársaság képviselőjétől.

Ha valakinek esetleg eszébe jutna, hogy az elgázolt állatot a konyháján hasznosítaná, nos, ez lopásnak számít, az állat ugyanis a vadásztársaság tulajdona holtában is.

A gépjármű és a vad ütközésére a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályt alkalmazzák. Az ilyen ügyekben kialakult bírói gyakorlat szerint csak akkor lehet némi esélye a gépjárművezetőnek a kártérítésre, ha a vadbaleset autópályán, autóúton, illetve vadveszélyt jelző tábla hatályán kívül, esetleg lakott területen történt.

Fontos a megelőzés!

A vadgázolások elkerülésére a rosszul belátható, magas fűvel, bozótossal, erdővel szegélyezett útszakaszokon különösen indokolt a sebesség csökkentése. Ha őz szalad át az úton, számítsunk a következő megjelenésére is. Ha mégis elénk kerül a vad, a legjobb megoldás a vészfékezés, még ha az állatot el is gázoljuk.

Az állat kikerülésére tett hirtelen kormányzás sokkal nagyobb bajhoz vezethet, mint amit a megrongálódott autó jelent.

Tény, az őzelütések többségében a vad sérül meg, és a járműben csak anyagi kár keletkezik, de következett már be személyi sérülés, tragédia is. Ezt okozta már az utastérbe csapódó elütött vad, de

többször megesett, hogy az állatot kikerülni akaró autós szembejövő járművel vagy út menti fával ütközött.

A motorkerékpárosok még védtelenebbek, ezért számukra a vadveszélyes útszakaszokon a lassúbb és óvatosabb közlekedés egyenesen kötelező. Nem mellőzhető az óvatosság, ha vadvédő kerítés húzódik az út mentén. Ennek hiányossága miatt kerülhet vad az útra, ezért fokozott figyelem indokolt, ha például az autópálya közelében vadakat látunk. Az autópályára tévedt és megrémült állat ugyanis pont a kerítés miatt nem tud majd elmenekülni.

Végezetül: az őzbak vadászatának szezonja szeptember végéig tart, míg a gímszarvasé szeptember 1-jén kezdődik, azaz nem lankadhat a figyelem az utakon.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együttélési kisokos az emberért és a medvéért

Az utóbbi időkben gyakoribbá váltak a medveészlelések hazánk területén. Bár ez alapvetően jót jelent, mindannyiunk közös érdeke, hogy elkerüljük a közvetlen találkozásokat, és néhány apró praktikával minimalizáljuk a konfliktusokat az együttélés érdekében. A WWF Magyarország ezért egy szórakoztató infografika-sorozatot indít, amelyből mindannyian tanulhatunk.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.

Kószapocok, az ismeretlen ismerős

Különösen alkonyatkor találkozhatunk kószapocokkal, járjunk erdős, mocsaras területeken vagy akár a vizektől távolabb eső rengetegekben, ahová gyakorta elkószál. A felületes szemlélő patkánynak is nézheti az állatot.

Négy árva vidrakölyköt fogadtak be

Húsz éves születésnapját ünnepelte a hévégén a petesmalmi vidrapark. Erre az alkalomra meghívták a nagykorpádi Pöttömpark óvoda gyermekeit, akik a kemencénél színezhettek, fonalakkal kézműveskedhettek, miközben kétóránként azt is láthattak, hogyan eteti meg a gondozójuk a vidrákat.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Madármegfigyelésben verhetetlenek vagyunk

Immár negyed évszázados hagyomány, hogy október 1. hétvégéjén Európában madármegfigyelő napokat rendeznek. Napjainkban a rendezvény már túlmutat kontinensünk határain – Közép-Ázsiában is megtartják ezt e jeles eseményt. Összesen 41 ország madártani szervezete koordinálja a munkát, melynek adatai egy központi adatbázisba kerülnek.

Sikeres a szalakóták védelme

Növekszik a szalakóták állománya a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Ez főként annak köszönhető, hogy a védelmük érdekében indított Life+ projekt egyik kiemelt feladata facsoportok és fasorok ültetése, így később a szalakóta természetes odvakban is fészkelhet a jövőben, de addig is folyamatosan helyeznek ki mesterséges odúkat.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

Bajbajutott állatokat ment a herceg

A dubai trónörökös szabadidejében vadállatokat ment: Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, másnéven Fazza a közösségi oldalán osztott meg egy videót, amelyben kiszabadít egy hálóba akadt antilopot.

Ismét keselyű körözött Magyarország felett

Múlt hét pénteken figyeltek meg egy fakó keselyűt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Montág-puszta felett. Bármily hihetetlen is, az egzotikusnak tűnő, dögevő madár hajdan közönséges fajnak számított a Kárpát-medencében.