Back to top

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

Továbbra is a központi költségvetés meghatározó és stabil lába maradhat a jövedékiadó-bevétel – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályán közölt adatokból.

Ez a közvetlen bevételi forrás 2016-ban 1011,8, tavaly pedig 1022,1 milliárd forinttal járult hozzá a büdzséhez, ehhez képest az idei évre szóló előirányzat 1099,3 milliárd forint, a jövő évi pedig 1140,8 milliárd.

Az elmúlt évben a két legjelentősebb tétel közül az üzemanyagok és üzemanyag célú energiatermékek jövedékiadó-bevétele 4,8 százalékkal 645,6 milliárd forintra nőtt, a dohánygyártmányoké pedig 4,4 százalékkal 284,7 százalékra csökkent.
Eközben az egyéb termékek, főként az alkoholos italok jövedéki adójából származó bevétel 7,9 százalékkal 91,1 milliárd forintra esett, a 2016. január 1-jén az importra bevezetett jövedéki és energiaadóból viszont 85 százalékkal több, 550 millió folyt be.

Az adóhivatal a lappal megosztott adatai szerint tavaly a jövedéki ellenőrzések és a hatósági felügyelet keretében lefolytatott ellenőrzések száma is csökkent, előbbiek 97,1-ről 43,9 ezerre, utóbbiak pedig 12,3 ezerről 5,9 ezerre. A két ellenőrzéstípus 2017 júliusa óta nem különül el, a hatósági felügyeleti ellenőrzések ugyanis beolvadtak a jövedékiekbe.

A NAV álláspontja szerint az ellenőrzésszám változása a feladatok hatóságon belüli átcsoportosítására és az ellenőrzési statisztikák metódusának változására is visszavezethető.

Tavaly a jövedéki eljárásban jogerősen megállapított bírságok esetszáma és összege is csökkent: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forintos bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárdos büntetéssel. A jövedéki ellenőrzések során feltárt jövedéki jogsértések következtében várhatóan kiszabásra kerülő bírságok összege is mérséklődő tendenciát mutat: a 2015-ben mért 3,49 milliárd forint után 2016-ban 2,65 milliárd, tavaly pedig már csak 1,56 milliárd forint volt ez az összeg.

Számos aktuális jövedékiadó-változásra is felhívta lap figyelmét a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezés például, hogy

adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

E hónaptól az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezők – az általános szabálytól eltérően – nem kötelesek évente készletfelvételt tartani, a bejelentett készlethiány pedig nem minősül szabálytalanságnak.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Tovább nőtt a megújuló energia aránya az unióban

Az Európai Unió a felhasznált energia mintegy 17,5 százalékát nyerte megújuló energiaforrásokból 2017-ben, szemben a megelőző évi 17 százalékkal, illetve az adatrögzítés 2004-es kezdetekor feljegyzett 8,5 százalékkal – közölte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat)

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek

Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.

A Brexit lehetséges hatásai a nemzetközi adózás területén

A megállapodás nélküli Brexit számos nyitott kérdést és bizonytalanságot eredményezhet. Az alábbiakban néhány, a határon átnyúló tőkebefektetéseket és cégcsoporton belüli átszervezéseket érintő adózási témával foglalkozik a Deloitte.

A legális mellett feketén is értékesített tűzifát

A NAV és a Nébih munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a vállalkozót, akiről kiderült, hogy csak az utóbbi időben több mint 12 millió forint értékű tűzifát értékesített feketén.

Bekeményít a NAV a tisztességtelen ügyvezetőkkel szemben

Az idei évtől még komolyabban lép fel a NAV az adótartozásokat felhalmozó kft.-k vezetőivel szemben, akik a közhiedelemmel ellentétben személyes vagyonukkal is felelhetnek az általuk hozott döntésekért. Az adóhatóság raádásul 2019-től már perelőkészítő ellenőrzéseket is folytat. A NAV már eddig is több mint 2000 ilyen pert indított, és több milliárd forintnyi tartozást szedett be.

Forradalmasít a függőleges szélturbina

A megújuló energiaforrások piaca egyre gyorsabban növekszik, és a lengyelek is részt vesznek az innovációkban.

Indulnak az online számlás NAV ellenőrzések

A NAV megkezdte az online számlázásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség ellenőrzését. A nem megfelelő adatszolgáltatásért számlánként félmilliós bírság is járhat.

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Január 31-ig kell befizetniük az élelmiszerlánc szereplőknek a 2018. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összeget a hivatal elkülönített fizetési számlájára utalják.