Back to top

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

Továbbra is a központi költségvetés meghatározó és stabil lába maradhat a jövedékiadó-bevétel – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályán közölt adatokból.

Ez a közvetlen bevételi forrás 2016-ban 1011,8, tavaly pedig 1022,1 milliárd forinttal járult hozzá a büdzséhez, ehhez képest az idei évre szóló előirányzat 1099,3 milliárd forint, a jövő évi pedig 1140,8 milliárd.

Az elmúlt évben a két legjelentősebb tétel közül az üzemanyagok és üzemanyag célú energiatermékek jövedékiadó-bevétele 4,8 százalékkal 645,6 milliárd forintra nőtt, a dohánygyártmányoké pedig 4,4 százalékkal 284,7 százalékra csökkent.
Eközben az egyéb termékek, főként az alkoholos italok jövedéki adójából származó bevétel 7,9 százalékkal 91,1 milliárd forintra esett, a 2016. január 1-jén az importra bevezetett jövedéki és energiaadóból viszont 85 százalékkal több, 550 millió folyt be.

Az adóhivatal a lappal megosztott adatai szerint tavaly a jövedéki ellenőrzések és a hatósági felügyelet keretében lefolytatott ellenőrzések száma is csökkent, előbbiek 97,1-ről 43,9 ezerre, utóbbiak pedig 12,3 ezerről 5,9 ezerre. A két ellenőrzéstípus 2017 júliusa óta nem különül el, a hatósági felügyeleti ellenőrzések ugyanis beolvadtak a jövedékiekbe.

A NAV álláspontja szerint az ellenőrzésszám változása a feladatok hatóságon belüli átcsoportosítására és az ellenőrzési statisztikák metódusának változására is visszavezethető.

Tavaly a jövedéki eljárásban jogerősen megállapított bírságok esetszáma és összege is csökkent: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forintos bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárdos büntetéssel. A jövedéki ellenőrzések során feltárt jövedéki jogsértések következtében várhatóan kiszabásra kerülő bírságok összege is mérséklődő tendenciát mutat: a 2015-ben mért 3,49 milliárd forint után 2016-ban 2,65 milliárd, tavaly pedig már csak 1,56 milliárd forint volt ez az összeg.

Számos aktuális jövedékiadó-változásra is felhívta lap figyelmét a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezés például, hogy

adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

E hónaptól az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezők – az általános szabálytól eltérően – nem kötelesek évente készletfelvételt tartani, a bejelentett készlethiány pedig nem minősül szabálytalanságnak.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Belendültek az édességgyártók

Növekszik az édességgyártók forgalma, a vásárlók a minőségi termékeket keresik, és a tendencia várhatóan folytatódik. Ám a szektor tart a népegészségügyi termékadó jövő évi emelésének hatásától, és sújtja a munkaerőhiány is.

MAZARS: Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar leányvállalatok

Akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet és bírsággal is járhat, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacége által használt rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti könyvelését – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A leánycégeknél azonban sok esetben nincs elegendő erőforrás, hogy egyszerre feleljenek meg a nemzetközi és hazai előírásoknak.

A mezőgazdasági és kohéziós politikákra szánt összeg nem csökkenhet

Az Európai Parlament egy szerdai szavazással elfogadta az EU következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját.

Kötelező a gazdálkodó szervezetek számára a Cégkapu

A Magyar Államkincstár kéri, hogy a gazdálkodó szervezetek, illetve képviselőik vizsgálják meg, rendelkeznek-e érvényes Cégkapu-regisztrációval, mert a hatályos jogszabályi előírásoknak eleget téve a jövőben kizárólag ezen a felületen érintkeznek a gazdálkodó szervezetekkel.

Feldman Zsolt: hatalmas lehetőségek rejlenek a biomassza alapú gazdaságban

11 közép-kelet-európai ország részvételével vette kezdetét Budapesten a nemzetközi BIOEAST-konferencia. A tanácskozás megnyitóját követően a mezőgazdaságért felelős államtitkár lapunknak elmondta, közös kutatásokkal igyekeznek teret nyitni a fenntarthatóságnak a régióban.

Alma és szilva kerül a pálinkafőző üstökbe

Lendületet kap a pálinkafőzés – erről árulkodnak a legfrissebb adatok és ezt jelzik előre a szakmai várakozások is. A hivatalos bérfőzdéknél és az otthoni pálinkafőzésnél is növekedés tapasztalható. Mostanában főleg alma és szilva kerül a főzőedényekbe, amit a gazdák a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el nyáron a feldolgozóknak.

Kedvezmények és szigorítások az őszi adócsomagban

Cafeteria kérdésben ugyan nem hátrált meg, de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal – áll a MAZARS legfrissebb elemzésében.

Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet

Vízen úszó napelemekkel, 100%-ban megújuló energiaforrásból működtetnének egy nagy-britanniai vízkezelő üzemet 2019-től. A szakemberek szerint a beruházás gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá tenné a vízkezelési eljárást is.

Európai dohánytermesztők: világszerte tovább csökken a cigarettatermelés

Az elmúlt öt évhez hasonlóan 2017-ben is tovább csökkent a világ cigarettatermelése: a csúcsot jelentő 2012-es adatokhoz képest mintegy tavaly 500 milliárd darabbal kevesebb, összesen 5894 milliárd darab cigarettaszálat állítottak elő a világon

Erősebb érdekképviseletre van szüksége a dohánytermelőknek Európában

A magyar és az európai dohánytermelés fennmaradása érdekében új politikai megállapodások megkötését, és az eddigieknél erősebb érdekképviselet megteremtését kell elérnie a dohánytermelőknek az Európai Unióban - jelentette ki a Madosz elnöke az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) kongresszusán hétfőn Brüsszelben.