Back to top

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

Továbbra is a központi költségvetés meghatározó és stabil lába maradhat a jövedékiadó-bevétel – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályán közölt adatokból.

Ez a közvetlen bevételi forrás 2016-ban 1011,8, tavaly pedig 1022,1 milliárd forinttal járult hozzá a büdzséhez, ehhez képest az idei évre szóló előirányzat 1099,3 milliárd forint, a jövő évi pedig 1140,8 milliárd.

Az elmúlt évben a két legjelentősebb tétel közül az üzemanyagok és üzemanyag célú energiatermékek jövedékiadó-bevétele 4,8 százalékkal 645,6 milliárd forintra nőtt, a dohánygyártmányoké pedig 4,4 százalékkal 284,7 százalékra csökkent.
Eközben az egyéb termékek, főként az alkoholos italok jövedéki adójából származó bevétel 7,9 százalékkal 91,1 milliárd forintra esett, a 2016. január 1-jén az importra bevezetett jövedéki és energiaadóból viszont 85 százalékkal több, 550 millió folyt be.

Az adóhivatal a lappal megosztott adatai szerint tavaly a jövedéki ellenőrzések és a hatósági felügyelet keretében lefolytatott ellenőrzések száma is csökkent, előbbiek 97,1-ről 43,9 ezerre, utóbbiak pedig 12,3 ezerről 5,9 ezerre. A két ellenőrzéstípus 2017 júliusa óta nem különül el, a hatósági felügyeleti ellenőrzések ugyanis beolvadtak a jövedékiekbe.

A NAV álláspontja szerint az ellenőrzésszám változása a feladatok hatóságon belüli átcsoportosítására és az ellenőrzési statisztikák metódusának változására is visszavezethető.

Tavaly a jövedéki eljárásban jogerősen megállapított bírságok esetszáma és összege is csökkent: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forintos bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárdos büntetéssel. A jövedéki ellenőrzések során feltárt jövedéki jogsértések következtében várhatóan kiszabásra kerülő bírságok összege is mérséklődő tendenciát mutat: a 2015-ben mért 3,49 milliárd forint után 2016-ban 2,65 milliárd, tavaly pedig már csak 1,56 milliárd forint volt ez az összeg.

Számos aktuális jövedékiadó-változásra is felhívta lap figyelmét a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezés például, hogy

adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

E hónaptól az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezők – az általános szabálytól eltérően – nem kötelesek évente készletfelvételt tartani, a bejelentett készlethiány pedig nem minősül szabálytalanságnak.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életbe léptek az újabb amerikai és kínai pótvámok

Az Egyesült Államok és Kína életbe léptette hétfőn az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat; a világ két legnagyobb gazdasága nem adja jelét a meghátrálásnak egyre elkeseredettebb kereskedelmi vitájukban, amely alááshatja a világgazdasági növekedést.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Bővülhetnek ősszel az online számlázásban elérhető funkciók

Egyre kevesebb cég van, amely még nem regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlarendszerébe, igaz, a hatályos törvény szerint ezt július elsejéig meg kellett volna tenni.

Működik, vagy sem - ezt vizsgálja a NAV

Újabb razziát indított ma az adóhivatal. Ezúttal olyan vállalkozásokat ellenőriz alaposan a hatóság, amelyek saját bevallásuk szerint nem működnek, más adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy mégis csak zajlik valamilyen üzletelés. Sok millió forintról lehet szó.

Kis erőmű, nagy üzlet

Mezőgazdasági körökben Szaxon Attilát nem kell bemutatni. Az innovatív szakemberrel az IKR Solar Kft. ügyvezetőjeként ültünk le a Bábolnai Gazdanapokon beszélgetni, aki már az elején leszögezte: cégük arra koncentrál, hogy a nap energiájára alapozó kiserőműveket tervezzen, építsen a gazdák számára, és azokat karbantartsa.

Egymillió forintos bírság egy tonna jelöletlen terményért

A pénzügyőrök több mint egy tonna ismeretlen eredetű zöldség- és gyümölcsszállítmányt találtak egy tehergépjárműben egy EKÁER ellenőrzés során, Makón. A zöldséget, gyümölcsöt lefoglalták, majd megsemmisítették.

Madosz: a tavalyinál rosszabb dohánytermés várható

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

Harmadával esett a gabonaexport

Júniusban az export euróban számolt értéke 9,1 százalékkal az importé 8,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi áruforgalom többlete 1,024 milliárd euró volt, 165 millió euróval több a tavaly júniusinál - jelentette második becslésében pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az energiahatékonysági célú beruházások, felújítások adókedvezménye

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény július végi módosítása alapján magasabb adókedvezmény vehető igénybe – egymást követő öt adóévben – az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások és felújítások megvalósítása után.

Dohányipar: amíg van kereslet, mindig lesz kínálat is

Napjainkban erősen foglalkoztatja a gazdatársadalmat a közös agrárpolitika (KAP) 2020 utáni alakulása, nincs ez másképp a dohányipari szereplőkkel sem.