Back to top

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Fotó: Mráz Edina
„Aránylag széles homlokú, kicsi és száraz fejű, tüzes szemű, szálas csánkú, acélos izmú, eleven, tüzes, száznegyven centiméter marmagasságú lovak, istállót nem láttak, hideget, meleget, esőt, szélvihart jól tűrték” – idézik gyakran Hankó Béla sorait a honfoglaló eleink lovairól. A leírtakhoz hasonló fajta kitenyésztését tűzte célul Eördögh András, akinek jászszentlászlói birtokán kezdődött a fajtakísérlet, melynek szakmai irányításába dr. Hecker Walter, ismert lovas szakember is bekapcsolódott - írja a baon.hu.

A fajta induló állománya a lengyel, konyik fajtájú mén és a shagya-arab lovak keresztezésével indult.

A konyik vagy konik ló egy ősi lengyel fajta, szívósságát örökölte a kunfakó.
A konyik vagy konik ló egy ősi lengyel fajta, szívósságát örökölte a kunfakó.
– A kunfakó – amely a nevét erről a tájegységről és jellegzetes színéről kapta –, egy kitartó, szívós fajta, amely kiválóan alkalmas nyereg alatti használatra – mondta el Parajdi Máté, az Anda Lovasharc Csapat tagja, aki egyik főszervezője a kiskunfélegyházi parkerdőben szombaton tartandó Kunfakó Ünnep elnevezésű összejövetelnek.

Az Anda-csapat egy felső-bodoglári tanyán, ridegtartásban neveli a kunfakóit. Mindez bizonyítéka a fajta szívósságának és alkalmazkodóképességének, vagy ahogyan Eördögh András szokta mondogatni: „Az istálló az állatorvosnak kell, nem a lónak.”

A lovasharc csapat tagjai – Déri Barnabás, Gazsó Dániel, Kollár Ákos, Parajdi Máté – az ország különböző részeiről verbuválódtak, de a céljuk közös: a középkori lovas nomádok harcmodorának felelevenítése és minél magasabb szintű művelése.

A lovaimat általánosságban lovasharcra, lovasíjász hagyományőrzésre használom, ahol elengedhetetlen az, hogy megbízhatóak, kiegyensúlyozottak és strapabíróak legyenek mind mentálisan, mind fizikálisan

– fogalmazott Gazsó Dániel, aki akár biztonságtechnikai mérnökként is dolgozhatna, de most szinte minden idejét kunfakókkal tölti.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy honnan ered az „anda” a csapat nevében. A jelentése: fogadott testvér, bajtárs, amit régen esküvel is megerősítettek.

– A kunfakósok is egy családi közösséget alkotnak, és ezekből a baráti kapcsolatokból született 2015-ben az első találkozó – mesélte Parajdi Ádám.

– A kunfakók kiegyensúlyozottak, nyugodtak, de ha kell, akkor van bennük tűz – kapcsolódott a beszélgetésbe a bajai kötődésű Kollár Ákos, aki úgy véli: a kis testű – közepes, 135–145 cm marmagasságú – lovak kiválóan alkalmasak az ősi harcmódok bemutatására.

Az Anda-csapat tudását idén sok településen megismerhették, jártak például Diósgyőrben, Kunszentmiklóson, de eljutottak Nagyváradra és ott lesznek a Kurultájon is. A nyáron szinte minden hétvégén tartottak korabeli öltözetben lándzsás-íjas bemutatókat, életre keltve ezzel őseink múltját.

A szabadidomítás ifjú mestere és lovai is bemutatkoznak

A hétvégi Kunfakó Ünnep során is lesznek lovasbemutatók a félegyházi parkerdőben. Pénteken délután a lovasok a városháza elé vonulnak, szombaton pedig kezdődnek a programok a parkerdőben. Délelőtt 11 órától lószemlét tartanak, melynek során dr. Hecker Walter mond szakmai véleményt a tenyészet egyedeiről és a munkában használt kunfakókról. Az Anda Lovasharc Csapat bemutatója 15 órakor kezdődik, majd a kiskunmajsai Zerinváry Szilárd tart előadást az igényes lókiképzésről. A szabadidomítás egyik legismertebb hazai szereplője, Hamza Viktória is bemutatót tart arról, hogy miként is kell érteni a lovak nyelvén.

Forrás: 
baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

A marhahúsfogyasztás népszerűsítése a cél

A marhatartásnak hagyománya volt Zalában is, de a rendszerváltást követően ez a helyzet az egész országban megváltozott. Az utóbbi években azonban növekszik az állattenyésztés volumene, azon belül is kimagasló a húsmarhatartás jelentősége. A közelmúltban a megyében tartott regionális szakmai napot a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

A darázsölyvek is később vonultak

Az utóbbi hetek feltűnően meleg időjárása a madarak viselkedését is megváltoztatta. A legtöbb tőlünk vonuló tollas a megszokottnál később indult a hosszú utazásra, de északról sem jelentek meg idejében tömegesen a Kárpát-medencébe a szokásosan ősz közeledtével érkezők. Így még az elmúlt hetekben is megfigyelhetünk olyan fajokat – például a darázsölyvet –, melyek nálunk költenek, de télire elvándorolnak.

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.

Informatika az istállóban

„Az informatika rendszerekben, míg a gazdálkodó megoldásokban gondolkodik”- hívta fel a figyelmet Kövesdi József. Az Okosfarm Kft. ügyvezetője hozzátette, informatikai kultúrát kell teremteni a mezőgazdaságban.

Geocaching verseny az erdőkben

Az Agrárminisztérium és a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő együttműködésében elindult az ország eddigi legnagyobb tematikus geocaching versenye, 76 darab geoláda kihelyezésével. A verseny célja az erdőgazdaságok szakmai és turisztikai tevékenységének népszerűsítése, magyar erdeink élővilágának bemutatása, valamint a természetjárás ösztönzése.