Back to top

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Fotó: Mráz Edina
„Aránylag széles homlokú, kicsi és száraz fejű, tüzes szemű, szálas csánkú, acélos izmú, eleven, tüzes, száznegyven centiméter marmagasságú lovak, istállót nem láttak, hideget, meleget, esőt, szélvihart jól tűrték” – idézik gyakran Hankó Béla sorait a honfoglaló eleink lovairól. A leírtakhoz hasonló fajta kitenyésztését tűzte célul Eördögh András, akinek jászszentlászlói birtokán kezdődött a fajtakísérlet, melynek szakmai irányításába dr. Hecker Walter, ismert lovas szakember is bekapcsolódott - írja a baon.hu.

A fajta induló állománya a lengyel, konyik fajtájú mén és a shagya-arab lovak keresztezésével indult.

A konyik vagy konik ló egy ősi lengyel fajta, szívósságát örökölte a kunfakó.
A konyik vagy konik ló egy ősi lengyel fajta, szívósságát örökölte a kunfakó.
– A kunfakó – amely a nevét erről a tájegységről és jellegzetes színéről kapta –, egy kitartó, szívós fajta, amely kiválóan alkalmas nyereg alatti használatra – mondta el Parajdi Máté, az Anda Lovasharc Csapat tagja, aki egyik főszervezője a kiskunfélegyházi parkerdőben szombaton tartandó Kunfakó Ünnep elnevezésű összejövetelnek.

Az Anda-csapat egy felső-bodoglári tanyán, ridegtartásban neveli a kunfakóit. Mindez bizonyítéka a fajta szívósságának és alkalmazkodóképességének, vagy ahogyan Eördögh András szokta mondogatni: „Az istálló az állatorvosnak kell, nem a lónak.”

A lovasharc csapat tagjai – Déri Barnabás, Gazsó Dániel, Kollár Ákos, Parajdi Máté – az ország különböző részeiről verbuválódtak, de a céljuk közös: a középkori lovas nomádok harcmodorának felelevenítése és minél magasabb szintű művelése.

A lovaimat általánosságban lovasharcra, lovasíjász hagyományőrzésre használom, ahol elengedhetetlen az, hogy megbízhatóak, kiegyensúlyozottak és strapabíróak legyenek mind mentálisan, mind fizikálisan

– fogalmazott Gazsó Dániel, aki akár biztonságtechnikai mérnökként is dolgozhatna, de most szinte minden idejét kunfakókkal tölti.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy honnan ered az „anda” a csapat nevében. A jelentése: fogadott testvér, bajtárs, amit régen esküvel is megerősítettek.

– A kunfakósok is egy családi közösséget alkotnak, és ezekből a baráti kapcsolatokból született 2015-ben az első találkozó – mesélte Parajdi Ádám.

– A kunfakók kiegyensúlyozottak, nyugodtak, de ha kell, akkor van bennük tűz – kapcsolódott a beszélgetésbe a bajai kötődésű Kollár Ákos, aki úgy véli: a kis testű – közepes, 135–145 cm marmagasságú – lovak kiválóan alkalmasak az ősi harcmódok bemutatására.

Az Anda-csapat tudását idén sok településen megismerhették, jártak például Diósgyőrben, Kunszentmiklóson, de eljutottak Nagyváradra és ott lesznek a Kurultájon is. A nyáron szinte minden hétvégén tartottak korabeli öltözetben lándzsás-íjas bemutatókat, életre keltve ezzel őseink múltját.

A szabadidomítás ifjú mestere és lovai is bemutatkoznak

A hétvégi Kunfakó Ünnep során is lesznek lovasbemutatók a félegyházi parkerdőben. Pénteken délután a lovasok a városháza elé vonulnak, szombaton pedig kezdődnek a programok a parkerdőben. Délelőtt 11 órától lószemlét tartanak, melynek során dr. Hecker Walter mond szakmai véleményt a tenyészet egyedeiről és a munkában használt kunfakókról. Az Anda Lovasharc Csapat bemutatója 15 órakor kezdődik, majd a kiskunmajsai Zerinváry Szilárd tart előadást az igényes lókiképzésről. A szabadidomítás egyik legismertebb hazai szereplője, Hamza Viktória is bemutatót tart arról, hogy miként is kell érteni a lovak nyelvén.

Forrás: 
baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.