Back to top

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Fotó: Mráz Edina
„Aránylag széles homlokú, kicsi és száraz fejű, tüzes szemű, szálas csánkú, acélos izmú, eleven, tüzes, száznegyven centiméter marmagasságú lovak, istállót nem láttak, hideget, meleget, esőt, szélvihart jól tűrték” – idézik gyakran Hankó Béla sorait a honfoglaló eleink lovairól. A leírtakhoz hasonló fajta kitenyésztését tűzte célul Eördögh András, akinek jászszentlászlói birtokán kezdődött a fajtakísérlet, melynek szakmai irányításába dr. Hecker Walter, ismert lovas szakember is bekapcsolódott - írja a baon.hu.

A fajta induló állománya a lengyel, konyik fajtájú mén és a shagya-arab lovak keresztezésével indult.

A konyik vagy konik ló egy ősi lengyel fajta, szívósságát örökölte a kunfakó.
A konyik vagy konik ló egy ősi lengyel fajta, szívósságát örökölte a kunfakó.
– A kunfakó – amely a nevét erről a tájegységről és jellegzetes színéről kapta –, egy kitartó, szívós fajta, amely kiválóan alkalmas nyereg alatti használatra – mondta el Parajdi Máté, az Anda Lovasharc Csapat tagja, aki egyik főszervezője a kiskunfélegyházi parkerdőben szombaton tartandó Kunfakó Ünnep elnevezésű összejövetelnek.

Az Anda-csapat egy felső-bodoglári tanyán, ridegtartásban neveli a kunfakóit. Mindez bizonyítéka a fajta szívósságának és alkalmazkodóképességének, vagy ahogyan Eördögh András szokta mondogatni: „Az istálló az állatorvosnak kell, nem a lónak.”

A lovasharc csapat tagjai – Déri Barnabás, Gazsó Dániel, Kollár Ákos, Parajdi Máté – az ország különböző részeiről verbuválódtak, de a céljuk közös: a középkori lovas nomádok harcmodorának felelevenítése és minél magasabb szintű művelése.

A lovaimat általánosságban lovasharcra, lovasíjász hagyományőrzésre használom, ahol elengedhetetlen az, hogy megbízhatóak, kiegyensúlyozottak és strapabíróak legyenek mind mentálisan, mind fizikálisan

– fogalmazott Gazsó Dániel, aki akár biztonságtechnikai mérnökként is dolgozhatna, de most szinte minden idejét kunfakókkal tölti.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy honnan ered az „anda” a csapat nevében. A jelentése: fogadott testvér, bajtárs, amit régen esküvel is megerősítettek.

– A kunfakósok is egy családi közösséget alkotnak, és ezekből a baráti kapcsolatokból született 2015-ben az első találkozó – mesélte Parajdi Ádám.

– A kunfakók kiegyensúlyozottak, nyugodtak, de ha kell, akkor van bennük tűz – kapcsolódott a beszélgetésbe a bajai kötődésű Kollár Ákos, aki úgy véli: a kis testű – közepes, 135–145 cm marmagasságú – lovak kiválóan alkalmasak az ősi harcmódok bemutatására.

Az Anda-csapat tudását idén sok településen megismerhették, jártak például Diósgyőrben, Kunszentmiklóson, de eljutottak Nagyváradra és ott lesznek a Kurultájon is. A nyáron szinte minden hétvégén tartottak korabeli öltözetben lándzsás-íjas bemutatókat, életre keltve ezzel őseink múltját.

A szabadidomítás ifjú mestere és lovai is bemutatkoznak

A hétvégi Kunfakó Ünnep során is lesznek lovasbemutatók a félegyházi parkerdőben. Pénteken délután a lovasok a városháza elé vonulnak, szombaton pedig kezdődnek a programok a parkerdőben. Délelőtt 11 órától lószemlét tartanak, melynek során dr. Hecker Walter mond szakmai véleményt a tenyészet egyedeiről és a munkában használt kunfakókról. Az Anda Lovasharc Csapat bemutatója 15 órakor kezdődik, majd a kiskunmajsai Zerinváry Szilárd tart előadást az igényes lókiképzésről. A szabadidomítás egyik legismertebb hazai szereplője, Hamza Viktória is bemutatót tart arról, hogy miként is kell érteni a lovak nyelvén.

Forrás: 
baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ritka, mint a fehér bivaly?

Október végén hófehér, kis bivaly született a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Kis-Balatonon található Zalaváron. A szokatlan színű borjú egyelőre az anyja mellől szemléli a világot.

Jövőre drágul a baromfi

A fogyasztók számára jó hír, hogy idén karácsonykor nem lesz drágább a az ünnepi asztalra szánt pulyka, és általában sem emelkednek a baromfihús és készítmények árai. A rossz hír, hogy 2019-től ezek a termékek drágulnak és nem is kevéssel.

Díjazott takarmánykeverő és -kiosztó

A takarmányozás napi feladatait több cég is komoly fejlesztésekkel próbálja megkönnyíteni. A robotizáció ezen a területen már jó ideje megjelent, a fejlesztők évről-évre izgalmas újításokkal jelennek meg a szakmai rendezvényeken.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Gyengébb? Nem! Női borászok mutatkoztak be Székesfehérváron

Huszonegy borászat az ország minden tájáról, egy tokaji pálinkaház és egy fehérvári sörfőző – ezek termékeit ízlelhették meg szombaton az érdeklődők a Székesfehérváron szervezett sétáló kóstolón. Különleges, hogy ezúttal kifejezetten a nők mutatkoztak be a közönségnek.

Állatorvoslás és vállalkozás

Az állatorvosi pályán is mind nagyobb szükség van a szaktudás mellett üzletviteli ismeretekre. E felismerés jegyében rendezte meg december 17-én a 12. Praxismenedzsment konferenciát az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE).

A fekete járdoványtól a kékfrankoson át a borsmentáig

Régi, újra felfedezett és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borokat is kóstolhattak a résztvevők az ismertebb nedűk mellett szombaton, Magyar Borok Mustráján Keszthelyen a Balaton Színházban.

Tovább terjedt az ASP

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

Megméretett piros aranyunk

Nem egymást kell kiütnie a versenyből a szegedi és a kalocsai paprikának. Inkább az olcsó importtal és a tájékozatlansággal kell megküzdeniük a minőségi fűszereknek. A szegedi paprika ellenfele a rossz minőségű import mellett a tájékoztatás hiánya. Mindez akár lehetne az évek óta Szatymazon megszervezett fűszerpaprika – és bor – verseny mottója is.