0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Húszféle gyógynövény Nógrád megyéből

Csaknem húszféle gyógynövényt dolgoznak fel a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében a Nógrád megyei Varsányban. Szörpöket, illatpárnákat, teákat és tinktúrákat is készítenek.

Gyógynövényeket dolgoznak fel a Nógrád megyei kis településen a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében, amelyben jelenleg hozzávetőleg tíz ember dolgozik – tudósít a nool.hu.

– Közel húszféle növényünk van, egyebek mellett szurokfű, menta, levendula, kakukkfű, de lestyán és csombor is található a kertünkben. Ezek egy részét idén ültettük – mondta Pásztor Judit, a gyógynövénykert vezetője.

Hozzátette: a feldolgozott növények egy jelentős részét megszárítják, majd többek között szörpök, illatpárnák, teák és most már tinktúrák is készülnek belőlük.

– Célunk, hogy népszerűsítsük a gyógynövényeket. Szeretnénk, ha minél többen megismernék azok áldásos hatásait – mesélte a vezető, aki azt is elárulta, hogy a közelmúltban három túrát is szervezetek, amely során először a kertbe látogattak el, majd túrázni indultak a nagy számú résztvevővel. Az első alkalommal fekete nadálytövet, majd kakukkfüvet, végül cickafarkfüvet szedtek.

A tinktúra készítésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy maga a feldolgozási folyamat nem bonyolult, hiszen alkoholban könnyen kivonható a hatóanyag.

– A növény gyűjtése hosszadalmasabb. A fekete nadálytőnél például a gyökereket meg kell tisztítani, le kell csepegtetni, majd üvegbe tenni, felönteni alkohollal és nagyjából négy hét múlva lehet leszűrni. Ekkor lesz hatásos a tinktúra – közölte Pásztor Judit.

Kitért arra is, hogy a növényfajtól függ, melyik részéből készül a tinktúra. Fontos azonban, hogy tökéletes legyen, rosszat nem szabad felhasználni.

– Már tíz éve foglalkozok ezzel a szakmával és saját tapasztalataim szerint nagyon hasznosak és hatásosak ezek a termékek. Egyre nagyobb jövője van ennek a területnek, hiszen a mindennapi problémák nagyon lehúzzák, lefárasztják az embereket. Ezt ők is érzik, és egyre inkább tesznek tudatosan saját egészségükért – mondta a vezető, aki úgy véli, hogy Varsány szerencsés helyzetben van, hiszen a környéken számos különleges növényfaj megtalálható.

A tinktúrák mellett a teák is nagy népszerűségnek örvendenek, amelyeket a helyi óvodások és iskolásoknak adnak.

– Szeretik a gyerekek, főként a citromfűből és a mentából készült teákat. A fűszereket pedig – mint például a snidlinget és a lestyánt – a főzés során használják fel – árulta el Pásztor Judit.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy fűszerolajakat is szeretnének feldolgozni, amelyek nemcsak gyógyítanak, hanem az ételeket is megízesítik. Ezen túl gyógy- és fűszerolajakban érlelnek majd sajtokat. Az érdeklődőket egy bemutatókert is várja a településen.

Forrás: nool.hu