Back to top

Különleges macskák: faszénbengáliak

A Bengal Twins kennel tulajdonosai, Juhász-Toldi Melinda és Juhász Péter nagy lendülettel folyó tenyészetépítéséről már néhány éve beszámoltunk A Kistermelők Lapjában. A házaspár azóta is fáradhatatlanul építi állományát újabb és újabb vérvonalakat importál a világ több országából is. Tenyészetük legnagyobb ékességei a faszénbengáliak.

Kezdetben, mint a legtöbb bengálitenyésztő, ők is a hagyományos színeket nemesítették: barna és hó alapszíneket vásároltak, melyeket minden egyesület elismer. Később, bár a klasszikus színeket is megtartották, ritkábbak beszerzésére is vállalkoztak. Emellett ügyeltek arra, hogy a három gyakori mintázat, a pettyes, a rozettás és a márványos is folyamatosan jelenjen meg az almokban.

Vásárlás Szibériából

Ez azt eredményezte, hogy Közép- Európa egyik legváltozatosabb bengálitenyészete alakult ki Budapesten. Mivel igen jó külföldi kapcsolatokat ápolnak, hamar tudomásukra jutott, hogy, ha nagy ritkán is, de egyes neves tenyésztők eladásra kínálnak igen ritka faszénmintás bengáliakat is.

Egy ilyen példányt sikerült a távoli Szibériából megvásárolni, mely nemcsak különös szőrköntösével, hanem erőt sugárzó megjelenésével is lenyűgözi a macskabarátokat. Ez a különleges nőstény emellett igen jól örökíti a faszénmintázatot, kölykei energikusak, életerősek. Egy interneten olvasott hirdetésben leltek rá az állatra, s amikor a fotókon látták, hogy a ritka kültakaró mellett még milyen sok kiváló külső tulajdonsággal rendelkezik, már-már hihetetlennek tűnt, hogy egy ilyen csodaállatra tudnak szert tenni. Az orosz tenyésztővel angolul remekül szót értettek, így idővel megnyugodtak, hogy nem internetes rászedésről van szó.

A macskavásárlás a világhálón bizony igen nagy kockázattal jár, hiszen általában a tenyésztők az eladó állatért a teljes összeget kérik foglalónak, innentől a leendő gazda csak reménykedhet, hogy valóban azt az állatot fogja megkapni, amit lefoglalózott.

Valamelyest jobb a helyzet, ha a tenyésztőnek van honlapja, ahol meg lehet nézni a régebbi almokat, nyomon lehet követni a kölykök életútját, esetleg kapcsolatot lehet fölvenni korábbi vásárlókkal. Végül egy orosz bíró segítségével került az állat Magyarországra, s idővel bizonyossá vált, hogy valóban minden tekintetben tisztességes volt az eladó.

A Juhász házaspárnál az újonnan érkezett macskák kéthónapos karanténba kerülnek, s ez idő alatt több szűrővizsgálaton átesnek. Szerencsére az Onyx névre keresztelt, Szibériából származó bengálinál nem volt semmi probléma. A karanténidő leteltével a lakás nappaliját birtokba vehette, ahol rajta kívül több más nőstény is élt. Kezdetben jól kijött „társbérlőivel”, s hamarosan ő lett az „uralkodó”. Amikor viszont első alma világra jött, túlságosan is kimutatta uralkodó hajlamát, így nem lehetett a nősténycsoportban tartani. Viszont a kandúrok között kifejezetten jól érzi magát. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a bengáli kandúrok kifejezetten kedvelik a dominanciára törekvő nőstényeket, s ezekkel lényegesen szívesebben párzanak is. Emellett Onyx igen jó anya: míg a bengáliak általában 6-8 hétig, ő 14 hétig szoptat.

Megszülettek az első magyar faszénmintások!

A faszénszínezetű bengáli macskák az elmúlt években a legkeresettebbek között vannak a macskás világban.

A bengáli macska az ázsiai leopárdmacska és a házimacska keresztezéséből keletkezett.

Míg az előbbitől az úgynevezett wild aguti gén, az utóbbitól a melanizmusért felelős örökítőanyag származik, s mindkettő – egymástól függetlenül – recesszíven öröklődik. Tehát igen ritkán fordul elő, hogy a fenotípusban mindkettő egyszerre megjelenik. Ma már, amikor egy magyar átlagkeresethez mérten is elfogadható összegért el lehet végeztetni a macskák genetikai vizsgálatát, könnyen megtudhatjuk, hogy bengálink alkalmas-e faszénmintázat tenyésztésére, vagy sem. Az alkalmas egyedek lényegesen többet érnek. Egyébként a vizsgálatokat legtöbbször Kaliforniában végzik, ahova a mintákat el kell juttatni.

A faszénmintázatú állatok közül legtöbbnek barna az alapszíne, de előfordulnak nagyon ritkán hó, kék vagy ezüst alapszínű egyedek is. Melindáéknak is van már egy ilyen ritka alapszínű faszénmintázatú macskájuk.

A két nőstényhez azonban meglehetősen nehéz volt kandúrt szerezni, míg Andalúziában meg nem született egy olyan faszénmintás kandúr, Bahama, mellyel sikeresen be tudták pároztatni nőstényeiket. Így a közelmúltban világra jöttek Magyarországon az első faszénmintás bengáli kiscicák!
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahová messziről köszön a farkas

Aki próbált már délben egy álmos nyájat kitessékelni a tikkadt legelőre, átérezheti­ a két kuvasz nyűgjét, amikor a festői fotók készítésére vonatkozó botor tervemmel beállítottam Puzsikék bekölcei portájára. Betyár és Bobó, ha kelletlenül is, de bemutatkozott, gazdájuk személyében pedig a környék egy nagy reményű fiatal földbirtokosát ismerhettem meg.

Csirkenevelő gyulladt ki Mezőkövesden, több ezer állat veszett oda

Hat-hétezer csirke pusztulhatott el egy mezőkövesdi baromfinevelő telepen keletkezett tűzben kedden. A lángokat a tűzoltók néhány órán belül eloltották, a tulajdonos szerint körülbelül negyvenmillió forintos a kár.

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

A szürkemarhának van jövője

A magyar szürkemarha sorsa a bizonyíték arra, hogy múltján és jelenén túl nagyon komoly jövő elé is néz - mondta Nagy István agrárminiszter a VI. Szürkemarha Fesztiválon szombaton Harsányban.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A rókáknál lehet a háziasítás genetikájának kulcsa

A 20. század közepe táján Szibériában végeztek háziasítási kísérleteket ezüstrókákkal. Ennek eredményeképpen olyan állatok születtek, melyek viselkedése a kutyáékhoz hasonlít: keresik az ember társaságát, bújnak, nyüszítenek, akár egy golden retriver. Azonban eddig senki nem vizsgálta a rókákban lezajló genetikai változásokat.

Gyöngyös nyak, kedves hang

Hazánkban a rendszerváltásig a vadgalambkedvelőknek igen kevés faj állt rendelkezésére. Ezek közül egyik volt a nálunk is olykor-olykor felbukkanó gyöngyös nyakú gerle, melyeknek legtöbbjét a szerencsés madarászok a hajdani NSZK-ból vásárolták, de jellemzően csak egy-egy párt hoztak belőle, így vérfrissítés hiányában a faj rendre eltűnt a portákról.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek