Back to top

Különleges macskák: faszénbengáliak

A Bengal Twins kennel tulajdonosai, Juhász-Toldi Melinda és Juhász Péter nagy lendülettel folyó tenyészetépítéséről már néhány éve beszámoltunk A Kistermelők Lapjában. A házaspár azóta is fáradhatatlanul építi állományát újabb és újabb vérvonalakat importál a világ több országából is. Tenyészetük legnagyobb ékességei a faszénbengáliak.

Kezdetben, mint a legtöbb bengálitenyésztő, ők is a hagyományos színeket nemesítették: barna és hó alapszíneket vásároltak, melyeket minden egyesület elismer. Később, bár a klasszikus színeket is megtartották, ritkábbak beszerzésére is vállalkoztak. Emellett ügyeltek arra, hogy a három gyakori mintázat, a pettyes, a rozettás és a márványos is folyamatosan jelenjen meg az almokban.

Vásárlás Szibériából

Ez azt eredményezte, hogy Közép- Európa egyik legváltozatosabb bengálitenyészete alakult ki Budapesten. Mivel igen jó külföldi kapcsolatokat ápolnak, hamar tudomásukra jutott, hogy, ha nagy ritkán is, de egyes neves tenyésztők eladásra kínálnak igen ritka faszénmintás bengáliakat is.

Egy ilyen példányt sikerült a távoli Szibériából megvásárolni, mely nemcsak különös szőrköntösével, hanem erőt sugárzó megjelenésével is lenyűgözi a macskabarátokat. Ez a különleges nőstény emellett igen jól örökíti a faszénmintázatot, kölykei energikusak, életerősek. Egy interneten olvasott hirdetésben leltek rá az állatra, s amikor a fotókon látták, hogy a ritka kültakaró mellett még milyen sok kiváló külső tulajdonsággal rendelkezik, már-már hihetetlennek tűnt, hogy egy ilyen csodaállatra tudnak szert tenni. Az orosz tenyésztővel angolul remekül szót értettek, így idővel megnyugodtak, hogy nem internetes rászedésről van szó.

A macskavásárlás a világhálón bizony igen nagy kockázattal jár, hiszen általában a tenyésztők az eladó állatért a teljes összeget kérik foglalónak, innentől a leendő gazda csak reménykedhet, hogy valóban azt az állatot fogja megkapni, amit lefoglalózott.

Valamelyest jobb a helyzet, ha a tenyésztőnek van honlapja, ahol meg lehet nézni a régebbi almokat, nyomon lehet követni a kölykök életútját, esetleg kapcsolatot lehet fölvenni korábbi vásárlókkal. Végül egy orosz bíró segítségével került az állat Magyarországra, s idővel bizonyossá vált, hogy valóban minden tekintetben tisztességes volt az eladó.

A Juhász házaspárnál az újonnan érkezett macskák kéthónapos karanténba kerülnek, s ez idő alatt több szűrővizsgálaton átesnek. Szerencsére az Onyx névre keresztelt, Szibériából származó bengálinál nem volt semmi probléma. A karanténidő leteltével a lakás nappaliját birtokba vehette, ahol rajta kívül több más nőstény is élt. Kezdetben jól kijött „társbérlőivel”, s hamarosan ő lett az „uralkodó”. Amikor viszont első alma világra jött, túlságosan is kimutatta uralkodó hajlamát, így nem lehetett a nősténycsoportban tartani. Viszont a kandúrok között kifejezetten jól érzi magát. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a bengáli kandúrok kifejezetten kedvelik a dominanciára törekvő nőstényeket, s ezekkel lényegesen szívesebben párzanak is. Emellett Onyx igen jó anya: míg a bengáliak általában 6-8 hétig, ő 14 hétig szoptat.

Megszülettek az első magyar faszénmintások!

A faszénszínezetű bengáli macskák az elmúlt években a legkeresettebbek között vannak a macskás világban.

A bengáli macska az ázsiai leopárdmacska és a házimacska keresztezéséből keletkezett.

Míg az előbbitől az úgynevezett wild aguti gén, az utóbbitól a melanizmusért felelős örökítőanyag származik, s mindkettő – egymástól függetlenül – recesszíven öröklődik. Tehát igen ritkán fordul elő, hogy a fenotípusban mindkettő egyszerre megjelenik. Ma már, amikor egy magyar átlagkeresethez mérten is elfogadható összegért el lehet végeztetni a macskák genetikai vizsgálatát, könnyen megtudhatjuk, hogy bengálink alkalmas-e faszénmintázat tenyésztésére, vagy sem. Az alkalmas egyedek lényegesen többet érnek. Egyébként a vizsgálatokat legtöbbször Kaliforniában végzik, ahova a mintákat el kell juttatni.

A faszénmintázatú állatok közül legtöbbnek barna az alapszíne, de előfordulnak nagyon ritkán hó, kék vagy ezüst alapszínű egyedek is. Melindáéknak is van már egy ilyen ritka alapszínű faszénmintázatú macskájuk.

A két nőstényhez azonban meglehetősen nehéz volt kandúrt szerezni, míg Andalúziában meg nem született egy olyan faszénmintás kandúr, Bahama, mellyel sikeresen be tudták pároztatni nőstényeiket. Így a közelmúltban világra jöttek Magyarországon az első faszénmintás bengáli kiscicák!
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.