Back to top

Különleges macskák: faszénbengáliak

A Bengal Twins kennel tulajdonosai, Juhász-Toldi Melinda és Juhász Péter nagy lendülettel folyó tenyészetépítéséről már néhány éve beszámoltunk A Kistermelők Lapjában. A házaspár azóta is fáradhatatlanul építi állományát újabb és újabb vérvonalakat importál a világ több országából is. Tenyészetük legnagyobb ékességei a faszénbengáliak.

Kezdetben, mint a legtöbb bengálitenyésztő, ők is a hagyományos színeket nemesítették: barna és hó alapszíneket vásároltak, melyeket minden egyesület elismer. Később, bár a klasszikus színeket is megtartották, ritkábbak beszerzésére is vállalkoztak. Emellett ügyeltek arra, hogy a három gyakori mintázat, a pettyes, a rozettás és a márványos is folyamatosan jelenjen meg az almokban.

Vásárlás Szibériából

Ez azt eredményezte, hogy Közép- Európa egyik legváltozatosabb bengálitenyészete alakult ki Budapesten. Mivel igen jó külföldi kapcsolatokat ápolnak, hamar tudomásukra jutott, hogy, ha nagy ritkán is, de egyes neves tenyésztők eladásra kínálnak igen ritka faszénmintás bengáliakat is.

Egy ilyen példányt sikerült a távoli Szibériából megvásárolni, mely nemcsak különös szőrköntösével, hanem erőt sugárzó megjelenésével is lenyűgözi a macskabarátokat. Ez a különleges nőstény emellett igen jól örökíti a faszénmintázatot, kölykei energikusak, életerősek. Egy interneten olvasott hirdetésben leltek rá az állatra, s amikor a fotókon látták, hogy a ritka kültakaró mellett még milyen sok kiváló külső tulajdonsággal rendelkezik, már-már hihetetlennek tűnt, hogy egy ilyen csodaállatra tudnak szert tenni. Az orosz tenyésztővel angolul remekül szót értettek, így idővel megnyugodtak, hogy nem internetes rászedésről van szó.

A macskavásárlás a világhálón bizony igen nagy kockázattal jár, hiszen általában a tenyésztők az eladó állatért a teljes összeget kérik foglalónak, innentől a leendő gazda csak reménykedhet, hogy valóban azt az állatot fogja megkapni, amit lefoglalózott.

Valamelyest jobb a helyzet, ha a tenyésztőnek van honlapja, ahol meg lehet nézni a régebbi almokat, nyomon lehet követni a kölykök életútját, esetleg kapcsolatot lehet fölvenni korábbi vásárlókkal. Végül egy orosz bíró segítségével került az állat Magyarországra, s idővel bizonyossá vált, hogy valóban minden tekintetben tisztességes volt az eladó.

A Juhász házaspárnál az újonnan érkezett macskák kéthónapos karanténba kerülnek, s ez idő alatt több szűrővizsgálaton átesnek. Szerencsére az Onyx névre keresztelt, Szibériából származó bengálinál nem volt semmi probléma. A karanténidő leteltével a lakás nappaliját birtokba vehette, ahol rajta kívül több más nőstény is élt. Kezdetben jól kijött „társbérlőivel”, s hamarosan ő lett az „uralkodó”. Amikor viszont első alma világra jött, túlságosan is kimutatta uralkodó hajlamát, így nem lehetett a nősténycsoportban tartani. Viszont a kandúrok között kifejezetten jól érzi magát. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a bengáli kandúrok kifejezetten kedvelik a dominanciára törekvő nőstényeket, s ezekkel lényegesen szívesebben párzanak is. Emellett Onyx igen jó anya: míg a bengáliak általában 6-8 hétig, ő 14 hétig szoptat.

Megszülettek az első magyar faszénmintások!

A faszénszínezetű bengáli macskák az elmúlt években a legkeresettebbek között vannak a macskás világban.

A bengáli macska az ázsiai leopárdmacska és a házimacska keresztezéséből keletkezett.

Míg az előbbitől az úgynevezett wild aguti gén, az utóbbitól a melanizmusért felelős örökítőanyag származik, s mindkettő – egymástól függetlenül – recesszíven öröklődik. Tehát igen ritkán fordul elő, hogy a fenotípusban mindkettő egyszerre megjelenik. Ma már, amikor egy magyar átlagkeresethez mérten is elfogadható összegért el lehet végeztetni a macskák genetikai vizsgálatát, könnyen megtudhatjuk, hogy bengálink alkalmas-e faszénmintázat tenyésztésére, vagy sem. Az alkalmas egyedek lényegesen többet érnek. Egyébként a vizsgálatokat legtöbbször Kaliforniában végzik, ahova a mintákat el kell juttatni.

A faszénmintázatú állatok közül legtöbbnek barna az alapszíne, de előfordulnak nagyon ritkán hó, kék vagy ezüst alapszínű egyedek is. Melindáéknak is van már egy ilyen ritka alapszínű faszénmintázatú macskájuk.

A két nőstényhez azonban meglehetősen nehéz volt kandúrt szerezni, míg Andalúziában meg nem született egy olyan faszénmintás kandúr, Bahama, mellyel sikeresen be tudták pároztatni nőstényeiket. Így a közelmúltban világra jöttek Magyarországon az első faszénmintás bengáli kiscicák!
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

Magyar tulajdonban lévő kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át

Átadták szombaton a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját, a cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

Egy mozgékony perzsamacska-különlegesség

A csincsillaperzsák sokakat elkápráztatnak – ha részvételükkel macskaszépségversenyt rendeznének, bizonyára dobogós helyen végeznének. Ezek a gyönyörű, smaragdzöld szemű állatok fekete kontúrú pirosas orrukkal és sötét színű tappancsaikkal valóban elbűvölők. Hazánkban a csincsillaperzsák igen nagy ritkaságnak számítanak.

A húsgalamb legyen jó termelő, szemrevaló

Hús előállítására majd’ minden galambfajta alkalmas, a hústermelésre szakosodott haszonfajták közös jellemzőjük, hogy kifejezetten pecsenyegalambok előállítására tenyésztették őket. Jellemzőjük a kellően (de nem túlságosan) nagy test, az erőteljes fejlődési erély, a kedvező szaporodóképesség.

Elindult a nemzeti húsgalambprogram

Nemzeti galamb-, nyúl- és díszmadár-kiállítást rendeztek december 7. és 9. között Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában. A rangos rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Pintér József Zsolt, az MGKSZ elnöke nyitotta meg. Évtizedeken át hagyomány volt, hogy a budapesti vásárváros ad helyet a hazai kisállattenyésztés legrangosabb eseményének, mely egy bő évtizeddel ezelőtt megszakadt.