0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Már Nógrádban is van aranysakál

Zabar és Szilaspogony külterületén, Kútágapusztán fényes nappal kaptak lencsevégre egy aranysakált, amely az ottani vadállatok etetésére kialakított szóróhoz teljes nyugalommal sétált oda. Rizmayer György már több, mint 20 éve vadászik ezen a területen, de ehhez foghatót itt még sosem látott.

– Már előtte pár nappal, az éjszakai vadászataim során felfigyeltem az állatra. Úgy voltam vele, biztos csak képzelődöm, ugyanis a sötétben nem lehetett jól kivenni a ragadozót. Elkezdtem bizonygatni magamnak, hogy amit láttam az nem lehet aranysakál, azonban az etetőnél elhelyezett vadkamera július 29-én, délután a feltételezésemet kétségkívül alátámasztotta. A kép nappal készült, amelyen a ragadozó a szórónál bóklászik és mint kiderült nem véletlenül – számolt be Rizmayer György a nool.hu-nak.

Aranysakálról röviden

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó faj. Különleges ismertetőjele, a talppárnája, amelyről könnyen felismerhető. Ezt azt jelenti, hogy mind a négy mancsán összenőtt két középső ujjának ujjpárnája. Egyes vélemények szerint azonos a nádi farkassal, azaz a toportyánnal. Magyarországon főleg délen terjedt el, hazánkban körülbelül 3000 példány élhet, de ez a szám folyamatosan növekszik. A Vadászkamara adatai szerint 2013-ban 1813 példányt lőttek ki, ennek harmadát Somogy megyében.

Hozzátette: ezen állatok megjelenésének a vadászok egyáltalán nem örülnek, ugyanis roppant agresszívak a többi erdei élőlénnyel szemben. Megfojtják a borjúkat, gidákat, kismalacokat és szinte mindennek neki mennek, amely tőlük gyengébb vagy kisebb termetű.

– Már több hete folyamatos megfigyelés alatt tartottam egy különleges őz sutát, amelynek iker gidái voltak. Arról pedig, hogy a kicsikről múlt időben kell beszélnem, azt gyanítom a sakál tehet. Valószínűleg az anyaállattal nem bírt el, de a szaporulatát levadászta – mondta a megyei lapnak lesújtva a vadkamera tulajdonosa.

Kiemelte: ugyanitt, egyik éjszaka feltehetően látott egy másik, nőstény sakált is, amely a kicsinyét vezette maga mellett. Ez azt jelenti, hogy Zabar területén több példány is jelen lehet annak ellenére, hogy eddig még senki nem számolt be hasonló esetről.

– Ahol az aranysakál megveti a lábát ott nagy a baj. Nem szeretném, hogy még több ilyen állat legyen a környéken, mert akkor súlyosan megtizedelnék a vadállományt. Somogy megyében például már tűzzel-vassal irtják őket, mert a számon tartott nyolcvan darab szarvastehénnek csupán egyetlen egy darab borját hagyták életben.

Kártékonysága miatt nem tartozik a védett fajok közé, ezért csakúgy mint a róka egész évben vadászható – közölte a tapasztalt vadász.
Forrás: nool.hu