0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tartós növekedésre számítanak a nagyvállalatok

A Magyarországon működő nagyvállalatok többsége a gazdasági növekedés folytatódásával számol, várakozásaik azonban kissé visszafogottabbak az utóbbi fél évben - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásából.

A pénzintézet keddi közleménye szerint a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával a következő egy évben a megkérdezett cégek 71 százaléka, három éves távlatban pedig 52 százaléka számol.

Az előttünk álló egy évben a vállalatok ötöde, hároméves időtávon pedig a cégek 35 százaléka várja a gazdaság további élénkülését. 

Hozzátették ugyanakkor, hogy a cégek derűlátása ezzel együtt is mérséklődött az év eleje óta, mivel kisebb árbevétel-növekedéssel és beruházási szándékkal számolnak. A válaszok alapján az átlagos árbevétel-növekedés a következő egy évben 1,6 százalék lehet, noha az előző méréskor még 2,8 százalékra számítottak, a fejlesztést tervező cégek aránya pedig 54 százalékról 43 százalékra mérséklődött. 

A belföldi, nem állami tulajdonú, legalább 2 milliárd forint árbevételt elérő nagyvállalatokról készített felméréseket a K&H csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben állítja össze. A kutatás során 250 cégvezetőt kérdeznek meg negyedévente vállalatuk helyzetéről és a gazdasági környezet változásairól.

Forrás: MTI