Back to top

Veterán csodák, és modern gépek egymás ellen

Hagyományőrzés és szántóverseny, a kettő nagyon jól megfér egymással; ezt bizonyítja a Jászkiséren augusztus 4-én már 3. alkalommal megrendezett „Hagyományőrző Veterán Szántóverseny és Gép- és Gépésztalálkozó”.

A szervezés oroszlánrészét idén is a Farkas-család vállalta; a főszervező Farkas László magán-gépgyűjtő, valamint testvére, Farkas Gábor (többszörös országos szántóverseny bajnok) és a család, a rokonok voltak.

A rendezvény ma már egész Jászkisért megmozgatja, mondhatnánk „kaláka” munkában zajlik.

A versenyzők – valamint a veterán gépek – reggel 7-8 óra között gyülekeztek Jászkiséren, a református templom melletti piactéren, és miután megkapták a rajtszámot, innen indultak a „tett helyszínére”, a Jászkisér és Jászapáti közötti út melletti „előkészített” tarlóra.

A cséplési bemutatót Farkas László tartotta
Fotó: Dr. Szekeres Béla
A főszervező Farkas László – akinek gyönyörű múzeuma, a „Mezőgazdasági Géptörténeti Magángyűjtemény” Jászkiséren megtekinthető – arra hívta fel a figyelmet, hogy itt most,

a verseny hagyományaként, a régi és az új technika „összevonva” mutatkozik be.

Tulajdonképpen nem is versengve egymással (hiszen nem is azonosak a gépi-, technikai feltételek), hanem bemutatva azt, hogy a régi gépek (és gépészek) is „tudtak valamit”, de azóta hova fejlődött a technika. A legmodernebb technikát képviselte, mutatta be egy Claas (AXIÁL), valamint egy Massey Ferguson kombájn és egy New Holland traktor, komplex talajművelő eszközzel, egységgel felszerelve.

Rövid megnyitó gondolatokat osztott meg a közönséggel Lukácsi György, Jászkisér polgármestere és Pócs János országgyűlési képviselő is. Utóbbi kiemelte a Parlamentben is napirenden levő nemzetépítés fontosságát, jelezve azt, hogy akik itt vannak, a mezőgazdaságban tevékenykednek, nap mint nap – kemény munkával – megdolgoznak a nemzetépítésért. Továbbadják azt a tudást és földszeretetet, amit nagyszüleiktől, szüleiktől örököltek.

Felsorakoztak a traktorok a szántóverseny helyszínén
Fotó: Dr. Szekeres Béla
Az eligazítás után – amelyet Farkas Gábor tartott – a 18 versenyző gépeivel felsorakozott az előkészített, számozott helyekre, és a megadott zászlójelre megindultak a traktorok a nyitóbarázda elkészítéséhez.

A nyitóbarázda szakmai zsűri általi kiértékelése után indult a versenyszántás.

A versenyzők doyenje (Fajka Béla, alias Pötyipapa 62 éves Ferguson traktorjával szaporította a barázdákat
Fotó: Dr. Szekeres Béla
A szántóverseny ideje alatt (és után) programok (szakmai, ügyességi és kulturális) sokasága, valamint különféle bemutatók szórakoztatták a több-százra tehető szakmai és „laikus” közönséget, látogatókat, akik közt feltűnően sok gyerek, fiatal volt – talán a jövő agrárszakemberei.

A DT-54-es lánctalpas szántással is bemutatkozott
Fotó: Dr. Szekeres Béla
A szakmaiakból kiemelve: volt talajművelési bemutató, cséplési bemutató, bemutatkoztak veterán traktorok (pl. a K-701-es Kirovec, vagy a DT-54-es 1967-es évjáratú lánctalpas traktor, amelyik szántott is), stabilmotorok (pl. egy HSCS MEB, 1926-os évjáratú működés közben), valamint motorkerékpárok, autók is.

A cséplési bemutatót Farkas László tartotta saját Szlavia (1920) szöges-dobos rendszerű cséplőgépével, egy 1954-es Steyr traktor általi meghajtással.

A cséplésre az a gabona került, amit a kézi(kaszás) aratási bemutatón lekaszáltak.

A HSCS MEB stabilmotort működés közben tekinthették meg az érdeklődők
Fotó: Dr. Szekeres Béla
A szakmai programok között szerepelt a már hagyományosnak mondható kerekasztal beszélgetés, melyet a jászkiséri illetőségű Sterzl Anna és Törőcsik Zsolt (különben a Kossuth Rádió munkatársai) vezettek. A témakör – nem teljesen a szántóversenyhez kapcsolhatóan – növényvédelem, növényvédőszeres versus bio termék-előállítás volt. Az asztalnál Ládi András, az AGROSZÖV, Bujdosó Attila, a Kwizda, és Hentz Károly, a SZIE Gépmúzeum képviselői ültek. Az izgalmas - különböző szempontokat és érdekeket felsorakoztató és ütköztető - vita végén annyi összegezhető volt, hogy  a mai társadalmi-gazdasági viszonyokat, termelési szükségletet és rendelkezésre álló technológiát figyelembe véve,

a hagyományos növénytermesztésben a felelősségteljes (lehetőleg minimális) vegyszeralkalmazásra, professzionális eszközökkel való kijuttatásra (precíziós gazdálkodás stb.) van szükség.

A legmodernebb technika is bemutatkozott
Fotó: Dr. Szekeres Béla
A jövő pedig bizonyára a „bio” termék-előállítás lesz, de ennek, nagyobb mértékű elterjesztésének igen sok feltétele ma még nem adott. Mindemellett egyik legfontosabb feladat ezzel együtt ma a mezőgazdasági termelés társadalmi értékének, presztizsének helyreállítása, tudatosítása, az agrár-szakma népszerűsítése.

A K-701-es Kirovec is bemutatkozott
Fotó: Dr. Szekeres Béla
A rendezvényen – nem először – standdal, bemutató hellyel képviseltette magát a Szent István Egyetem (SZIE) is; a Gépészmérnöki Kar, illetve a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum (Gépmúzeum). Hentz Károly múzeumigazgatóval, tanár úrral beszélgettem, aki ezt a rendezvényt azon kevesek közé sorolja, ami mellé az Egyetem és a Gépmúzeum jó szívvel, szakmaisággal „oda tud állni”.

Az egész napos program – a tombola-sorsolás után – a szántóverseny ünnepélyes eredményhirdetésével, díjak átadásával zárult.

A szántóverseny résztvevői a jászkiséri piactéren gyülekeztek gépeikkel
Fotó: Dr. Szekeres Béla

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.