Back to top

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

A német baromfitermelők azt remélik, hogy szupermarketekben is emelkedni fog a baromfihús ára. Úgy látják, ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a német mezőgazdaság átvészelje az idei nyár aszályos időjárását. A ZDG, a német baromfiszövetség (Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft e.V.) közleményében kifejtette:

Az állatok takarmányozása jelentősen megdrágult az elmúlt hetekben és ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a baromfitermelőket.

A búza, mint legfontosabb eleme a csirke és pulyka takarmányozásának, jelenleg 25 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban – és az áremelkedés folytatódik.

1881 óta nem volt ilyen meleg nyár Németországban, mint idén. Az aratás kifejezetten rosszul sikerült, a német gazdák szövetsége úgy látja, hogy 25 százalékkal kevesebb terményt fognak betakarítani, mint tavaly.

A kormány jelenleg azt tervezi, hogy gyorssegéllyel, támogatással enyhíti a haszonállat tartók nehézségeit – a támogatást kifejezetten takarmányozásra lehetne fordítani.

A baromfiszövetség szerint azonban sem a kormány, sem az állattartók nem képesek magukban átvészelni ezt az időszakot:

"'A kiskereskedelmi szektor együttműködésére lesz szükség, arra kérjük az üzletláncokat, hogy emeljék a húsáruk fogyasztói árait – áll a ZDG közleményében – szükséges, hogy a vásárlók is többet szánjanak baromfihúsra."

Az esmmagazin.com híradásban kiemeli, hogy a német kiskereskedelmi piacot a nagy diszkontláncok uralják, melyek kifejezetten alacsony áron kínálják a termékeket és a beszállítóktól sem hajlandók elfogadni az áremelést.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

Hétfőn indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Hiánycikk, és lassan megfizethetetlen a széna és a szalma

Szinte naponta dőlnek meg a csúcsok, sosem látott magasságokba emelkedett, és ki tudja, hol áll meg Németországban a széna és a szalma ára. A jelenség oka a tavalyi rekordaszály, következménye pedig az állatállomány csökkenése, mert sokszor egyszerűen fenntarthatatlan a takarmányozás.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Nőtt a Bonafarm csoport árbevétele tavaly

Mintegy 266 milliárd forintra nőtt tavaly az előzetes, még nem auditált adatok alapján a stratégiai partnerek eredményeivel együtt a Bonafarm csoport árbevétele, amely az azt megelőző évben 202 milliárd forintot tett ki - közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.