Back to top

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

A német baromfitermelők azt remélik, hogy szupermarketekben is emelkedni fog a baromfihús ára. Úgy látják, ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a német mezőgazdaság átvészelje az idei nyár aszályos időjárását. A ZDG, a német baromfiszövetség (Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft e.V.) közleményében kifejtette:

Az állatok takarmányozása jelentősen megdrágult az elmúlt hetekben és ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a baromfitermelőket.

A búza, mint legfontosabb eleme a csirke és pulyka takarmányozásának, jelenleg 25 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban – és az áremelkedés folytatódik.

1881 óta nem volt ilyen meleg nyár Németországban, mint idén. Az aratás kifejezetten rosszul sikerült, a német gazdák szövetsége úgy látja, hogy 25 százalékkal kevesebb terményt fognak betakarítani, mint tavaly.

A kormány jelenleg azt tervezi, hogy gyorssegéllyel, támogatással enyhíti a haszonállat tartók nehézségeit – a támogatást kifejezetten takarmányozásra lehetne fordítani.

A baromfiszövetség szerint azonban sem a kormány, sem az állattartók nem képesek magukban átvészelni ezt az időszakot:

"'A kiskereskedelmi szektor együttműködésére lesz szükség, arra kérjük az üzletláncokat, hogy emeljék a húsáruk fogyasztói árait – áll a ZDG közleményében – szükséges, hogy a vásárlók is többet szánjanak baromfihúsra."

Az esmmagazin.com híradásban kiemeli, hogy a német kiskereskedelmi piacot a nagy diszkontláncok uralják, melyek kifejezetten alacsony áron kínálják a termékeket és a beszállítóktól sem hajlandók elfogadni az áremelést.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Dél-Afrika száműzi az uniós baromfitermékeket

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. Japánba viszont megindulhat az EU exportja.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

A dísznövények is megszenvedik, hogy már nincs négy évszakunk

Az idei időjárás is számos meglepetést okozott a dísznövény-kereskedelemben. Például Németországban, ahol a mieinknél hűvösebbek a nyarak, óriási erőfeszítéseket követelt a faiskoláktól az idei szokatlan nyári forróság és a szárazság, jelentősen megemelve a kiadásaikat.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.