Back to top

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

A német baromfitermelők azt remélik, hogy szupermarketekben is emelkedni fog a baromfihús ára. Úgy látják, ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a német mezőgazdaság átvészelje az idei nyár aszályos időjárását. A ZDG, a német baromfiszövetség (Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft e.V.) közleményében kifejtette:

Az állatok takarmányozása jelentősen megdrágult az elmúlt hetekben és ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a baromfitermelőket.

A búza, mint legfontosabb eleme a csirke és pulyka takarmányozásának, jelenleg 25 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban – és az áremelkedés folytatódik.

1881 óta nem volt ilyen meleg nyár Németországban, mint idén. Az aratás kifejezetten rosszul sikerült, a német gazdák szövetsége úgy látja, hogy 25 százalékkal kevesebb terményt fognak betakarítani, mint tavaly.

A kormány jelenleg azt tervezi, hogy gyorssegéllyel, támogatással enyhíti a haszonállat tartók nehézségeit – a támogatást kifejezetten takarmányozásra lehetne fordítani.

A baromfiszövetség szerint azonban sem a kormány, sem az állattartók nem képesek magukban átvészelni ezt az időszakot:

"'A kiskereskedelmi szektor együttműködésére lesz szükség, arra kérjük az üzletláncokat, hogy emeljék a húsáruk fogyasztói árait – áll a ZDG közleményében – szükséges, hogy a vásárlók is többet szánjanak baromfihúsra."

Az esmmagazin.com híradásban kiemeli, hogy a német kiskereskedelmi piacot a nagy diszkontláncok uralják, melyek kifejezetten alacsony áron kínálják a termékeket és a beszállítóktól sem hajlandók elfogadni az áremelést.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Gombafonal vázon nőhet a labor-steak

Az Ecovative startup cég – ami jelenleg az IKEA-val és a Dellel áll szerződésben, és a habszivacs csomagolókat váltja le gombafonal alapúra – új babérokra tör: gombanövesztő kapacitása révén a laboratóriumban „készített” hús gyártásába szállna be.

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

Friss gyümölcs 48 órán belül a világ másik végéből

A kínai e-kereskedelem óriása, a JD vállalat szövetségre lépett 18 gyümölcstermelő és -kereskedő céggel az értékesítés egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. Ennek keretében légi úton 48 órán belül akar kivit bevinni Új-Zélandról, cseresznyét Kanadából, narancsot és cseresznyét az USA nyugati partvidékéről és áfonyát Chiléből.

Dísztököt csak díszíteni

Az őszi időszakban a hazai piacok és áruházak kínálatában is egyre nagyobb számban jelennek meg a tökfélék. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

Mikroalga, a csodaszer

Évtizedek óta foglalkozik a mikroalga szaporításának és felhasználásának lehetőségeivel Tőzsér Béla. A szekszárdi bioipari mérnök nemzetközi megbecsültségnek örvend. Szakmai szervezetek tagja, szakértője, külföldi egyetemisták is érkeznek hozzá nyári gyakorlatra. A mikroalga sok mindenre használható: táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.