Back to top

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

A német baromfitermelők azt remélik, hogy szupermarketekben is emelkedni fog a baromfihús ára. Úgy látják, ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a német mezőgazdaság átvészelje az idei nyár aszályos időjárását. A ZDG, a német baromfiszövetség (Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft e.V.) közleményében kifejtette:

Az állatok takarmányozása jelentősen megdrágult az elmúlt hetekben és ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a baromfitermelőket.

A búza, mint legfontosabb eleme a csirke és pulyka takarmányozásának, jelenleg 25 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban – és az áremelkedés folytatódik.

1881 óta nem volt ilyen meleg nyár Németországban, mint idén. Az aratás kifejezetten rosszul sikerült, a német gazdák szövetsége úgy látja, hogy 25 százalékkal kevesebb terményt fognak betakarítani, mint tavaly.

A kormány jelenleg azt tervezi, hogy gyorssegéllyel, támogatással enyhíti a haszonállat tartók nehézségeit – a támogatást kifejezetten takarmányozásra lehetne fordítani.

A baromfiszövetség szerint azonban sem a kormány, sem az állattartók nem képesek magukban átvészelni ezt az időszakot:

"'A kiskereskedelmi szektor együttműködésére lesz szükség, arra kérjük az üzletláncokat, hogy emeljék a húsáruk fogyasztói árait – áll a ZDG közleményében – szükséges, hogy a vásárlók is többet szánjanak baromfihúsra."

Az esmmagazin.com híradásban kiemeli, hogy a német kiskereskedelmi piacot a nagy diszkontláncok uralják, melyek kifejezetten alacsony áron kínálják a termékeket és a beszállítóktól sem hajlandók elfogadni az áremelést.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

Több termett meggyből és a főbb növényekből Vas megyében

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett. Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Háromszor annyi almát exportált Ukrajna

A 2017-2018-as exportidőszakban Ukrajna 40,9 ezer tonna almát exportált, 3,2-szer többet, mint az előző év ugyanezen időszakában, ez utóbbi ugyanis csak 12,8 ezer tonna volt - hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán kormány hivatalos Facebook-oldalán.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

Mi lesz az árrobbanás nélkül is nehéz helyzetben lévő malomiparral?

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője. Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést.

Ugrásra készen áll a nógrádi nyúlpiac

Az elmúlt két évtized leg­nehezebb időszakát éli a hazai nyúltenyésztés. A fogyasztás ugyan növekszik, de az előző évek külpiaci ­válsága rányomta bélyegét a felvásárlásra és a vágásra. A szakemberek összefogtak az egészséges és zsírmentes hús népszerűsítéséért.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között