0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

A német baromfitermelők azt remélik, hogy szupermarketekben is emelkedni fog a baromfihús ára. Úgy látják, ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a német mezőgazdaság átvészelje az idei nyár aszályos időjárását. A ZDG, a német baromfiszövetség (Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft e.V.) közleményében kifejtette:

Az állatok takarmányozása jelentősen megdrágult az elmúlt hetekben és ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a baromfitermelőket.

A búza, mint legfontosabb eleme a csirke és pulyka takarmányozásának, jelenleg 25 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban – és az áremelkedés folytatódik.

1881 óta nem volt ilyen meleg nyár Németországban, mint idén. Az aratás kifejezetten rosszul sikerült, a német gazdák szövetsége úgy látja, hogy 25 százalékkal kevesebb terményt fognak betakarítani, mint tavaly.

A kormány jelenleg azt tervezi, hogy gyorssegéllyel, támogatással enyhíti a haszonállat tartók nehézségeit – a támogatást kifejezetten takarmányozásra lehetne fordítani.

A baromfiszövetség szerint azonban sem a kormány, sem az állattartók nem képesek magukban átvészelni ezt az időszakot:

„‘A kiskereskedelmi szektor együttműködésére lesz szükség, arra kérjük az üzletláncokat, hogy emeljék a húsáruk fogyasztói árait – áll a ZDG közleményében – szükséges, hogy a vásárlók is többet szánjanak baromfihúsra.”

Az esmmagazin.com híradásban kiemeli, hogy a német kiskereskedelmi piacot a nagy diszkontláncok uralják, melyek kifejezetten alacsony áron kínálják a termékeket és a beszállítóktól sem hajlandók elfogadni az áremelést.

Forrás: esmmagazin.com