Back to top

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

A klímaváltozás hatására mind több szélsőséget kell elviselnie a szőlőnek, mondta el Hajdu Edit szőlőnemesítő, erre az úgynevezett horizontális rezisztencia kialakítása lehet a válasz. Ebben az esetben a növény többféle betegséggel vagy faggyal szemben is ellenálló lehet, de nem kimagasló mértékben. A vertikális rezisztencia esetében egy körülménnyel szemben megbízhatóan ellenálló a szőlő. A nemesítők számos Vitis-fajt vontak be a keresztezésekbe, amerikai, eurázsiai fajokat és Vitis vinifera fajtákat is. Hazánkban Egerben, Kecskeméten, Pécsett a szőlészeti és borászati kutatóintézetben, illetve a volt Kertészeti Egyetemen hoztak létre ellenálló szőlőfajtákat. A Keszthelyen nemesített Georgikon 28 alany jól tűri a meszet és a szárazságot.

Fotó: Horváth Csilla
Az első ellenálló borszőlőnk Csizmazia Darab József munkájának eredményeként született, ez a Zalagyöngye. Ő hozta létre a Göcseji zamatos, az Aletta, a Bianca, a Vértes csillaga, a Medina és a Nero fajtákat.

Vitatott egyelőre, hogy milyen bort lehet szűrni az ellenálló fajhibridekből, de Hajdu Edit szerint reduktív technológiával már tisztességes, a mindennapok borának alkalmas bor készíthető belőlük.

Kecskeméti vizsgálatok szerint a legjobb minőségű mustot a Bianca adja, a következő csoportot a Csillám, a Zalagyöngye és a Viktória gyöngye alkotja, míg a Kunleány kevés cukrot gyűjt és durvák a savai.

Ellenálló szőlőt nemesítenek sokfelé a világon az USA-tól Örményországig, sőt a borukra oly büszke franciák is komolyan foglalkoznak vele.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke a szervezet feladatairól beszélt és említette a változó uniós szabályozást is, ami bevezetni tervezi az alkoholmentes borokat és a rezisztens fajtákat. A HNT piacszervezési intézkedéseiről és az adminisztrációt csökkentő jogszabályváltozásról már hírt adtunk. Légli Ottó hangsúlyozta, hogy

a köztestületi adatbázison alapuló szőlő és bor információs rendszert a hegyközségeknek, vagyis a szőlőtermesztők és borászoknak kell működtetnie.

A Viticoop Kft. ültetvényeiben üzemi méretben láthattuk az Arysta LifeScience, a Bayer, a Kwizda és a Syngenta szőlővédelmi ajánlatának eredményét. Kakukktojás a Jeli-2000 Kft., amely a Csöppmix lombtrágyacsaládot mutatta be, hangsúlyozva, hogy a jól táplált szőlőben a növényvédelem is könnyebb.

Az idén nyolc permetezéssel védték meg a szőlőt, a késői fajtáknál még egy kezelést terveznek, tudtuk meg Hegedűs Lajostól, a Viticoop Kft. vezetőjétől. A szüret már július 25-én indult a Csabagyöngyével, most az Irsai Olivért szedik és szeptember végére el is felejtik a szüretet, a Cabernet sauvignont is beleértve, fogalmazott a szakember. 

A gyomirtószer-kivonások és a betyárkóró elleni védekezés jegyében láthattuk a Győri Agroker soraljművelő. talajmaró gépeit is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakmai napot szervez a NAIK kezdő diótermesztők számára

Napjainkban nagy az érdeklődés a diótermesztés iránt, sokan akarnak belekezdeni, de nincs hozzá elég információjuk. Ezt fölismerve szervez kezdőknek diótermesztési szakmai napot a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomása. A képzést 10 fő jelentkezése esetén indítják el 2017. november 8-án csütörtökön 10 órától. Jelentkezési határidő 2018. október 19.

Átmeneti mentességet kapnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, ám bizonyos esetekben a védekezés szükségességét vis maior eseményként ismerhetik el.

Felhívás Gábor Dénes díj felterjesztésre

Ez évben immár 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívását adjuk közre. A felterjesztéseket 2018. október 10-ig várják. A kritériumokat tartalmazó részletes felhívás és az adatlapok a gabordenes.hu/palyazati-felhivas internetes címen érhetők el.

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

Fajtaminősítés: a kukorica és a cukorrépa vitte a prímet

Huszonegy cég képviselője vehette át fajtaminősítő oklevelét Mezőhegyesen: a legtöbb elismerést - huszonhatot - a kukorica egyes fajtái kapták, mindemellett járt oklevél például szegletes led, szudánifű vagy éppen kender után is.

Kétmillió hektár erdő a Szabadság téren

Két napra újra beköltözött az erdő a főváros szívébe a harmadik Erdővarázs Családi Napok keretében. A rendezvény eszmeiséget képvisel az erdők népszerűsítésén túl a szemléletformálás, tájékoztatás is célja, hangsúlyozta megnyitójában Nagy István agrárminiszter.

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Áremelkedés várható az élelmiszereknél

Az élelmiszerárak felfelé húzzák az idén az inflációt, de az élelmiszeripar és a termelők a gyengébb érdekérvényesítő képességük miatt a kereskedőknél kisebb mértékben lesznek képesek emelni áraikat – vetítette előre a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.