Back to top

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.

A klímaváltozás hatására mind több szélsőséget kell elviselnie a szőlőnek, mondta el Hajdu Edit szőlőnemesítő, erre az úgynevezett horizontális rezisztencia kialakítása lehet a válasz. Ebben az esetben a növény többféle betegséggel vagy faggyal szemben is ellenálló lehet, de nem kimagasló mértékben. A vertikális rezisztencia esetében egy körülménnyel szemben megbízhatóan ellenálló a szőlő. A nemesítők számos Vitis-fajt vontak be a keresztezésekbe, amerikai, eurázsiai fajokat és Vitis vinifera fajtákat is. Hazánkban Egerben, Kecskeméten, Pécsett a szőlészeti és borászati kutatóintézetben, illetve a volt Kertészeti Egyetemen hoztak létre ellenálló szőlőfajtákat. A Keszthelyen nemesített Georgikon 28 alany jól tűri a meszet és a szárazságot.

Fotó: Horváth Csilla
Az első ellenálló borszőlőnk Csizmazia Darab József munkájának eredményeként született, ez a Zalagyöngye. Ő hozta létre a Göcseji zamatos, az Aletta, a Bianca, a Vértes csillaga, a Medina és a Nero fajtákat.

Vitatott egyelőre, hogy milyen bort lehet szűrni az ellenálló fajhibridekből, de Hajdu Edit szerint reduktív technológiával már tisztességes, a mindennapok borának alkalmas bor készíthető belőlük.

Kecskeméti vizsgálatok szerint a legjobb minőségű mustot a Bianca adja, a következő csoportot a Csillám, a Zalagyöngye és a Viktória gyöngye alkotja, míg a Kunleány kevés cukrot gyűjt és durvák a savai.

Ellenálló szőlőt nemesítenek sokfelé a világon az USA-tól Örményországig, sőt a borukra oly büszke franciák is komolyan foglalkoznak vele.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke a szervezet feladatairól beszélt és említette a változó uniós szabályozást is, ami bevezetni tervezi az alkoholmentes borokat és a rezisztens fajtákat. A HNT piacszervezési intézkedéseiről és az adminisztrációt csökkentő jogszabályváltozásról már hírt adtunk. Légli Ottó hangsúlyozta, hogy

a köztestületi adatbázison alapuló szőlő és bor információs rendszert a hegyközségeknek, vagyis a szőlőtermesztők és borászoknak kell működtetnie.

A Viticoop Kft. ültetvényeiben üzemi méretben láthattuk az Arysta LifeScience, a Bayer, a Kwizda és a Syngenta szőlővédelmi ajánlatának eredményét. Kakukktojás a Jeli-2000 Kft., amely a Csöppmix lombtrágyacsaládot mutatta be, hangsúlyozva, hogy a jól táplált szőlőben a növényvédelem is könnyebb.

Az idén nyolc permetezéssel védték meg a szőlőt, a késői fajtáknál még egy kezelést terveznek, tudtuk meg Hegedűs Lajostól, a Viticoop Kft. vezetőjétől. A szüret már július 25-én indult a Csabagyöngyével, most az Irsai Olivért szedik és szeptember végére el is felejtik a szüretet, a Cabernet sauvignont is beleértve, fogalmazott a szakember. 

A gyomirtószer-kivonások és a betyárkóró elleni védekezés jegyében láthattuk a Győri Agroker soraljművelő. talajmaró gépeit is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ötlet és fiatalok kellenek a mezőgazdaságba

A fiatalokon múlik az agrárium sikeres átalakulása, amelyben teret nyer a technológia, az új fogyasztói elvárásokra való megfelelő reagálás és az innováció. A legfontosabb a kiinduló ötlet lenne – hangzott el egy a generációváltásról szóló szakmai konferencián.

A hamis és illegális növényvédő szerek visszaszorításáról egyeztettek

A hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelme elleni fellépés jegyében harmadik alkalommal egyeztettek a visegrádi országok adó-, vám- és növényvédelmi hatóságai a Magyar- és az Európai Növényvédelmi Szövetség szervezésében Kisvárdán megrendezett III. Visegrádi Tanácskozáson, 2018. november 14-15-én.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a határkörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Gyengébb? Nem! Női borászok mutatkoztak be Székesfehérváron

Huszonegy borászat az ország minden tájáról, egy tokaji pálinkaház és egy fehérvári sörfőző – ezek termékeit ízlelhették meg szombaton az érdeklődők a Székesfehérváron szervezett sétáló kóstolón. Különleges, hogy ezúttal kifejezetten a nők mutatkoztak be a közönségnek.

A fekete járdoványtól a kékfrankoson át a borsmentáig

Régi, újra felfedezett és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borokat is kóstolhattak a résztvevők az ismertebb nedűk mellett szombaton, Magyar Borok Mustráján Keszthelyen a Balaton Színházban.

A szőlősgazdáknak a jövőjük érdekében össze kell fogniuk

Együtt kell működniük a kunsági termelőknek ahhoz, hogy hosszú távon a szőlőtermesztés fennmaradjon a Duna–Tisza közén. A Kunsági borvidék gazdái fél éve egyeztetnek. A borvidéki vezetés támogatja a kezdeményezésüket.

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Divatszakmává vált a borászat

A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.