Back to top

Kékfejű juh Franciaországból

Hazánkban még kevésbé ismert juhfajtáról adunk rövid összefoglalót, amely felkeltheti az új iránt fogékony tenyésztők figyelmét. Kissé szokatlan küllemével, megjelenésével, nagy rámájával tarthat érdeklődést számunkra, nem szólva ikerellő képességéről. Ez egyre növekvő elterjedésével, idegen országok gazdáinak érdeklődésével nyer igazolást.

Fotó: Toldy Gyula
A Bleu du Maine juhfajta a Maine és az Anjou régióból származik, nevezetesen Maine-et-Loire, Mayenne és Sarthe megyékből.

Nagy testméretekkel jellemezhető fajta, amely nagy mennyiségű legelőfű felvételére képes. Átlagos izmoltságú nyaka sötétkék fejben végződik.

Valamennyi Bleu du Maine Nemzeti Törzskönyvező Szövetség által minősített tenyészállat a bal fülében BDM monogrammal van tetoválva.

A Bleu du Maine anyajuh ellenálló, jól alkalmazkodik a szabadtartáshoz. Kemény éghajlati viszonyok között a fagyos és a havas időjárás ellenére is jól érzi magát a szabadban, köszönhetően zárt, vastag gyapjúbundájának.

A Bleu du Maine legelős juhfajta, szinte kizárólag szabadban tartják. Az anyákat az évi egyszeri elletés során, csak a bárányozás idejére hajtják fedél alá. A báránynevelés így a tavaszi évszakra, a bőséges fűtermés idejére terjed, amikor az anyák tejtermelése magas szinten van, és a bárányok fűigénye is növekedik. Kiváló legelőhasznosító, nem nyájtartó, nagyon gyakran szarvasmarhával egy legelőn tartják. A bárányok vágott teste 20, akár 25 kg-ot is elérhet a vágás előtti élősúly függvényében. Két bárányukat az anyák gond nélkül felnevelik. A juhokat és marhákat közös legelőn tartják, az állománynagyság leggyakrabban 50 egyed alatti, de a törzsnyájakban a 70-et is meghaladhatja. Az elletés későtélen vagy koratavasszal történik, a bárányokat legelőn nevelik, hizlalják. A tenyésztők kis létszámú anyaállományokat tartanak, együtt legeltetve a szarvasmarhákkal. Tehát egyáltalán nem ritka látvány, hogy a Bleu du Maine juhok ugyanott élnek, ahol a szarvasmarhák.

Az írás Dr. Toldy Gyulának a Kistermelők Lapja augusztusi számában olvasható részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Különböző módokon folyik a marhahús-előállítás

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló első része.

Magyar tulajdonban lévő kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át

Átadták szombaton a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját, a cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

Egy mozgékony perzsamacska-különlegesség

A csincsillaperzsák sokakat elkápráztatnak – ha részvételükkel macskaszépségversenyt rendeznének, bizonyára dobogós helyen végeznének. Ezek a gyönyörű, smaragdzöld szemű állatok fekete kontúrú pirosas orrukkal és sötét színű tappancsaikkal valóban elbűvölők. Hazánkban a csincsillaperzsák igen nagy ritkaságnak számítanak.

A húsgalamb legyen jó termelő, szemrevaló

Hús előállítására majd’ minden galambfajta alkalmas, a hústermelésre szakosodott haszonfajták közös jellemzőjük, hogy kifejezetten pecsenyegalambok előállítására tenyésztették őket. Jellemzőjük a kellően (de nem túlságosan) nagy test, az erőteljes fejlődési erély, a kedvező szaporodóképesség.

Elindult a nemzeti húsgalambprogram

Nemzeti galamb-, nyúl- és díszmadár-kiállítást rendeztek december 7. és 9. között Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában. A rangos rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Pintér József Zsolt, az MGKSZ elnöke nyitotta meg. Évtizedeken át hagyomány volt, hogy a budapesti vásárváros ad helyet a hazai kisállattenyésztés legrangosabb eseményének, mely egy bő évtizeddel ezelőtt megszakadt.