Back to top

Kékfejű juh Franciaországból

Hazánkban még kevésbé ismert juhfajtáról adunk rövid összefoglalót, amely felkeltheti az új iránt fogékony tenyésztők figyelmét. Kissé szokatlan küllemével, megjelenésével, nagy rámájával tarthat érdeklődést számunkra, nem szólva ikerellő képességéről. Ez egyre növekvő elterjedésével, idegen országok gazdáinak érdeklődésével nyer igazolást.

Fotó: Toldy Gyula
A Bleu du Maine juhfajta a Maine és az Anjou régióból származik, nevezetesen Maine-et-Loire, Mayenne és Sarthe megyékből.

Nagy testméretekkel jellemezhető fajta, amely nagy mennyiségű legelőfű felvételére képes. Átlagos izmoltságú nyaka sötétkék fejben végződik.

Valamennyi Bleu du Maine Nemzeti Törzskönyvező Szövetség által minősített tenyészállat a bal fülében BDM monogrammal van tetoválva.

A Bleu du Maine anyajuh ellenálló, jól alkalmazkodik a szabadtartáshoz. Kemény éghajlati viszonyok között a fagyos és a havas időjárás ellenére is jól érzi magát a szabadban, köszönhetően zárt, vastag gyapjúbundájának.

A Bleu du Maine legelős juhfajta, szinte kizárólag szabadban tartják. Az anyákat az évi egyszeri elletés során, csak a bárányozás idejére hajtják fedél alá. A báránynevelés így a tavaszi évszakra, a bőséges fűtermés idejére terjed, amikor az anyák tejtermelése magas szinten van, és a bárányok fűigénye is növekedik. Kiváló legelőhasznosító, nem nyájtartó, nagyon gyakran szarvasmarhával egy legelőn tartják. A bárányok vágott teste 20, akár 25 kg-ot is elérhet a vágás előtti élősúly függvényében. Két bárányukat az anyák gond nélkül felnevelik. A juhokat és marhákat közös legelőn tartják, az állománynagyság leggyakrabban 50 egyed alatti, de a törzsnyájakban a 70-et is meghaladhatja. Az elletés későtélen vagy koratavasszal történik, a bárányokat legelőn nevelik, hizlalják. A tenyésztők kis létszámú anyaállományokat tartanak, együtt legeltetve a szarvasmarhákkal. Tehát egyáltalán nem ritka látvány, hogy a Bleu du Maine juhok ugyanott élnek, ahol a szarvasmarhák.

Az írás Dr. Toldy Gyulának a Kistermelők Lapja augusztusi számában olvasható részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

Téli szállásukra hajtották a bivalyokat

Újabb négy vízibivalybébi született a halasi Csetényi-parkban a nyáron. Szombaton hajtották vissza a vízibivalyokat a három kilométerre lévő felsőszállási telelőhelyükre, most is sokan voltak kíváncsiak rájuk.

Végleg betilthatják a tyúkketrecet

Teljesen eltűnhet a ketreces tyúktartás Kaliforniában, ha a szavazók igent mondanak a tíz évvel ezelőtti szabályozás további szigorítására.

Kincs a nyúltrágya!

A házinyúl trágyáját sokan lebecsülik, gazdasági értéket nem tulajdonítanak neki, sőt gyakorta a ház körüli állattartás szükséges, de rossz melléktermékeként értékelik. Pedig érdemes tisztában lenni vele, hogy nagy értéket képvisel – megéri kihasználni!