0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kékfejű juh Franciaországból

Hazánkban még kevésbé ismert juhfajtáról adunk rövid összefoglalót, amely felkeltheti az új iránt fogékony tenyésztők figyelmét. Kissé szokatlan küllemével, megjelenésével, nagy rámájával tarthat érdeklődést számunkra, nem szólva ikerellő képességéről. Ez egyre növekvő elterjedésével, idegen országok gazdáinak érdeklődésével nyer igazolást.

A Bleu du Maine juhfajta a Maine és az Anjou régióból származik, nevezetesen Maine-et-Loire, Mayenne és Sarthe megyékből.

Nagy testméretekkel jellemezhető fajta, amely nagy mennyiségű legelőfű felvételére képes. Átlagos izmoltságú nyaka sötétkék fejben végződik.

Valamennyi Bleu du Maine Nemzeti Törzskönyvező Szövetség által minősített tenyészállat a bal fülében BDM monogrammal van tetoválva.

A Bleu du Maine anyajuh ellenálló, jól alkalmazkodik a szabadtartáshoz. Kemény éghajlati viszonyok között a fagyos és a havas időjárás ellenére is jól érzi magát a szabadban, köszönhetően zárt, vastag gyapjúbundájának.

A Bleu du Maine legelős juhfajta, szinte kizárólag szabadban tartják. Az anyákat az évi egyszeri elletés során, csak a bárányozás idejére hajtják fedél alá. A báránynevelés így a tavaszi évszakra, a bőséges fűtermés idejére terjed, amikor az anyák tejtermelése magas szinten van, és a bárányok fűigénye is növekedik. Kiváló legelőhasznosító, nem nyájtartó, nagyon gyakran szarvasmarhával egy legelőn tartják. A bárányok vágott teste 20, akár 25 kg-ot is elérhet a vágás előtti élősúly függvényében. Két bárányukat az anyák gond nélkül felnevelik. A juhokat és marhákat közös legelőn tartják, az állománynagyság leggyakrabban 50 egyed alatti, de a törzsnyájakban a 70-et is meghaladhatja. Az elletés későtélen vagy koratavasszal történik, a bárányokat legelőn nevelik, hizlalják. A tenyésztők kis létszámú anyaállományokat tartanak, együtt legeltetve a szarvasmarhákkal. Tehát egyáltalán nem ritka látvány, hogy a Bleu du Maine juhok ugyanott élnek, ahol a szarvasmarhák.

Az írás Dr. Toldy Gyulának a Kistermelők Lapja augusztusi számában olvasható részletes cikke alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja