Back to top

Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis

A világ legnagyobb sertéstartó országába, Kínába is eljutott az afrikai sertéspestis vírusa - adta hírül az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az első kitörést azonnal szigorú intézkedések követték, ami nem kis feladatot jelent az ottani hatóságoknak, hiszen arrafelé majd’ minden vidéki udvarban tartanak néhány hízót. Az érintett tartományban közel 1,9 millió sertést vontak ellenőrzés alá.

A betegség Kína észak-keleti részén, 200 kilométerre az észak-koreai határtól, Shenyang közelében jelent meg. Augusztus elsején egy sertéstartó gazdaság 47 állata hullott el, mint kiderült a vírusos fertőzés következtében.

A járvány terjedésének megelőzése érdekében a telepen és 3 kilométeres körzetében már több mint nyolcezer sertést semmisítettek meg, és számos korlátozó intézkedést vezettek be.

A járványvédelmi körzetben a sertések szállítását leállították, a tartományban felfüggesztették a kínaiak által igencsak kedvelt és látogatott élősertés-piacokat, a vágóhidakat ideiglenesen bezárták. Megtiltották, hogy kezeletlen, állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal etessék a sertéseket. Az OIE arról számolt be, hogy szigorú ellenőrzés alá vonták az egész tartomány sertésállományát, ami körülbelül 1,9 millió jószágot érint.

Az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, mint ahogy ezt Közép- és Kelet-Európában láthattuk, nehéz megakadályozni, elsősorban azért, mert a vírus a vaddisznó populációban is jelen van, ráadásul Kínában még szinte minden falusi udvarban tartanak disznót. A járvány terjedésében sajnos, az emberi felelőtlenség is komolyan közrejátszik. Ám, ha nem tudják megfékezni a kórt, óriási károkkal számolhatnak a hatalmas országban.

Japán a hír bejelentését követően azonnal felfüggesztette a sertéshús importját Kínából,

ezenkívül szigorította a repülőtereken és tengeri kikötőkben a karantén kezelési eljárásokat,főleg a Shenyang és Daalian városokból érkező utazók számára.

Kína messze a legnagyobb sertéstenyésztő ország, ahol közel félmilliárd sertést tartanak. Ez világ teljes állományának több mint 50 százaléka.

Forrás: 
PigProgress

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Főállatorvos: kampány indul a sertéspestis megelőzése érdekében 

Augusztusban a hatósági állatorvosok felkeresik a kisebb gazdaságokat és a járványvédelemről tájékoztatják őket, a kampány az afrikai sertéspestis visszaszorítását szolgálja - mondta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Nébih nagy sertéspestis térképe

Az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. A Nébih összegyűjtötte a leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat.

Még legalább öt év kell az ASP elleni vakcina kifejlesztéséhez

Egy wroclawi kutatóintézet, tanulmányozva az afrikai sertéspestis terjedését, arra a megállapításra jutott, hogy a vírusos betegség évente megközelítőleg 200 km/év sebességgel terjed keletről Nyugat-Európa felé. Az Európai Unió új kutatási forrásokat is megnyitott az afrikai sertéspestis elleni oltóanyag kifejlesztésre. Mikorra várható, hogy az afrikai sertéspestisnek (ASP) lesz ellenszere?

Főleg a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében terjed az ASP

Romániában már több mint 61 ezer házi sertést pusztítottak el a hatóságok az afrikai sertéspestis (ASP) rohamos terjedésének megfékezése érdekében, túlnyomó többségüket a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében, ahol sokkal agresszívebb a járvány, mint a magyar határral szomszédos megyékben - közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) pénteken.

Sertéspestis: a vadászok képzése a leghatékonyabb megelőzés

Mintegy hatszázan vettek részt azon az afrikai sertéspestissel kapcsolatban rendezett járványügyi képzésen, melyet a napokban tartottak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előadásokat a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági főosztályának részéről dr. Terjéki Edit tartotta a megyei vadászkamara és vadászszövetség kérésére.

Sorra bukkannak fel a sertéspestis-gócok

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis Romániában, ahol már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak, a bukaresti kormánynál egymást érik a válságtanácskozások, amelyek a kór terjedésének megfékezését célozzák.

A fertőzött területeken szigorodtak a háztáji sertéstartás követelményei

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a szakmai szervezetekkel konzultálva megfogalmazta azokat a minimális követelményeket, amelyeket a háztáji sertéstartóknak be kell tartaniuk az afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vagy magas kockázatú területeken.

Bulgáriai kerítést épít, újabb pestises megbetegedés Romániában

A romániai Bihar megyében mutatták ki az afrikai sertéspestist egy kisebb létszámú házisertés-állományban. Bulgária kerítést épít a két ország határán a vírus terjedésének megakadályozására.

Románia budapesti nagykövetével tárgyalt Nagy István

A térségi közös összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet Nagy István Románia budapesti nagykövetével folytatott megbeszélésén.

Több országgal folyik egyeztetés a sertéspestis kapcsán

Ukrajnán kívül több más országgal is egyeztetés folyt vagy folyik a sertéspestis ügyében - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.