Back to top

Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis

A világ legnagyobb sertéstartó országába, Kínába is eljutott az afrikai sertéspestis vírusa - adta hírül az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az első kitörést azonnal szigorú intézkedések követték, ami nem kis feladatot jelent az ottani hatóságoknak, hiszen arrafelé majd’ minden vidéki udvarban tartanak néhány hízót. Az érintett tartományban közel 1,9 millió sertést vontak ellenőrzés alá.

A betegség Kína észak-keleti részén, 200 kilométerre az észak-koreai határtól, Shenyang közelében jelent meg. Augusztus elsején egy sertéstartó gazdaság 47 állata hullott el, mint kiderült a vírusos fertőzés következtében.

A járvány terjedésének megelőzése érdekében a telepen és 3 kilométeres körzetében már több mint nyolcezer sertést semmisítettek meg, és számos korlátozó intézkedést vezettek be.

A járványvédelmi körzetben a sertések szállítását leállították, a tartományban felfüggesztették a kínaiak által igencsak kedvelt és látogatott élősertés-piacokat, a vágóhidakat ideiglenesen bezárták. Megtiltották, hogy kezeletlen, állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal etessék a sertéseket. Az OIE arról számolt be, hogy szigorú ellenőrzés alá vonták az egész tartomány sertésállományát, ami körülbelül 1,9 millió jószágot érint.

Az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, mint ahogy ezt Közép- és Kelet-Európában láthattuk, nehéz megakadályozni, elsősorban azért, mert a vírus a vaddisznó populációban is jelen van, ráadásul Kínában még szinte minden falusi udvarban tartanak disznót. A járvány terjedésében sajnos, az emberi felelőtlenség is komolyan közrejátszik. Ám, ha nem tudják megfékezni a kórt, óriási károkkal számolhatnak a hatalmas országban.

Japán a hír bejelentését követően azonnal felfüggesztette a sertéshús importját Kínából,

ezenkívül szigorította a repülőtereken és tengeri kikötőkben a karantén kezelési eljárásokat,főleg a Shenyang és Daalian városokból érkező utazók számára.

Kína messze a legnagyobb sertéstenyésztő ország, ahol közel félmilliárd sertést tartanak. Ez világ teljes állományának több mint 50 százaléka.

Forrás: 
PigProgress

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.

18 év alattiaknak nem ajánlott, gyomorforgató Nébih fogás - videóval

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen.

Sertéspestis háztáji állományban

Afrikai sertéspestist állapított meg a romániai Hegyközkovácsi (Cauaceu) település egyik háztáji sertés-állományában a román állategészségügyi hatóság.

Krízishelyzet az állategészségügyben, állattenyésztési támogatások

Ezzel a címmel tartottak szekciótanácskozást Siófokon 2018. november 28-án, az Agrárszektor Konferencia keretein belül. Nagy érdeklődés mellett zajlottak az előadások, melyek nemcsak az időszerű és érdekes témaválasztásnak, hanem a jól felkészült előadóknak és a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek is volt köszönhető.

Meg lehetett volna állítani a sertéspestis Romániában

Románia tizenhét megyéjében közel háromszáz településen észleltek eddig az afrikai sertéspestis által érintett gócpontokat. A kórt egyes területeken sikerült visszaszorítani ugyan, de közben újabb vidékeken üti fel a fejét.

Tovább terjedt az ASP

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

Fellázadtak a beteg sertések tulajdonosai

Tovább terjed Romániában az afrikai sertéspestis (ASP), a múlt héten az olténiai Dolj megyében is megjelent a kór, ahol az érintett gazdák fellázadtak a jószágaik leölésére érkező állategészségügyi szakemberek ellen.

Nógrádban terjed a pestis - beteg vaddisznót talált a Nébih

A Nógrád megyei Mátrakeresztes külterületén elhullott vaddisznókból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

50 millió euró jut jövőre az ASP okozta károk kezelésére

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a 2019-es uniós költségvetésről szóló álláspontját, amely szerint a képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest mintegy 600 millió euróval magasabb összegre, 149,3 milliárd euróra emelnék a 2019-es kifizetéseket.