Back to top

Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis

A világ legnagyobb sertéstartó országába, Kínába is eljutott az afrikai sertéspestis vírusa - adta hírül az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az első kitörést azonnal szigorú intézkedések követték, ami nem kis feladatot jelent az ottani hatóságoknak, hiszen arrafelé majd’ minden vidéki udvarban tartanak néhány hízót. Az érintett tartományban közel 1,9 millió sertést vontak ellenőrzés alá.

A betegség Kína észak-keleti részén, 200 kilométerre az észak-koreai határtól, Shenyang közelében jelent meg. Augusztus elsején egy sertéstartó gazdaság 47 állata hullott el, mint kiderült a vírusos fertőzés következtében.

A járvány terjedésének megelőzése érdekében a telepen és 3 kilométeres körzetében már több mint nyolcezer sertést semmisítettek meg, és számos korlátozó intézkedést vezettek be.

A járványvédelmi körzetben a sertések szállítását leállították, a tartományban felfüggesztették a kínaiak által igencsak kedvelt és látogatott élősertés-piacokat, a vágóhidakat ideiglenesen bezárták. Megtiltották, hogy kezeletlen, állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal etessék a sertéseket. Az OIE arról számolt be, hogy szigorú ellenőrzés alá vonták az egész tartomány sertésállományát, ami körülbelül 1,9 millió jószágot érint.

Az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, mint ahogy ezt Közép- és Kelet-Európában láthattuk, nehéz megakadályozni, elsősorban azért, mert a vírus a vaddisznó populációban is jelen van, ráadásul Kínában még szinte minden falusi udvarban tartanak disznót. A járvány terjedésében sajnos, az emberi felelőtlenség is komolyan közrejátszik. Ám, ha nem tudják megfékezni a kórt, óriási károkkal számolhatnak a hatalmas országban.

Japán a hír bejelentését követően azonnal felfüggesztette a sertéshús importját Kínából,

ezenkívül szigorította a repülőtereken és tengeri kikötőkben a karantén kezelési eljárásokat,főleg a Shenyang és Daalian városokból érkező utazók számára.

Kína messze a legnagyobb sertéstenyésztő ország, ahol közel félmilliárd sertést tartanak. Ez világ teljes állományának több mint 50 százaléka.

Forrás: 
PigProgress

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikai sertéspestis - Ötven borsodi település fertőzött

Az országos főállatorvos az afrikai sertéspestis miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ötven települést nyilvánított ideiglenes vagy különösen fertőzött területté, és vezetett be korlátozásokat - írta az Észak-Magyarország szombaton.

Már 70 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban

Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban - jelentette be René Collin, Vallónia, Belgium francia nyelvű, déli régiójának agrárminisztere kedden.

Félmilliárd forint jut a mangalicatartóknak az ASP miatti kártalanításra

Összesen félmilliárd forint jövedelempótló támogatásra pályázhatnak idén a mangalicatartók az afrikai sertéspestis miatt az agrárminiszter rendelete alapján. Változtak egyes agrártámogatási szabályok is

A legfontosabb állategészségügyi feladat az ASP terjedésének megakadályozása

A következő időszak két legfontosabb állategészségügyi feladata az afrikai sertéspestis (ASP) elterjedésének a lehető leghatékonyabb korlátozása, valamint a házisertés-állományra történő átfertőződés megakadályozása - jelentette ki az agrárminiszter a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) térségi szervezetének továbbképző napján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón csütörtökön.

Újabb afrikai sertéspestises vaddisznót találtak Magyarországon

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Katonai mesterlövészek a sertéspestis ellen

Belgiumban, Luxemburg tartomány afrikai sertéspestissel érintett régiójában a hadsereg mesterlövészeit is bevonják a vaddisznók elleni küzdelembe – jelentette be a belga kormány.

Nőtt az ASP-vel fertőzött terület, de könnyebb a vaddisznószállítás

Megjelent az Országos Főállatorvos 3/2018-as határozata az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében. Az új határozat kiadását az ASP járványügyi helyzetének változása, mindenekelőtt a romániai helyzet drasztikus romlása, a magyar határhoz közeli kitörések és a vaddisznó esetek jelentős száma tette szükségessé.

Emelni kell az árakat a sertéságazatban is

Az afrikai sertéspestis megjelenése ellenére stabilnak mondható a piac az ágazati szereplők szerint, sőt a Romániában elharapózott járvány miatt a szomszédos ország egyre több magyar disznót vásárol. A termelők azonban így sem dőlhetnek hátra, a szűkös gabonatermés nyomán emelkedő takarmányárak és a munkaerő­hiány is nehezíti a helyzetüket.

Több ezer belga sertés kerülhet vágóhídra a pestis miatt

Belgium mintegy négyezer sertést vágna le a nemrégiben, összesen kilenc vaddisznó esetében kimutatott afrikai sertéspestis terjedésének megelőzése érdekében - közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

Tizenegy ország tiltotta ki a belga sertéshúst

Az afrikai sertéspestis miatt tizenegy Európai Unión kívüli ország függesztette fel a sertéshús importját Belgiumból - közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.