Back to top

Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis

A világ legnagyobb sertéstartó országába, Kínába is eljutott az afrikai sertéspestis vírusa - adta hírül az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az első kitörést azonnal szigorú intézkedések követték, ami nem kis feladatot jelent az ottani hatóságoknak, hiszen arrafelé majd’ minden vidéki udvarban tartanak néhány hízót. Az érintett tartományban közel 1,9 millió sertést vontak ellenőrzés alá.

A betegség Kína észak-keleti részén, 200 kilométerre az észak-koreai határtól, Shenyang közelében jelent meg. Augusztus elsején egy sertéstartó gazdaság 47 állata hullott el, mint kiderült a vírusos fertőzés következtében.

A járvány terjedésének megelőzése érdekében a telepen és 3 kilométeres körzetében már több mint nyolcezer sertést semmisítettek meg, és számos korlátozó intézkedést vezettek be.

A járványvédelmi körzetben a sertések szállítását leállították, a tartományban felfüggesztették a kínaiak által igencsak kedvelt és látogatott élősertés-piacokat, a vágóhidakat ideiglenesen bezárták. Megtiltották, hogy kezeletlen, állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal etessék a sertéseket. Az OIE arról számolt be, hogy szigorú ellenőrzés alá vonták az egész tartomány sertésállományát, ami körülbelül 1,9 millió jószágot érint.

Az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, mint ahogy ezt Közép- és Kelet-Európában láthattuk, nehéz megakadályozni, elsősorban azért, mert a vírus a vaddisznó populációban is jelen van, ráadásul Kínában még szinte minden falusi udvarban tartanak disznót. A járvány terjedésében sajnos, az emberi felelőtlenség is komolyan közrejátszik. Ám, ha nem tudják megfékezni a kórt, óriási károkkal számolhatnak a hatalmas országban.

Japán a hír bejelentését követően azonnal felfüggesztette a sertéshús importját Kínából,

ezenkívül szigorította a repülőtereken és tengeri kikötőkben a karantén kezelési eljárásokat,főleg a Shenyang és Daalian városokból érkező utazók számára.

Kína messze a legnagyobb sertéstenyésztő ország, ahol közel félmilliárd sertést tartanak. Ez világ teljes állományának több mint 50 százaléka.

Forrás: 
PigProgress

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Újraindul a sertéskampány

Az elmúlt években már növekedett a sertéshús-fogyasztás Magyarországon, amelyet idén a tavaszi sertéshús-kampány is tovább erősítene. A szakminisztérium, az AMC és a VHT közös programra ellensúlyozhatja az exportkiesést is.

ASP: sertés helyett tartsanak inkább pulykát vagy nyulat

Miközben az afrikai sertéspestis (ASP) a Távol-Keleten egyre nagyobb területeket érint, és a megfékezése egyelőre nagyon távolinak tűnik, sajnos Európában sem sóhajthatnak fel a tenyésztők. Jelentős a károkkal számolnak a balti államokban is.

Teljesen el is tűnhet a vaddisznó Békésből

Az afrikai sertéspestis miatt a vaddisznóállomány jelentős csökkenése várható. Még akár az is előfordulhat, hogy a vaddisznó, mint vadászható állat, lényegében eltűnik az országból. Ugyanakkor jelenleg évente másfél ezer egyedet lőnek ki megyénkben, néhány évtizede ez a nagyvad lényegében még nem is létezett Békésben.

Csehországnak sikerült legyőzni az afrikai sertéspestist

Az Európai Unióban elsőként Csehországban sikerült felszámolni az afrikai sertéspestis (ASP) betegséget. Miután 2018 áprilisától nem észleltek újabb kitörést, minden korlátozást, ami emiatt érte az országot, hivatalosan is megszüntettek.

A sertéspestis óriási kihívást jelent

Az Európai Unió legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, aki szerint a magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel Magyarország nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Visszatérhettek a száműzetésből a sertések

Visszatérhettek az élő sertések Hongkongba, velük együtt pedig a friss sertéshús a boltokba, miután véget ért a helyi vágóhidak háromnapos takarítása. Mindennek hátterében az afrikai sertéspestissel kapcsolatos aggályok álltak.

Sepsiszentgyörgyben is felbukkant az ASP

Mintegy hatvan sertést kell elpusztítani Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében, ahol a múlt hét végén igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenését - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetőjére, Sikó Barabási Sándorra hivatkozva.

90 százalékkal csökkentené Lengyelország a vaddisznó-állományát

Lengyelországban a legtöbb vaddisznót lelövik a sertéstenyészeteket veszélyeztető halálos vírusbetegség, az afrikai sertéspestis elterjedésének megállítására. A Lengyel Vadászok Egyesülete felhatalmazást kapott arra, hogy január végéig nagyléptékű vadászatot szervezzen a több, mint 200 ezer vaddisznó leölésére.