0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis

A világ legnagyobb sertéstartó országába, Kínába is eljutott az afrikai sertéspestis vírusa - adta hírül az Állategészségügyi Világszervezet (OIE). Az első kitörést azonnal szigorú intézkedések követték, ami nem kis feladatot jelent az ottani hatóságoknak, hiszen arrafelé majd’ minden vidéki udvarban tartanak néhány hízót. Az érintett tartományban közel 1,9 millió sertést vontak ellenőrzés alá.

A betegség Kína észak-keleti részén, 200 kilométerre az észak-koreai határtól, Shenyang közelében jelent meg. Augusztus elsején egy sertéstartó gazdaság 47 állata hullott el, mint kiderült a vírusos fertőzés következtében.

A járvány terjedésének megelőzése érdekében a telepen és 3 kilométeres körzetében már több mint nyolcezer sertést semmisítettek meg, és számos korlátozó intézkedést vezettek be.

A járványvédelmi körzetben a sertések szállítását leállították, a tartományban felfüggesztették a kínaiak által igencsak kedvelt és látogatott élősertés-piacokat, a vágóhidakat ideiglenesen bezárták. Megtiltották, hogy kezeletlen, állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal etessék a sertéseket. Az OIE arról számolt be, hogy szigorú ellenőrzés alá vonták az egész tartomány sertésállományát, ami körülbelül 1,9 millió jószágot érint.

Az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, mint ahogy ezt Közép- és Kelet-Európában láthattuk, nehéz megakadályozni, elsősorban azért, mert a vírus a vaddisznó populációban is jelen van, ráadásul Kínában még szinte minden falusi udvarban tartanak disznót. A járvány terjedésében sajnos, az emberi felelőtlenség is komolyan közrejátszik. Ám, ha nem tudják megfékezni a kórt, óriási károkkal számolhatnak a hatalmas országban.

Japán a hír bejelentését követően azonnal felfüggesztette a sertéshús importját Kínából,

ezenkívül szigorította a repülőtereken és tengeri kikötőkben a karantén kezelési eljárásokat,főleg a Shenyang és Daalian városokból érkező utazók számára.

Kína messze a legnagyobb sertéstenyésztő ország, ahol közel félmilliárd sertést tartanak. Ez világ teljes állományának több mint 50 százaléka.

Forrás: PigProgress