0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

Az idei évben akár a szárítási költséget is megspórolhatják a kukoricatermelők, amellyel több ezer forintos pozíciójavulást érhetnek el tonnánként – mondta el lapunknak Raskó György. Az agrárközgazdász kifejtette: a kukorica az idei évben kifejezetten jól fejlődik, a sok csapadék, és a mindeddig kedvezően alakuló hőmérsékleti viszonyok miatt a növény levelei hatalmasak. Az ilyen nagy felületen bekövetkező párolgás miatt a kukoricacső is gyorsabban adja le a nedvességtartalmát, ezért

várhatóan kiszárad annyira a betakarításra, hogy nem lesz szükség a rendkívül költséges mesterséges szárításra – tette hozzá.

A szakember szerint a kukoricatermés idén nagyon jónak ígérkezik, az egy hektárra vetített hozamokat alapul véve akár rekord is születhet ebben az évben. Az országos összmennyiségben várhatóan nem lesz rekord, mert a kukorica termőterülete némileg kisebb, mint a korábbi években.

Forrás: