Back to top

Indul a pálinkaszezon: a szilva és a körte a befutó

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

Az idei év időjárása sem fogadta kegyeibe a gyümölcstermelőket, a kajszi java része elfagyott, cseresznyéből és meggyből is kevesebb lett az elmúlt évekhez képest. Ennek megfelelően a pálinkafőzdék környékén is sokkal kisebb a forgalom - írja a bama.hu.

Mint Czigelédi Zsolt diplomás pálinkamester elmondta, jelenleg úgy tűnik, hogy

körtéből és szilvából lesz megfelelő mennyiségű pálinka, ezek a gyümölcsök ugyanis átvészelték a márciusi kemény fagyokat.

– Az időjárás alakulására nincs beleszólásuk a gazdáknak, azonban a cefre készítésére ebben a gyümölcsínséges időkben érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Nagyon fontos tehát, hogy a cefrébe csak érett, egészséges, tiszta gyümölcs kerüljön. Éppen ezért a cefrézés a gyümölcs kiválogatásával kezdődik.

Tisztítsuk meg a gyümölcsöket a száruktól, magjuktól, falevelektől, ágaktól, kavicsoktól. A penészes, romlásnak indult gyümölcsdarabokat vágjuk ki. A gyümölcsökön föld, növényvédő szerek, és különböző mikroorganizmusok lehetnek, amelyek a cefre romlását idézhetik elő, ezért a termést alaposan mossuk le. Az élesztők szaporodásához fontos, hogy a cefrébe szánt gyümölcsöt előzetesen feldaraboljuk, és a cefre jó lédús legyen.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári kánikulában gyakran túlmelegszik a cefre – az ideális hőmérséklet a 20 fok –, ezért ajánlott fedett, árnyékos és hűvös helyet keresni a forrás idejére. Ha túlmelegedne, locsolhatjuk a hordót kívülről hideg vízzel, vagy tehetünk bele egy jeges vizespalackot.

Az árak idén még nem változtak

A bérfőzetés ára szeszfőzdénként változó, átlagban 750–800 forint körül van literenként, az 50 fokos párlat szeszadója pedig 835 forint. A törvényi szabályozás alapján egy-egy magánszemély évente 86 liter 50 fokos párlatot főzethet le – ha ettől alacsonyabb a szeszfok, akkor arányosan többet. A szakember szerint a pálinka az elmúlt években jelentős minőségi fejlődésen ment keresztül, megjelentek az új technológiák, komoly lepárló berendezéseket állítottak be a főzdék, magas minőségű segédanyagokat alkalmaznak.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

400 millióból korszerűsödik a paprika malom és laboratórium

Több mint 381 millió forintból, ebből mintegy 190 millió forint vissza nem térítendő uniós forrásból korszerűsíti szegedi telephelyén paprika malmát és laboratóriumát a Vidékfejlesztési program támogatásával a Rubin Szegedi Fűszerpaprika Feldolgozó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A legjobbak között a magyar kukoricacsíra-olaj

Great Taste nyertes a magyar Grapoila. A Great Taste a világ leghíresebb és leghitelesebb vakteszten alapuló ételkóstoló versenye. A verseny zsűrijének nagyon ízlett a hidegen sajtolt BIO kukoricacsíra-olaj.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Új sörivó nemzetek

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, idén tovább emelkedik a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói mennyiséget. A Sörszövetség tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Idén 15 százalékkal több lesz a körtetermés

Az előzetes adatok alapján az idén a megszokottnál 15 százalékkal több, 38 ezer tonna lehet a körtetermés, a minőség jónak ígérkezik - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.