Back to top

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a termelői árak tavaly júliushoz képest 4,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 4,4 százalékos növekedésre számítottak a júniusban mért 4,7 százalékos emelkedés után.

Egy hónap alatt 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak júliusban, kisebb mértékben a júniusi 0,3 százaléknál.
A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők a júniusival megegyező értékre, 1,9 százalékos éves növekedésre számítottak. Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után.
Az Egyesült Államok és Kína július elején vezetett be kölcsönösen 25 százalékos pótvámot 34-34 milliárd dollár értékű termékre, így a júliusi adatsorok már tükrözik ennek hatását.
Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban erősödik az árnyomás a pótvámok bevezetésének következményeként is.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház munkatársa kiemelte: a különböző amerikai árucikkekre kivetett pótvámok és a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított gyengülése az utóbbi hónapokban drágítani fogja az importot. Bár a Capital Economics kissé emelte a kínai termelői árak növekedésére megadott idei és jövő évi előrejelzését, továbbra is arra számít, hogy a kockázatos kereskedelmi környezet lefelé nyomja majd az árakat.
Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Kevesebb és rosszabb minőségű a gabonatermés Csehországban is

Csehországban a tavalyinál várhatóan mintegy 7,5 százalékkal kevesebb, 6,345 millió tonna gabonát takarítanak be az idén.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

Fél évtizedes rekord dőlt meg: 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.