Back to top

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a termelői árak tavaly júliushoz képest 4,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 4,4 százalékos növekedésre számítottak a júniusban mért 4,7 százalékos emelkedés után.

Egy hónap alatt 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak júliusban, kisebb mértékben a júniusi 0,3 százaléknál.
A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők a júniusival megegyező értékre, 1,9 százalékos éves növekedésre számítottak. Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után.
Az Egyesült Államok és Kína július elején vezetett be kölcsönösen 25 százalékos pótvámot 34-34 milliárd dollár értékű termékre, így a júliusi adatsorok már tükrözik ennek hatását.
Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban erősödik az árnyomás a pótvámok bevezetésének következményeként is.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház munkatársa kiemelte: a különböző amerikai árucikkekre kivetett pótvámok és a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított gyengülése az utóbbi hónapokban drágítani fogja az importot. Bár a Capital Economics kissé emelte a kínai termelői árak növekedésére megadott idei és jövő évi előrejelzését, továbbra is arra számít, hogy a kockázatos kereskedelmi környezet lefelé nyomja majd az árakat.
Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ legnagyobb "hajója" a halgazdálkodást is forradalmasíthatja

2020-ra hatalmas, hajó alakú lazacgazdaság készül el: a vízi alkalmatosságot Norvégia partjainál horgonyozzák majd le, s a tervek szerint 10 ezer tonna hal tárolásának tehet eleget. A speciális hajó a legzordabb körülményeknek is ellen tud majd állni.

Élénkülő agrárkapcsolatok Magyarország és Belarusz között

Belarusz nagykövetét, Aliaksandr Khainouskit fogadta hivatalában Nagy István agrárminiszter. A felek a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséről folytattak megbeszélést, továbbá egyeztettek a Magyar-Belorusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság soron következő ülése előtt.

Tatára és Békéscsabára látogat a „Kapj rá!”

Két nagy múltú rendezvényen folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző roadshow. A Békéscsabai Kolbászfesztiválon ugyan a füstölt ínyencségeké lesz a főszerep, de a könnyed falatokra vágyók sem maradnak éhen, ha a „Kapj rá!” standjához látogatnak. Tatán, az Öreg-tó partján pedig a Nagy Halászfesztiválon ízlelhetnek kitűnő halfogásokat az arra járók.

Öt év alatt csaknem felére csökkent az oroszok alkoholfogyasztása

Több mint 40 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban az elmúlt öt évben - jelentette be Veronyika Szkvorcova orosz egészségügy miniszter egy Moszkvában tartott szaktanácskozáson.

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Megállíthatatlan az afrikai sertéspestis Kínában

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis (ASP) megfékezése, ellenőrzése egyre inkább kicsúszik a kínai hatóságok kezéből. Október közepén már a kilencedik tartományából jelentettek kitörését.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

A búza ára 15 százalékkal magasabb az előző évinél

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2018 I-VIII. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 1,7 százalékkal nőtt. Ezen belül a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 3,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és az állati termékeké viszont 1,9 százalékkal csökkent.

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.