Back to top

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a termelői árak tavaly júliushoz képest 4,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 4,4 százalékos növekedésre számítottak a júniusban mért 4,7 százalékos emelkedés után.

Egy hónap alatt 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak júliusban, kisebb mértékben a júniusi 0,3 százaléknál.
A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők a júniusival megegyező értékre, 1,9 százalékos éves növekedésre számítottak. Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után.
Az Egyesült Államok és Kína július elején vezetett be kölcsönösen 25 százalékos pótvámot 34-34 milliárd dollár értékű termékre, így a júliusi adatsorok már tükrözik ennek hatását.
Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban erősödik az árnyomás a pótvámok bevezetésének következményeként is.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház munkatársa kiemelte: a különböző amerikai árucikkekre kivetett pótvámok és a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított gyengülése az utóbbi hónapokban drágítani fogja az importot. Bár a Capital Economics kissé emelte a kínai termelői árak növekedésére megadott idei és jövő évi előrejelzését, továbbra is arra számít, hogy a kockázatos kereskedelmi környezet lefelé nyomja majd az árakat.
Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

KSH: jelentősen drágult a gabona tavaly

A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 2017 azonos időszakához képest 5,8 százalékkal nőttek. A gyümölcsök ára 15 százalékkal mérséklődött, ezen belül az alma ára számottevően, 27 százalékkal. A burgonya ára 44, a zöldségféléké 30, a paradicsomé 22 százalékkal emelkedett, a vöröshagymáé pedig majdnem duplájára nőtt.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.