0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lassult a termelői árak emelkedésének üteme Kínában júliusban 

Kínában enyhén lassult a termelői árak emelkedésének üteme júliusban, miközben veszített lendületéből a gazdaság növekedése, és kiéleződött a kereskedelmi vita Peking és Washington között

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a termelői árak tavaly júliushoz képest 4,6 százalékkal emelkedtek. Elemzők 4,4 százalékos növekedésre számítottak a júniusban mért 4,7 százalékos emelkedés után.

Egy hónap alatt 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak júliusban, kisebb mértékben a júniusi 0,3 százaléknál.
A fogyasztói árak éves összehasonlításban 2,1 százalékkal emelkedtek júliusban, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Elemzők a júniusival megegyező értékre, 1,9 százalékos éves növekedésre számítottak. Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,1 százalékos csökkenés után.
Az Egyesült Államok és Kína július elején vezetett be kölcsönösen 25 százalékos pótvámot 34-34 milliárd dollár értékű termékre, így a júliusi adatsorok már tükrözik ennek hatását.
Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban erősödik az árnyomás a pótvámok bevezetésének következményeként is.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház munkatársa kiemelte: a különböző amerikai árucikkekre kivetett pótvámok és a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított gyengülése az utóbbi hónapokban drágítani fogja az importot. Bár a Capital Economics kissé emelte a kínai termelői árak növekedésére megadott idei és jövő évi előrejelzését, továbbra is arra számít, hogy a kockázatos kereskedelmi környezet lefelé nyomja majd az árakat.
Forrás: MTI