A hét eddig eltelt részében száraz és forró időben volt részünk – írja a met.hu. Számottevő csapadék nem fordult elő. A talajnedvességtartalmát tekintve továbbra is igen változatos a kép az országban. Az utóbbi időben bő csapadékú dél-alföldi, illetve kelet-dunántúli területeken sokfelé a talaj mélyebb rétegeibe is jutott nedvesség. Ezzel szemben a Duna-Tisza közének egyes tájain, illetve a Hajdúság és a Nyírség területén vannak tartósan száraz, az aszály jeleit mutató területek.
A szőlők zsendülnek, színeződnek, puhulnak a bogyók, a korai fajtáknál már megkezdődött a szüret. Az almánál és a csonthéjas gyümölcsöknél is felgyorsult az érés, a szárazabb idő itt is kedvez a gombabetegségek elleni védekezésben.
A zöld tömeg mennyisége országszerte magas. A változást mutató térképen szerint ez fokozatosan csökken, hiszen a növényeink zöme már túl van maximális fejlettségi állapotán, pl. a kukoricán, a napraforgón sokfelé már száradnak a levelek, melyek a szőlőn, de a gyümölcsfákon is kezdenek sárgulni.
Az enyhülés csak átmeneti
Az előttünk álló napokban folytatódik a forróság, bár a hét végére pár fokot mérséklődik a meleg.
Területi átlagban az északnyugati országrészben 10 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat, a délkeleti területeken azonban számottevő mennyiség nem valószínű. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal, jéggel. Ezt követően a jövő hét közepéig már csak elvétve fordulhat elő csapadék.
A magas hőmérséklet az érési folyamtok felgyorsulását okozza, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó levele is. Erős UV sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken. Légköri aszályra is sokfelé lehet számítani, amikor a legmelegebb órákban 30% alá csökken a relatív nedvesség értéke.
Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, halpusztulást okozhat.