0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az enyhülés csak átverés – jövő héten újra légköri aszály jön

Bár egy gyenge hidegfront átmeneti enyhülést hoz a forróságban, a jövő hétre visszatér a kánikula. Forró nap (amikor a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot), perzselés, légköri aszály is várható, gyorsak lesznek, illetve maradnak a növények érési folyamatai.

A hét eddig eltelt részében száraz és forró időben volt részünk – írja a met.hu. Számottevő csapadék nem fordult elő. A talajnedvességtartalmát tekintve továbbra is igen változatos a kép az országban. Az utóbbi időben bő csapadékú dél-alföldi, illetve kelet-dunántúli területeken sokfelé a talaj mélyebb rétegeibe is jutott nedvesség. Ezzel szemben a Duna-Tisza közének egyes tájain, illetve a Hajdúság és a Nyírség területén vannak tartósan száraz, az aszály jeleit mutató területek.

A hőmérséklet a legmelegebb órákban a hegyvidéki területek kivételével mindenütt 30 fok fölött alakult, és szerdán helyenként már a 35 fokot is elérte (forró nap).

A szőlők zsendülnek, színeződnek, puhulnak a bogyók, a korai fajtáknál már megkezdődött a szüret. Az almánál és a csonthéjas gyümölcsöknél is felgyorsult az érés, a szárazabb idő itt is kedvez a gombabetegségek elleni védekezésben.

A zöld tömeg mennyisége országszerte magas. A változást mutató térképen szerint ez fokozatosan csökken, hiszen a növényeink zöme már túl van maximális fejlettségi állapotán, pl. a kukoricán, a napraforgón sokfelé már száradnak a levelek, melyek a szőlőn, de a gyümölcsfákon is kezdenek sárgulni.

Az enyhülés csak átmeneti

Az előttünk álló napokban folytatódik a forróság, bár a hét végére pár fokot mérséklődik a meleg.

Egy gyenge hidegfront éri el térségünket, mely pénteken és szombaton a Dunántúlra és az északi országrészbe többfelé hoz záport, zivatart.

Területi átlagban az északnyugati országrészben 10 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat, a délkeleti területeken azonban számottevő mennyiség nem valószínű. Heves viharok is előfordulhatnak kis területen nagyobb mennyiségű csapadékkal, jéggel. Ezt követően a jövő hét közepéig már csak elvétve fordulhat elő csapadék.

A front átmenetileg pár fokos enyhülést is hoz, de már vasárnaptól ismét 30 Celsius fok fölötti maximumok lesznek a jellemzők, a jövő héten pedig újra várható helyenként forró nap.

A magas hőmérséklet az érési folyamtok felgyorsulását okozza, tovább szárad majd a kukorica és a napraforgó levele is. Erős UV sugárzás várható, ami perzseléshez vezethet a növények levelein, illetve a gyümölcsökön, zöldségeken. Légköri aszályra is sokfelé lehet számítani, amikor a legmelegebb órákban 30% alá csökken a relatív nedvesség értéke.

A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére, az állatok számára árnyék és folyamatos friss víz ellátás biztosítására.

Elsősorban a sekélyebb állóvizek magas hőmérséklete pedig oxigénhiányos állapotokat, halpusztulást okozhat.

Forrás: met.hu