0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy gépben több funkció

Július 18-19-én mutatta be legújabb gépeit a CLAAS. Az 5 újdonság közül kettőről, a kerekes rakodók családjába tartozó TORION-ról, illetve a DISCO MOVE frontkaszákról már írtunk korábban. Az augusztus 10-ei hírzárlat lejártával most az új fejlesztésű fixkamrás hengerbálázót, a ROLLANT 540-est mutatjuk be, továbbá a TUCANO modellek újabb generációjával és az új vágóasztallal ismerkedhetünk meg.

A kerekes rakodókról megjelent korábbi cikkünket itt éri el, illetve a frontkaszákról ezen a linken olvashat.

A DISCO MOVE kasza után az újonnan fejlesztett fixkamrás hengerbálázóval, a ROLLANT 540-essel folytatjuk a zöldsor gépeinek bemutatását. Ezeket új tömörítő hengerekkel és erősebb házzal hozza forgalomba a gyártó. Új a meghajtás, a kötözés pedig hálós és fóliás is lehet.

Tökéletes bálaforma

A ROLLANT 540-es 1,25 méter átmérőjű és 1,22 méter széles bálákat készít. A préskamra 15 darab, 4 milliméter vastag acéllemezből préselt tömörítőhengerből áll.

A hengerek bordázott profilja még nedves alapanyag esetén is tökéletes bálaforgatást biztosít.

A megtámasztást és az erőátvitelt az oldalsó, megerősített, 50 milliméter átmérőjű tengelycsonkok veszik át. Ezeket a hengertestre csavarokkal rögzítették, így szükség esetén egyesével is cserélhetők. A bálakamraajtó záró munkahengerei vízszintes elrendezésűek, ami nagy nyomóerő kifejtését teszi lehetővé, miközben – az új elrendezésnek köszönhetően – csökken a bálakamraajtót és a hengert terhelő nyomás. A tömörítőhengerek akár 180 bar nyomással is képesek dolgozni.

A gép rendelhető MPS II rendszerrel is, ennél a megoldásnál a tömörítőhengerek 3 hengerből álló egysége beleér a kamrába, és tovább tömöríti a bálát. Ez a rendszer gondoskodik a bála forgatásának korai indításáról, valamint az egyenletes bálaformáról.

A tömörítőhengerek meghajtása kizárólag a gép bal oldalán történik, minden henger közvetlen meghajtású. Ez, azon túl, hogy csökkenti az üzemanyag-felhasználást, egyenletes erőeloszlást eredményez a hengeren. A rotort és a fő meghajtást egy 1,25 colos meghajtólánc, a bálakamrán lévő hengereket pedig egy 1 colos lánc hajtja. A láncok – az ASA-standardnak megfelelően – megerősített oldalelemekkel készülnek, és új, dupla soros, nagy szilárdságú öntöttvas házakban elhelyezett görgős csapágyakkal kerülnek forgalomba.

A láncokat egy excenteres szivattyú segítségével olajozza a gép, a kenés a láncszemek forgáspontján történik tűpontosan és az aktuális igénynek megfelelően.

A 2,10 méter széles, vezérelt rendfelszedő kíméletesen veszi fel a terményt. Opcióként dupla görgős terményleszorító is rendelhető, ami kis rendek esetén segíti a terményáramot és az egyenletes bálaképzést. A mindkét oldalon megtalálható konzolcsigák megbízhatóan továbbítják az anyagot a rotorhoz. Az opcióként rendelhető 15-késes fenéklemez elméleti vágáshossza 70 milliméter. A kések a kabinból kapcsolhatók, és egyesével védettek az idegen testtel való ütközéstől. Eltömődéskor a fenéklemez a fülkéből, a kezelőterminállal süllyeszthető.

A ROLLANT 540-es hálóval vagy fóliával is csomagol. A két kötözőanyag közötti váltás szerszám nélkül elvégezhető, ehhez csupán a vezetőhenger oldalsó csavarjait kell a kívánt kötözőanyaghoz igazítani. A gép jobb oldalán egy rámpa segíti a kötözőanyag egyszerű töltését, itt egy kiegészítő tekercs fólia vagy háló is szállítható. A kötözési mód beállítása a fülkéből végezhető el.

Hegyen-völgyön

Új CEBIS terminállal, bővített modellkínálattal és opciós dőléskiegyenlítéssel mutatta be a CLAAS a TUCANO modellek újabb generációját. Ebben a sorozatban a gépek most először kaphatók dőléskiegyenlítéssel. A kombájnok AUTO CROP FLOW terményáram-kontrollal, AUTO SLOPE ventilátorfordulatszám-állítással és 11 ezer literes magtartállyal szereltek. A sorozat új topmodellje a TUCANO 580.

Az új CEBIS terminál az újratervezett kartámasz-kombinációval egyértelművé teszi a használatát, még akkor is, ha a kezelő először ül ilyen gépen.

A CEBIS a szokott módon forgókapcsolóval, az új érintőképernyő kezelőfelületéről is kezelhető. Minden fontosabb gépfunkció a kartámaszról, gombnyomással állítható. Ezt a gyors elérést az új CEBIS egy kedvencek menüvel is kiegészíti, ide a gépkezelő elmentheti az egyéni funkcióit, amiket később a CMOTION multifunkciós karral elő is tud hívni.

Mostantól az öt TUCANO modell gyárilag rendelhető MONTANA felszereltségben is. A rendszer 16 százalékig kiegyenlíti az oldalirányú dőléseket, a TUCANO 560 és 430 modellek esetében ez az érték 18 százalék. Munka közben minden funkció automatikusan fut, az aktuális dőlés- és vágási szög a CEBIS-ben látható. A MONTANA modellekben kétfokozatú váltó található, automatikus teherkapcsolással. Mindkét esetben két sebességfokozat van, amiket a futómű terhelésétől függően kapcsol a rendszer. Nincs szükség tehát kézi sebességváltásra, a rendszer automatikusan a kisebb fokozatba kapcsol, ha nagyobb húzóerő szükséges. Az új összekerék-meghajtású MONTANA-modellek 70 százalékkal nagyobb húzóerőt képesek kifejteni a standard összekerék-meghajtású technikákkal szemben. Az első hídhoz opcióban differenciálzár is kapható. A dőléskiegyenlítés az APS hibrid TUCANO 580, 570 és 560, illetve a 6-rázóládás APS TUCANO 450 és az 5 rázóládás APS TUCANO 430 kombájnokhoz érhető el.Mostantól a TUCANO modellekben is megtalálható a LEXION-okból már ismert automatikus terményáram-kontroll, az AUTO CROP FLOW. Ez a cséplőszerkezet, a másodlagos leválasztás, a szalmaszecskázó és a motor folyamatos fordulatszám-felügyeletével megakadályozza a gép eltömődését és túlterhelését.

Ennek köszönhetően a kombájn eltérő körülmények között és kevés tapasztalattal rendelkező gépkezelővel is a maximális teljesítmény közelében dolgozhat.

A TUCANO kombájnok új AUTO SLOP funkciója a LEXION kombájnokban már szintén bizonyított. A rendszer a ventilátor fordulatszámát folyamatosan a gép hosszirányú dőléséhez igazítja. A tisztítás még változó körülmények esetén, hegynek fel és le is mindig optimális. A magtartály térfogata – a MONTANA változatoknál is – 11 ezer liter. Az ürítőcsövön egy automatikusan záródó fedél található, ami megakadályozza a termény kipergését, még akkor is, ha az ürítőcső nincs megtöltve.

Mindezek mellett a CLAAS további praktikus részleteket vezetett be. Így például a jobb látási viszonyok érdekében a ferdefelhordóhoz porelszívó kapható; a kalászvisszahordó megjeleníthető a CEBIS-en, adatai a veszteségekkel együtt értékelhetők; nagyobb a tárolóhely a szerszámoknak és az alkatrészeknek; az újabb és megnövelt méretű, nyitható burkolati elemek megkönnyítik a karbantartási munkákat és víztartályt szereltek fel a kézmosáshoz.

Bővített modellkínálat

A TUCANO sorozatnak már 13 tagja van, az új TUCANO 580-tól (280 kW/381 LE) a TUCANO 320-ig (180 kW/245 LE). A gépeket Mercedes-Benz motor hajtja, amelyek teljesítik a Stage V (Tier 5) kipufogógáz-normákat, és mostantól DYNAMIC POWER technológiával dolgoznak. A JAGUAR silózókból ismert funkciójuk lehetővé teszi, hogy a motor teljesítménye az aktuális munkakörülményekhez igazodjon. Kisebb teljesítményigény esetén, például rendképzésnél, ezzel a funkcióval üzemanyag takarítható meg. Amint emelkedik a teljesítményszükséglet, például ürítésnél, azonnal nő a motorteljesítmény. További lehetőséget kínál a gép a gazdaságosabb működésre azzal, hogy teljes terhelés mellett a fordulatszám percenként 1900-ra emelhető, üresjáratban pedig 850 fordulat/percre csökkenthető.

Egy szalaggal minden terményhez

A bemutató további újdonsága volt a CONVIO FLEX és a CONVIO szalagos vágóasztal. Míg a CONVIO leginkább a klasszikus termények, a búza és a repce betakarítására való, addig a CONVIO FLEX, mint a neve is mutatja, flexibilis kaszaszerkezetével szója, zöldborsó és fűmag betakarítására is alkalmas. A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei és műszaki megoldásai mind a gépkezelő tehermentesítését, illetve a veszteségmentes betakarítást szolgálják. Az új vágóasztalok a LEXION kombájnokhoz három, 10,8, 12,3 és 13,8 méteres munkaszélességben kaphatók.

Míg a CONVIO esetében a kaszasín és a vágóasztal merev, addig ezek az alkatrészek a CONVIO FLEX esetében rugalmasak. A vágóasztal, helyzetéből adódóan, követi a talaj egyenetlenségeit, ezáltal a lehető legmélyebb vágást biztosítja – teljes munkaszélességben. Ez alacsonyabb kultúrák, például szója esetében nagy előny, a növény egészen közel a talajhoz, kis veszteséggel takarítható be.

Gabonabetakarításkor a CONVIO FLEX hagyományos módon, merevre rögzített kaszaszerkezettel használható.

Fekvő gabona esetében a vágóasztal – gombnyomásra – a talajkontúrhoz igazodik, így ebben az esetben is csökken a veszteség, még nagy munkaszélesség esetén is.

A CONVIO FLEX és a CONVIO is átszerelhető repcére. Az opcionális repce-felszereltséghez tartoznak a jobb és bal oldalra felszerelhető, 425 milliméter átmérőjű kiegészítő behordócsigák és a repce oldalkaszák, ezek szerszám nélkül fel- és leszerelhetők. A veszteségek minimalizálására gumilapok tömítik az átmenetet a középső gyűjtővályúnál. A vágóasztal hátfalának magasítása is a kipergési veszteséget csökkenti.

A CONVIO FLEX és a CONVIO vágóasztalok sokrétű, a CEBIS terminálban található automata funkcióikkal szereltek. Az AUTOMATIC BELT SPEED a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja. A rendszer előre jelzi a szalag eltömődését vagy megállását, így a gépkezelő időben beavatkozhat a folyamatba. A visszafordító funkció két lehetőséget kínál. Egy gombnyomással menet közben fordíthatók meg a középső és az oldalsó szalagok, a kisebb zavarok egyszerűen kezelhetők. A kartámaszon lévő billenőkapcsolóval pedig megfordítható a motolla, a középső szalag és a ferdefelhordó.

Az AUTO CONTOUR, az automatikus vágóasztalmagasság-vezetés a CONVIO FLEX vágóasztalnál négyféle módon használható.

Gabona-módban a vágóasztalok kaszaszerkezete merev; elszigetelt, fekvő gabonafoltokban a gépkezelő gombnyomásra válthat a merev és a flexibilis mód között: flexibilis módban a kaszasín csúszótalpakon követi a talajkontúrt.(A flexibilis, 225 mm-es elmozdulásával – 90 mm felfelé és 135 mm lefelé – a CONVIO FLEX minden talajfelszínhez illeszkedik.);
az AUTO CONTOUR FLEX módban pedig a vágóasztal, szenzorai adatainak alapján, folyamatosan meghatározza a legjobb helyzetet az optimális anyagáram, talajkövetés, illetve a legalacsonyabb vágásmagasság elérése érdekében.

Az új fejlesztésű motolla állítható, íves pályájával minden esetben optimális anyagáramot biztosít, a Flip-Over rendszer pedig megakadályozza a termény felcsavarodását a motollára. A fekvő terményt a motolla vágás előtt felemeli, ezzel jelentősen csökken a veszteség. A motolla meghajtása hidraulikus, az ujjak földbe túrását automatikus behúzóerő-szabályzás akadályozza meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu