Back to top

Korai kápia nagylégterű fóliában

A fokozódó keresletet kihasználva Szentesen, Janó Imre is növelte a kápiapaprika területét, idén a másfél hektáros nagylégterű fóliatelep 60 százalékában azt ültette. A minél korábbi szedés érdekében pedig az ültetés utáni négy hétben síkfóliával is takarták az állományt a fűtetlen sátrakban. Ennek köszönhetően június 9-én már szállítottak árut a DélKerTÉSZ-hez.

Janó Imre hét éve a hideghajtatásban is átállt a talaj nélküli termesztésre. A váltásra elsősorban az intenzív öntözés miatti fokozott gyomosodás kényszerítette a kertészt. A fűtött paprikahajtatásból évenként lecserélt kókuszrost táblákon a hideghajtatásban még két évig termesztenek. Idén március 22-24-én ültették ki a 10,5 cm-es kőzetgyapot kockában nevelt palántákat.

Négyzetméterenként négy palántát ültettek (termesztőtáblánként 3 növényt), és azt két-két ágon nevelik. Ennél többet nem érdemes meghagyni, mert kezelhetetlen lesz az állomány. Ültetés után belső fóliatakarással emelték a hőmérsékletet, körülbelül 4 hétig. 

A viszonylag enyhe időjárás miatt idén a takarás nem eredményezett túlzottan nagy előnyt, de ezt el kell fogadni, mondta a kertész.

Janó Imre, szentesi paprikatermesztő kertész
Fotó: Rimóczi Irén

A belső fólia lekerülésével rohamtempóban kell kezdeni a metszést, kötözést, hogy növények ne nőjenek ki a kertész keze közül, és a generatív fejlődést ösztönözve korábban kapjunk termést, mondta Janó Imre. A sok munka miatt azonban idén csak május 10. körül kötötték föl a szárakat és kezdték a metszést, de így is a szokványosnál 4-5 nappal korábban, június 9-én a szedtek először.

A kezdeti „bogarászás” után robbanásszerűen megugrott a szedhető bogyók száma. Az első öt szedésből négyzetméterenként körülbelül 3,5 kilogramm termésnél tartottak.

Janó Imre keresi a legjobb fajtát, ezért is minden évben több fajtát termeszt, idén a Kaprex, a Kapitány és a Karpina fajtákat ültették a nagyégterű fóliákba.

A másfél hektárt 4 nő és 3 férfi győzi munkával, tudtuk meg, és a fél hektár fűtött fóliával együtt egész évben van feladatuk. A májusi fokozott zöldmunka idején pedig még napi két fő nagy segítség. A termést a DélKerTész telephelyére szállítják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Újabb géntechnológiai bravúr

Géntechnológiák és szintetikus biológiai technikák alkalmazásával genetikailag módosított kék rózsát állítottak elő kínai kutatók.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A legszebb konyhakertek közül is a legszebbek

Hétfőn kiosztották az idén 6. alkalommal meghirdetett „ A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kertvetélkedő országos díjait. Az idén minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg a szorgos kezek, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a helyi zsűrik. 37 településről 45 országos díj született.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.