Back to top

Korai kápia nagylégterű fóliában

A fokozódó keresletet kihasználva Szentesen, Janó Imre is növelte a kápiapaprika területét, idén a másfél hektáros nagylégterű fóliatelep 60 százalékában azt ültette. A minél korábbi szedés érdekében pedig az ültetés utáni négy hétben síkfóliával is takarták az állományt a fűtetlen sátrakban. Ennek köszönhetően június 9-én már szállítottak árut a DélKerTÉSZ-hez.

Janó Imre hét éve a hideghajtatásban is átállt a talaj nélküli termesztésre. A váltásra elsősorban az intenzív öntözés miatti fokozott gyomosodás kényszerítette a kertészt. A fűtött paprikahajtatásból évenként lecserélt kókuszrost táblákon a hideghajtatásban még két évig termesztenek. Idén március 22-24-én ültették ki a 10,5 cm-es kőzetgyapot kockában nevelt palántákat.

Négyzetméterenként négy palántát ültettek (termesztőtáblánként 3 növényt), és azt két-két ágon nevelik. Ennél többet nem érdemes meghagyni, mert kezelhetetlen lesz az állomány. Ültetés után belső fóliatakarással emelték a hőmérsékletet, körülbelül 4 hétig. 

A viszonylag enyhe időjárás miatt idén a takarás nem eredményezett túlzottan nagy előnyt, de ezt el kell fogadni, mondta a kertész.

Janó Imre, szentesi paprikatermesztő kertész
Fotó: Rimóczi Irén

A belső fólia lekerülésével rohamtempóban kell kezdeni a metszést, kötözést, hogy növények ne nőjenek ki a kertész keze közül, és a generatív fejlődést ösztönözve korábban kapjunk termést, mondta Janó Imre. A sok munka miatt azonban idén csak május 10. körül kötötték föl a szárakat és kezdték a metszést, de így is a szokványosnál 4-5 nappal korábban, június 9-én a szedtek először.

A kezdeti „bogarászás” után robbanásszerűen megugrott a szedhető bogyók száma. Az első öt szedésből négyzetméterenként körülbelül 3,5 kilogramm termésnél tartottak.

Janó Imre keresi a legjobb fajtát, ezért is minden évben több fajtát termeszt, idén a Kaprex, a Kapitány és a Karpina fajtákat ültették a nagyégterű fóliákba.

A másfél hektárt 4 nő és 3 férfi győzi munkával, tudtuk meg, és a fél hektár fűtött fóliával együtt egész évben van feladatuk. A májusi fokozott zöldmunka idején pedig még napi két fő nagy segítség. A termést a DélKerTész telephelyére szállítják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Mi lesz az árrobbanás nélkül is nehéz helyzetben lévő malomiparral?

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője. Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

Gyógynövénytermesztői tanfolyamot szervez a SZIE

Különleges gyógynövénytermesztői tanfolyamot indít ősszel a Szent István Egyetem (SZIE). A két félévig tartó kurzus célja, olyan szakemberek képzése, akik a szakirányú továbbképzés elvégzését követően képesek helytállni a gyógynövény ágazat különböző területein.