Back to top

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

A júliust megúsztuk néhány hőségnappal, kedvezőtlenül hatott viszont, hogy a hónap közepén helyenként túl alacsonyra süllyedt az éjszakai hőmérséklet, így az akkor virágzó növények nem megfelelően kötöttek. A csapadék pedig szélsőséges elosztásban, néhol hirtelen, nagy mennyiségben hullott. A szinte naponta érkezett kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, a párás klíma kedvezett a gombás és baktériumos betegségeknek, ezért a legtöbb zöldségkultúránál nagyobb gondot kellett fordítani a növényvédelemre. Az állati kártevők sem kímélték az állományokat, az elmúlt évekhez viszonyítva jobban veszélyeztettek a levéltetvek, molykártevők, áll a FruitVeB elemzésében.

A szabadföldi kultúrák közül a zöldborsó betakarítása július első dekádjában befejeződött, az elmúlt évek egyik legrosszabb terméseredményével:

a szerződött mennyiségnél átlagban kb. 20-30 százalékkal maradtak el a gazdálkodók. Ennek oka egyrészt a késői, a talajok állapota miatt elhúzódott vetés, valamint a májusi virágzáskori rendkívül meleg volt.

Elkezdődött a csemegekukorica betakarítása
Fotó: Rimóczi Irén

Csemegekukorica fejlődésének kedvez az időjárás a növények, a legkorábbi vetések betakarítása elkezdőtött.

Ahol nincs elég csapadék, öntözéssel pótolják a hiányzó vizet. A jó minőségű csöves étkezési kukorica elmúlt évekhez viszonyítva hetekkel korábban jelent meg a piacokon. A molyfertőzésekre fokozottan figyelni kell.

Idén 2500-3000 hektáron termesztünk zöldbabot. A korai vetésű babok betakarítása július utolsó dekádjában megkezdődött, a szakaszos vetésnek köszönhetően a munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak majd.

Az ipariparadicsom-állományokban a sok csapadék miatt intenzívebb a gyomosodás, ezért a gépi gyomirtás mellett kézi kapálásra is sok helyen volt szükség. Több helyen gondot okoz a paradicsomvész (peronoszpóra), a gyakori esőzések hátráltatják a növényvédelmet.

A vetések elhúzódása és az áprilisi csapadékhiány miatt a hagymafélék, gyökérzöldségek állománya helyenként hiányos.

A korai fajták – áttelelő fokhagyma, zöldre vágott fokhagyma, frisspiaci értékesítésre szánt gyökérzöldségek – betakarítása folyamatos. A tárolásra termesztett fajtáknál a növényvédelemre és a gyomosodásra kell fokozottan figyelni. A kevés hőségnap és a jellemzően 20 C-fok alatti éjszakai hőmérséklet ezeknek a zöldségfajoknak és a káposztaféléknek is kimondottan kedvezett.

A káposztafélék tárolásra szánt fajtáinak ültetése július elején befejeződött, amíg a betakarítás május végétől folyamatos. Ezeknél is a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a gyomok elleni védekezés voltak a legfontosabb ápolási munkák. Az állományokban helyenként hernyókárosítást észleltek, a karfiolnál pedig számottevő a molytetűfertőzés.

Fotó: Rimóczi Irén

Fotó: Rimóczi Irén

A szabadföldi paprikát elsősorban a baktériumos fertőzések veszélyeztetik.

A szabadföldi kápia- és pritaminpaprika betakarítása július utolsó dekádjában kezdődött.

A nehéz indulás ellenére (csapadékos április eleje, későbbi ültetés) hamarabb megjelent a magyar dinnye a piacokon, mint az elmúlt években. Június 25-től már nagy mennyiségben kapható termés első nagyobb hulláma lefutott, főleg a békési termőkörzetben. A hevesi és még inkább a növekvő területű szabolcsi körzetben azonban augusztus első hetétől indult az első termések szedésének főszezonja, így folyamatos a belföldi ellátás. A virágzáskori túl alacsony éjszakai hőmérséklet miatt a második és harmadik kötések nem megfelelőek. A békési körzetben a csapadék miatt sok terület felgyomosodott, ahol már be is fejezték a termelést. Túlérett és nem friss dinnye is kerül a piacra, de jellemzően jó a minőség. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt július közepén kissé visszaesett a fogyasztás.

Ha a termelésnek és fogyasztásnak is kedvez az időjárás, akkor szeptember elejéig biztonságosan elláthatják a hazai termelők a belföldi piacot jó minőségű görögdinnyével.

Az export viszonylag alacsony árral és mennyiséggel indult. A mennyiségi előrejelzéseket alapján várhatóan a tervezettnél kevesebb görögdinnyét szállítunk külföldre.

Az április-májusi meleg felgyorsította a hajtatott paprikafélék, paradicsom, uborka

fejlődését, így a hidegfóliába ültetett kultúrákról a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb szedtek a termelők. Ez – főleg a paprikaféléknél – június végén és július elején túlkínálatot eredményezett a piacokon. Az export akkor még nem indult meg, a belföldi piac pedig nehezen tudta felvenni a 20-30 százalékos többletet. Július közepén a kereslet-kínálat rendeződött, megindult az export is, így augusztus elejére egyensúlyi helyzet alakult ki.

A piac szempontjából mindig kritikus a július vége és augusztus 20. közötti időszak, idén viszont akkora is kiegyensúlyozott paprika kereslet-kínálati helyzetet vár a FruitVeB.

A cseresznyeparadicsom kereslete növekszik
Fotó: Rimóczi Irén

Paradicsomból az idén többet tudtunk értékesíteni a belföldi piacokon, mint korábban. Ez a jobb termésminőségnek, valamint a cseresznyeparadicsom-fajták termesztésének és növekvő népszerűségének is köszönhető. A biológiai és az integrált növényvédelem a legtöbb termelőnél jól működik, de az elmúlt évekhez képest nagyobb gondot okoznak a levéltetvek, poloskák és egyes molykártevők.

Az akut munkaerőhiány már a technológiai folyamatok időbeni elvégzését is akadályozza, a megkésett szedések (például a görögdinnyél), valamint a gyomosodás veszélyeztetik a gazdaságos termelést.

A megnövekedett költségeket (munkabér, inputanyagok, szállítás stb.) a termelői árak nem ellensúlyozzák, mivel azok az elmúlt évek szintjén maradtak. A technológiai, technikai szint javításával, hozamnövekedéssel ezt némiképp tompítani lehet. Főleg a kézimunka-igényes kultúráknál félő, hogy tovább csökken a termelés, valamit fontos beruházások maradhatnak el.

Az akut munkaerőhiány mind több gazdaságot érint
Fotó: Rimóczi Irén

A magas, 27 százalékos általános forgalmi adó a fogyasztói árakban megjelenve csökkenti a fogyasztást, nem beszélve a szürke-, feketekereskedelem által okozott károkról. A legtöbb hajtatott és szabadföldi zöldségféléből májustól karácsonyig a magyar termelés szinte maradéktalanul elláthatja a hazai fogyasztókat jó minőségű áruval. Bizonyos növényfajokból exportra is jut, bár ennek mennyisége csökken.

Az adóreform igen sürgős feladat, ugyanis az ágazatot jellemző viszonylag magas termelési kockázat és a csökkenő jövedelmezőség miatt sok gazda a tevékenység teljes feladását vagy a termelés szerkezetének átalakítását (áttérés szántóföldi növények termesztésére) fontolgatja.

Ezt kellene minél hamarabb megakadályozni annak érdekében, hogy a belföldi ellátás ne kerüljön veszélybe és exportpiacaikat is megtarthassuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Sárgarépát a poharakba

Sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozásra hívta partnereit az Austria Juice Hungary Kft. A Hajóson megtartott eseményen bár kedvenc gyökérzöldségünk volt a középpontban, ám a cég reményeinek megfelelően a termelők is sok információval gazdagabban térhettek haza.

Friss gyümölcs 48 órán belül a világ másik végéből

A kínai e-kereskedelem óriása, a JD vállalat szövetségre lépett 18 gyümölcstermelő és -kereskedő céggel az értékesítés egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. Ennek keretében légi úton 48 órán belül akar kivit bevinni Új-Zélandról, cseresznyét Kanadából, narancsot és cseresznyét az USA nyugati partvidékéről és áfonyát Chiléből.

Kriptovalutáért zöldséget, gyümölcsöt is lehet venni a kijevi piacon

A kijevi Besszarabszka vásárcsarnokban a közelmúltban bevezették a kriptovalutával történő fizetési lehetőséget. Az ott árult zöldségeket és gyümölcsöket 14 féle digitális fizetőeszközzel lehet kifizetni. A kezdeményezés célja az, hogy megmutassa: mindennapi bevásárlásaink során is milyen egyszerűen használhatjuk az alternatív fizetőeszközöket.

Zöldség-gyümölcs logisztikai központ épül

Agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház alapkövét tették le pénteken Nemesvámoson. Az összességében mintegy 260 millió forint értékű létesítmény várhatóan jövő májusra készül el.

„Ez a bolt egy nagy kovász…”

Van egy régies stílusú üzlet Keszthelyen, amelyben a vásárló úgy érzi magát, mint a nagyi kamrájában annak idején. Ennél is fontosabb azonban, hogy nemcsak a hangulata, hanem az ott található ízek is a múltat idézik – vagyis a termékek természetesek és finomak. Ez itt mindenre igaz, mert az áruk összeválogatásakor eleve ez a szándék vezérli az üzlet tulajdonosát.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozásról "tanulhatunk együtt"

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt” című ingyenes szakmai programsorozatának keretein belül az őszi félévben is meghirdeti a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás tematikájú rendezvényét.

A sárgarépa titkos ára

„A gyökérzöldség egyszer mennybe emel, máskor pokolba taszít”- fogalmazta meg tömören véleményét Zsurzs László. A mezőhegyesi gazdával az országosan tapasztalható magas zöldség fogyasztói árak kialakulásáról beszélgettünk.

Olcsó és jó minőségű a szilva

Olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók. A ­30-40 forintos kilónkénti ár, amivel több esetben is találkozhattak a gazdák, a termelési költséget sem fedezte.