Back to top

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

A júliust megúsztuk néhány hőségnappal, kedvezőtlenül hatott viszont, hogy a hónap közepén helyenként túl alacsonyra süllyedt az éjszakai hőmérséklet, így az akkor virágzó növények nem megfelelően kötöttek. A csapadék pedig szélsőséges elosztásban, néhol hirtelen, nagy mennyiségben hullott. A szinte naponta érkezett kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, a párás klíma kedvezett a gombás és baktériumos betegségeknek, ezért a legtöbb zöldségkultúránál nagyobb gondot kellett fordítani a növényvédelemre. Az állati kártevők sem kímélték az állományokat, az elmúlt évekhez viszonyítva jobban veszélyeztettek a levéltetvek, molykártevők, áll a FruitVeB elemzésében.

A szabadföldi kultúrák közül a zöldborsó betakarítása július első dekádjában befejeződött, az elmúlt évek egyik legrosszabb terméseredményével:

a szerződött mennyiségnél átlagban kb. 20-30 százalékkal maradtak el a gazdálkodók. Ennek oka egyrészt a késői, a talajok állapota miatt elhúzódott vetés, valamint a májusi virágzáskori rendkívül meleg volt.

Elkezdődött a csemegekukorica betakarítása
Fotó: Rimóczi Irén

Csemegekukorica fejlődésének kedvez az időjárás a növények, a legkorábbi vetések betakarítása elkezdőtött.

Ahol nincs elég csapadék, öntözéssel pótolják a hiányzó vizet. A jó minőségű csöves étkezési kukorica elmúlt évekhez viszonyítva hetekkel korábban jelent meg a piacokon. A molyfertőzésekre fokozottan figyelni kell.

Idén 2500-3000 hektáron termesztünk zöldbabot. A korai vetésű babok betakarítása július utolsó dekádjában megkezdődött, a szakaszos vetésnek köszönhetően a munkálatok várhatóan szeptember végéig tartanak majd.

Az ipariparadicsom-állományokban a sok csapadék miatt intenzívebb a gyomosodás, ezért a gépi gyomirtás mellett kézi kapálásra is sok helyen volt szükség. Több helyen gondot okoz a paradicsomvész (peronoszpóra), a gyakori esőzések hátráltatják a növényvédelmet.

A vetések elhúzódása és az áprilisi csapadékhiány miatt a hagymafélék, gyökérzöldségek állománya helyenként hiányos.

A korai fajták – áttelelő fokhagyma, zöldre vágott fokhagyma, frisspiaci értékesítésre szánt gyökérzöldségek – betakarítása folyamatos. A tárolásra termesztett fajtáknál a növényvédelemre és a gyomosodásra kell fokozottan figyelni. A kevés hőségnap és a jellemzően 20 C-fok alatti éjszakai hőmérséklet ezeknek a zöldségfajoknak és a káposztaféléknek is kimondottan kedvezett.

A káposztafélék tárolásra szánt fajtáinak ültetése július elején befejeződött, amíg a betakarítás május végétől folyamatos. Ezeknél is a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a gyomok elleni védekezés voltak a legfontosabb ápolási munkák. Az állományokban helyenként hernyókárosítást észleltek, a karfiolnál pedig számottevő a molytetűfertőzés.

Fotó: Rimóczi Irén

Fotó: Rimóczi Irén

A szabadföldi paprikát elsősorban a baktériumos fertőzések veszélyeztetik.

A szabadföldi kápia- és pritaminpaprika betakarítása július utolsó dekádjában kezdődött.

A nehéz indulás ellenére (csapadékos április eleje, későbbi ültetés) hamarabb megjelent a magyar dinnye a piacokon, mint az elmúlt években. Június 25-től már nagy mennyiségben kapható termés első nagyobb hulláma lefutott, főleg a békési termőkörzetben. A hevesi és még inkább a növekvő területű szabolcsi körzetben azonban augusztus első hetétől indult az első termések szedésének főszezonja, így folyamatos a belföldi ellátás. A virágzáskori túl alacsony éjszakai hőmérséklet miatt a második és harmadik kötések nem megfelelőek. A békési körzetben a csapadék miatt sok terület felgyomosodott, ahol már be is fejezték a termelést. Túlérett és nem friss dinnye is kerül a piacra, de jellemzően jó a minőség. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt július közepén kissé visszaesett a fogyasztás.

Ha a termelésnek és fogyasztásnak is kedvez az időjárás, akkor szeptember elejéig biztonságosan elláthatják a hazai termelők a belföldi piacot jó minőségű görögdinnyével.

Az export viszonylag alacsony árral és mennyiséggel indult. A mennyiségi előrejelzéseket alapján várhatóan a tervezettnél kevesebb görögdinnyét szállítunk külföldre.

Az április-májusi meleg felgyorsította a hajtatott paprikafélék, paradicsom, uborka

fejlődését, így a hidegfóliába ültetett kultúrákról a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb szedtek a termelők. Ez – főleg a paprikaféléknél – június végén és július elején túlkínálatot eredményezett a piacokon. Az export akkor még nem indult meg, a belföldi piac pedig nehezen tudta felvenni a 20-30 százalékos többletet. Július közepén a kereslet-kínálat rendeződött, megindult az export is, így augusztus elejére egyensúlyi helyzet alakult ki.

A piac szempontjából mindig kritikus a július vége és augusztus 20. közötti időszak, idén viszont akkora is kiegyensúlyozott paprika kereslet-kínálati helyzetet vár a FruitVeB.

A cseresznyeparadicsom kereslete növekszik
Fotó: Rimóczi Irén

Paradicsomból az idén többet tudtunk értékesíteni a belföldi piacokon, mint korábban. Ez a jobb termésminőségnek, valamint a cseresznyeparadicsom-fajták termesztésének és növekvő népszerűségének is köszönhető. A biológiai és az integrált növényvédelem a legtöbb termelőnél jól működik, de az elmúlt évekhez képest nagyobb gondot okoznak a levéltetvek, poloskák és egyes molykártevők.

Az akut munkaerőhiány már a technológiai folyamatok időbeni elvégzését is akadályozza, a megkésett szedések (például a görögdinnyél), valamint a gyomosodás veszélyeztetik a gazdaságos termelést.

A megnövekedett költségeket (munkabér, inputanyagok, szállítás stb.) a termelői árak nem ellensúlyozzák, mivel azok az elmúlt évek szintjén maradtak. A technológiai, technikai szint javításával, hozamnövekedéssel ezt némiképp tompítani lehet. Főleg a kézimunka-igényes kultúráknál félő, hogy tovább csökken a termelés, valamit fontos beruházások maradhatnak el.

Az akut munkaerőhiány mind több gazdaságot érint
Fotó: Rimóczi Irén

A magas, 27 százalékos általános forgalmi adó a fogyasztói árakban megjelenve csökkenti a fogyasztást, nem beszélve a szürke-, feketekereskedelem által okozott károkról. A legtöbb hajtatott és szabadföldi zöldségféléből májustól karácsonyig a magyar termelés szinte maradéktalanul elláthatja a hazai fogyasztókat jó minőségű áruval. Bizonyos növényfajokból exportra is jut, bár ennek mennyisége csökken.

Az adóreform igen sürgős feladat, ugyanis az ágazatot jellemző viszonylag magas termelési kockázat és a csökkenő jövedelmezőség miatt sok gazda a tevékenység teljes feladását vagy a termelés szerkezetének átalakítását (áttérés szántóföldi növények termesztésére) fontolgatja.

Ezt kellene minél hamarabb megakadályozni annak érdekében, hogy a belföldi ellátás ne kerüljön veszélybe és exportpiacaikat is megtarthassuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.

Szeptemberig lesz dinnye, de a minőség kérdéses

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége. Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig „beszorult” a hazai piacra.

40 éves mélyponton az európai zöldség-ágazat

Az elhúzódó európai szárazság az elmúlt 40 év legsúlyosabb problémáit okozza a zöldség-ágazatban az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozók Egyesülete szerint (PROFEL).

Kányaváron már három éve termelnek konyhakerti növényeket

Szépen fejlődnek a zöldségek, több fóliasátrat is teleültettek paprikával, paradicsommal, uborkával, de ültettek krumplit, kukoricát és más konyhakerti növényeket is a Kányaváron több éve futó Start-programban.

A haszonnövényeket is megviseli a hőség

Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nehezen tudnak védekezni a zöldség- és növénytermesztők a nagy meleg ellen, hogy megakadályozzák a minőségromlást - közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI megkeresésére.

Hogyan lehet a termelő és a fogyasztó is elégedett?

A fogyasztók egészségesen akarnak táplálkozni, ezért mindinkább szigorodnak a zöldség-gyümölcsökben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások. A FruitVeB és a Hortiservice Kft. közös rendezvényén megtudhattuk, hogy felelhetnek meg a termelők ennek a kihívásnak.

Egy hónappal rövidebb lesz idén a dinnyeszezon

Egy hete kezdődött el az igazi kánikula, most fogyna a dinnyéből a legtöbb, a termelők viszont azt mondják, még egy hét, és vége a szezonnak. Erre még nem volt példa, hiszen még csak augusztus legeleje van, egy átlagos évben még legalább egy hónapig tart a dinnyeszezon. A medárdi esők, majd a hűvös éjszakák tönkretették azt a termést, melynek most kellene beérni.

Jól indult, nem tudni, hogyan végződik

A babtermesztők idén nem panaszkodhatnak a természetre, mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Az egyik feldolgozóüzemben kimutatott lisztériafertőzés ugyanis visszahat a termesztésre is, tudtuk meg Subicz Ferenctől, a Cibakert Kft. ügyvezetőjétől.