Back to top

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Pár éve még azt gondoltuk, hogy a „csavaros” palackok olcsó borokat tartalmaznak, mára ez a hipotézis megdőlt. Tudjuk, hogy a bor fajtája határozza meg a dugóválasztást.

A parafa dugó Magyarországon is az eleganciát és magas minőséget sugárzó vörös- és fehérborok sajátja maradt, a friss, reduktív boroknál pedig elfogadott lett a csavarzár.

A borászok döntenek arról, hogy melyik bornál milyen fajta lezárást alkalmaznak.

A parafa dugó anyagának szerkezete miatt a nedvességet nem ereszti át, viszont lehetővé teszi, hogy a bor kapjon egy kis levegőt, ezzel segítve a palackban végbemenő erjedési folyamatokat, ezért használják évszázadok óta.

A paratölgy lehántolt kérgéből készült dugók között is vannak különbségek, léteznek prémium natúr és technikai dugók.

A világ legdrágább boraiba, a prémium vörös és fehér borokba, magas minőségű natúr parafát tesznek, amely lehetővé teszi a hosszú palackos borérlelést.  

Ez a legdrágább dugófajta, hiszen az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy harmadik szüretéből származhat,  

ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága.

A dugógyártó nagyhatalom Portugália, de paraerdők és paratölgy ültetvények vannak Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Tunéziában, Marokkóban, sőt Kínában is.

A dugókészítés eljárása is költséges, hiszen a lehántott fakérget pihentetik, szárítják, ami több hónapot vesz igénybe, majd „kifőzik” hogy mentesítsék a baktériumoktól.  A dugót kézzel vagy géppel fúrják ki a kéregből, végső formára csiszolják.  Ezután mosás, újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, végül szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. Ezt követi a feliratozás, amit az élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával végeznek.  Utolsó mozzanatként egy szilikonos védőréteget kap, ami arról gondoskodik, hogy a dugókat könnyű legyen a palackba tenni, illetve fogyasztás előtt kihúzni.

A technikai dugók is parafából készülnek, méghozzá a natúr dugók melléktermékeként. A fúrás után sok törmelék keletkezik, amiből parafa granulátumot állítanak elő és magas hő hatására sajtolással vagy öntő formában állítanak össze. Így szilárd, homogén és erős anyagú lesz,

az oxigénáteresztő képessége kisebb, mint natúr társáé, ezért olyan borokhoz ajánlják, amelyeket másfél, maximum két év alatt elfogyasztanak, hiszen palackos érlelésre nem alkalmas.

 

A fém csavarzár egyáltalán nem enged át levegőt, ezért gyorsan fogyó, friss, reduktív borok lezárására használják. Ez viszont

egyáltalán nem jelenti azt, hogy olcsó, rossz minőségű borok lennének a palackokban.

A borászoknál az az érv is előtérbe kerül, hogy jóval olcsóbb, mint a parafából készültek.

A fogyasztók körében pedig azért lett népszerű a „csavaros” palack, mert nem kell dugóhúzó, vagy bármi egyéb eszköz a nyitásához.

Találkozunk műanyag dugóval lezárt borokkal  is, ezeket a dugókat szintén friss, reduktív borokhoz használják.  A bortermelők a parafa dugót váltják ki a költségkímélő műanyag változattal, ez viszont az olcsó utánzat hatását kelti a fogyasztókban, ezért nem aratott osztatlan sikert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.

Május 10-ig lehet nevezni a 40. Országos Borversenyre

Május 10-ig jelentkezhetnek a borászatok 40. Országos Borversenyre a www.orszagosborverseny.hu honlapon, jelentette be sajtótájékoztatón a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A jubileumi borverseny bírálata május 21-22-én lesz Kecskeméten, az eredményt június 25-én hirdetik ki. A nevezési díj 15 ezer forint mintánként, aminek a felét a megyei aranyérmes boroknál elengedik.