Back to top

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Pár éve még azt gondoltuk, hogy a „csavaros” palackok olcsó borokat tartalmaznak, mára ez a hipotézis megdőlt. Tudjuk, hogy a bor fajtája határozza meg a dugóválasztást.

A parafa dugó Magyarországon is az eleganciát és magas minőséget sugárzó vörös- és fehérborok sajátja maradt, a friss, reduktív boroknál pedig elfogadott lett a csavarzár.

A borászok döntenek arról, hogy melyik bornál milyen fajta lezárást alkalmaznak.

A parafa dugó anyagának szerkezete miatt a nedvességet nem ereszti át, viszont lehetővé teszi, hogy a bor kapjon egy kis levegőt, ezzel segítve a palackban végbemenő erjedési folyamatokat, ezért használják évszázadok óta.

A paratölgy lehántolt kérgéből készült dugók között is vannak különbségek, léteznek prémium natúr és technikai dugók.

A világ legdrágább boraiba, a prémium vörös és fehér borokba, magas minőségű natúr parafát tesznek, amely lehetővé teszi a hosszú palackos borérlelést.  

Ez a legdrágább dugófajta, hiszen az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy harmadik szüretéből származhat,  

ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága.

A dugógyártó nagyhatalom Portugália, de paraerdők és paratölgy ültetvények vannak Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Tunéziában, Marokkóban, sőt Kínában is.

A dugókészítés eljárása is költséges, hiszen a lehántott fakérget pihentetik, szárítják, ami több hónapot vesz igénybe, majd „kifőzik” hogy mentesítsék a baktériumoktól.  A dugót kézzel vagy géppel fúrják ki a kéregből, végső formára csiszolják.  Ezután mosás, újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, végül szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. Ezt követi a feliratozás, amit az élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával végeznek.  Utolsó mozzanatként egy szilikonos védőréteget kap, ami arról gondoskodik, hogy a dugókat könnyű legyen a palackba tenni, illetve fogyasztás előtt kihúzni.

A technikai dugók is parafából készülnek, méghozzá a natúr dugók melléktermékeként. A fúrás után sok törmelék keletkezik, amiből parafa granulátumot állítanak elő és magas hő hatására sajtolással vagy öntő formában állítanak össze. Így szilárd, homogén és erős anyagú lesz,

az oxigénáteresztő képessége kisebb, mint natúr társáé, ezért olyan borokhoz ajánlják, amelyeket másfél, maximum két év alatt elfogyasztanak, hiszen palackos érlelésre nem alkalmas.

 

A fém csavarzár egyáltalán nem enged át levegőt, ezért gyorsan fogyó, friss, reduktív borok lezárására használják. Ez viszont

egyáltalán nem jelenti azt, hogy olcsó, rossz minőségű borok lennének a palackokban.

A borászoknál az az érv is előtérbe kerül, hogy jóval olcsóbb, mint a parafából készültek.

A fogyasztók körében pedig azért lett népszerű a „csavaros” palack, mert nem kell dugóhúzó, vagy bármi egyéb eszköz a nyitásához.

Találkozunk műanyag dugóval lezárt borokkal  is, ezeket a dugókat szintén friss, reduktív borokhoz használják.  A bortermelők a parafa dugót váltják ki a költségkímélő műanyag változattal, ez viszont az olcsó utánzat hatását kelti a fogyasztókban, ezért nem aratott osztatlan sikert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

400 millióból korszerűsödik a paprika malom és laboratórium

Több mint 381 millió forintból, ebből mintegy 190 millió forint vissza nem térítendő uniós forrásból korszerűsíti szegedi telephelyén paprika malmát és laboratóriumát a Vidékfejlesztési program támogatásával a Rubin Szegedi Fűszerpaprika Feldolgozó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

Út az életműdíjig: Tiffán Ede

Tiffán Ede szőlész-borásszal mindig élmény beszélgetni. Most azért kerestük föl, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia életműdíjához, de szó esett az elismeréshez vezető életútról, borokról, szőlőről, virágokról és kvaterkázásról is.

A legjobbak között a magyar kukoricacsíra-olaj

Great Taste nyertes a magyar Grapoila. A Great Taste a világ leghíresebb és leghitelesebb vakteszten alapuló ételkóstoló versenye. A verseny zsűrijének nagyon ízlett a hidegen sajtolt BIO kukoricacsíra-olaj.

Jó hír a gluténmentes termékek fogyasztóinak

Gluténmentes és természetes alapanyagokat tartalmazó snack termékcsaláddal jelent meg a piacon az Aby-termékeket forgalmazó Omega Bázis Kft. A lábatlani társaság ügyvezető igazgatója, Deák Csaba a sajtó munkatársainak elmondta, hogy az új termékeket olasz egyetemi élelmiszerkutatókkal együtt fejlesztették ki.

Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

A Gyermelyi is árat emel

A kisbefektetők kezében lévő cég termékei közül a liszt drágulhat, a tésztafélékről még tárgyalnak az üzletláncokkal.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.