Back to top

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Pár éve még azt gondoltuk, hogy a „csavaros” palackok olcsó borokat tartalmaznak, mára ez a hipotézis megdőlt. Tudjuk, hogy a bor fajtája határozza meg a dugóválasztást.

A parafa dugó Magyarországon is az eleganciát és magas minőséget sugárzó vörös- és fehérborok sajátja maradt, a friss, reduktív boroknál pedig elfogadott lett a csavarzár.

A borászok döntenek arról, hogy melyik bornál milyen fajta lezárást alkalmaznak.

A parafa dugó anyagának szerkezete miatt a nedvességet nem ereszti át, viszont lehetővé teszi, hogy a bor kapjon egy kis levegőt, ezzel segítve a palackban végbemenő erjedési folyamatokat, ezért használják évszázadok óta.

A paratölgy lehántolt kérgéből készült dugók között is vannak különbségek, léteznek prémium natúr és technikai dugók.

A világ legdrágább boraiba, a prémium vörös és fehér borokba, magas minőségű natúr parafát tesznek, amely lehetővé teszi a hosszú palackos borérlelést.  

Ez a legdrágább dugófajta, hiszen az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy harmadik szüretéből származhat,  

ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága.

A dugógyártó nagyhatalom Portugália, de paraerdők és paratölgy ültetvények vannak Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Tunéziában, Marokkóban, sőt Kínában is.

A dugókészítés eljárása is költséges, hiszen a lehántott fakérget pihentetik, szárítják, ami több hónapot vesz igénybe, majd „kifőzik” hogy mentesítsék a baktériumoktól.  A dugót kézzel vagy géppel fúrják ki a kéregből, végső formára csiszolják.  Ezután mosás, újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, végül szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. Ezt követi a feliratozás, amit az élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával végeznek.  Utolsó mozzanatként egy szilikonos védőréteget kap, ami arról gondoskodik, hogy a dugókat könnyű legyen a palackba tenni, illetve fogyasztás előtt kihúzni.

A technikai dugók is parafából készülnek, méghozzá a natúr dugók melléktermékeként. A fúrás után sok törmelék keletkezik, amiből parafa granulátumot állítanak elő és magas hő hatására sajtolással vagy öntő formában állítanak össze. Így szilárd, homogén és erős anyagú lesz,

az oxigénáteresztő képessége kisebb, mint natúr társáé, ezért olyan borokhoz ajánlják, amelyeket másfél, maximum két év alatt elfogyasztanak, hiszen palackos érlelésre nem alkalmas.

 

A fém csavarzár egyáltalán nem enged át levegőt, ezért gyorsan fogyó, friss, reduktív borok lezárására használják. Ez viszont

egyáltalán nem jelenti azt, hogy olcsó, rossz minőségű borok lennének a palackokban.

A borászoknál az az érv is előtérbe kerül, hogy jóval olcsóbb, mint a parafából készültek.

A fogyasztók körében pedig azért lett népszerű a „csavaros” palack, mert nem kell dugóhúzó, vagy bármi egyéb eszköz a nyitásához.

Találkozunk műanyag dugóval lezárt borokkal  is, ezeket a dugókat szintén friss, reduktív borokhoz használják.  A bortermelők a parafa dugót váltják ki a költségkímélő műanyag változattal, ez viszont az olcsó utánzat hatását kelti a fogyasztókban, ezért nem aratott osztatlan sikert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

London, Amszterdam, Sanghaj – most kell jelentkezni az AMC-nél

Két egy európai és egy tengerentúli élelmiszeripari kiállításra kezdte el szervezni a magyar közösségi részvételt az AMC. Aki a londoni IFE-n szeretne részt venni, annak már nem sok ideje van gondolkozni, az amszterdami PLMA nemzetközi sajátmárkás kereskedelmi show-ra viszont még január 31-ig, a sanghaji SIAL Chinára pedig február 15-ig lehet jelentkezni.

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

Németországba csomagolt árut szállítók figyelmébe

A német piacra konzervet, fagyasztott és frisspiaci termékeket, húsárut és italokat szállító vállalkozások zömét érinti a január 1-jével életbe lépett új német csomagolásra vonatkozó szabályozás, hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.