Back to top

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Pár éve még azt gondoltuk, hogy a „csavaros” palackok olcsó borokat tartalmaznak, mára ez a hipotézis megdőlt. Tudjuk, hogy a bor fajtája határozza meg a dugóválasztást.

A parafa dugó Magyarországon is az eleganciát és magas minőséget sugárzó vörös- és fehérborok sajátja maradt, a friss, reduktív boroknál pedig elfogadott lett a csavarzár.

A borászok döntenek arról, hogy melyik bornál milyen fajta lezárást alkalmaznak.

A parafa dugó anyagának szerkezete miatt a nedvességet nem ereszti át, viszont lehetővé teszi, hogy a bor kapjon egy kis levegőt, ezzel segítve a palackban végbemenő erjedési folyamatokat, ezért használják évszázadok óta.

A paratölgy lehántolt kérgéből készült dugók között is vannak különbségek, léteznek prémium natúr és technikai dugók.

A világ legdrágább boraiba, a prémium vörös és fehér borokba, magas minőségű natúr parafát tesznek, amely lehetővé teszi a hosszú palackos borérlelést.  

Ez a legdrágább dugófajta, hiszen az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy harmadik szüretéből származhat,  

ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága.

A dugógyártó nagyhatalom Portugália, de paraerdők és paratölgy ültetvények vannak Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Tunéziában, Marokkóban, sőt Kínában is.

A dugókészítés eljárása is költséges, hiszen a lehántott fakérget pihentetik, szárítják, ami több hónapot vesz igénybe, majd „kifőzik” hogy mentesítsék a baktériumoktól.  A dugót kézzel vagy géppel fúrják ki a kéregből, végső formára csiszolják.  Ezután mosás, újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, végül szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. Ezt követi a feliratozás, amit az élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával végeznek.  Utolsó mozzanatként egy szilikonos védőréteget kap, ami arról gondoskodik, hogy a dugókat könnyű legyen a palackba tenni, illetve fogyasztás előtt kihúzni.

A technikai dugók is parafából készülnek, méghozzá a natúr dugók melléktermékeként. A fúrás után sok törmelék keletkezik, amiből parafa granulátumot állítanak elő és magas hő hatására sajtolással vagy öntő formában állítanak össze. Így szilárd, homogén és erős anyagú lesz,

az oxigénáteresztő képessége kisebb, mint natúr társáé, ezért olyan borokhoz ajánlják, amelyeket másfél, maximum két év alatt elfogyasztanak, hiszen palackos érlelésre nem alkalmas.

 

A fém csavarzár egyáltalán nem enged át levegőt, ezért gyorsan fogyó, friss, reduktív borok lezárására használják. Ez viszont

egyáltalán nem jelenti azt, hogy olcsó, rossz minőségű borok lennének a palackokban.

A borászoknál az az érv is előtérbe kerül, hogy jóval olcsóbb, mint a parafából készültek.

A fogyasztók körében pedig azért lett népszerű a „csavaros” palack, mert nem kell dugóhúzó, vagy bármi egyéb eszköz a nyitásához.

Találkozunk műanyag dugóval lezárt borokkal  is, ezeket a dugókat szintén friss, reduktív borokhoz használják.  A bortermelők a parafa dugót váltják ki a költségkímélő műanyag változattal, ez viszont az olcsó utánzat hatását kelti a fogyasztókban, ezért nem aratott osztatlan sikert.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most kell jelentkezni a Prowein közösségi standjára

Márciusban újra megrendezik Düsseldorfban a bor- és szeszesital-világpiacra egyedülálló kitekintést nyújtó Prowein Spirit kiállítást. Ha részt szeretne venni a magyar közösségi standon, az AMC-nél jelentkezhet október 31-ig.

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Csökkent az élelmiszeripar eladósodottságának mértéke

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2016-os pénzügyi helyzetéről adott közre összefoglalót az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Már kapható a fenyőfa ízű chips

„Karácsonyfa ízű” chipset dobott piacra egy brit áruházlánc, ami azért megtévesztő, mert például a karácsonyfadíszek zamatának nyomát se lehet felfedezni benne.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet-fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke szerdán az MTI-nek.

Közegészségügyi kockázat: korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak.