0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A parafa, a fém, vagy a műanyag a nyerő?

A parafából készült dugókat senkinek sem kell bemutatni, ez a legősibb és legelterjedtebb módja a boros palack lezárásának. Egyre gyakoribb a csavarzár a palackokon, de találkozunk műanyag dugóval is.

Pár éve még azt gondoltuk, hogy a „csavaros” palackok olcsó borokat tartalmaznak, mára ez a hipotézis megdőlt. Tudjuk, hogy a bor fajtája határozza meg a dugóválasztást.

A parafa dugó Magyarországon is az eleganciát és magas minőséget sugárzó vörös- és fehérborok sajátja maradt, a friss, reduktív boroknál pedig elfogadott lett a csavarzár.

A borászok döntenek arról, hogy melyik bornál milyen fajta lezárást alkalmaznak.

A parafa dugó anyagának szerkezete miatt a nedvességet nem ereszti át, viszont lehetővé teszi, hogy a bor kapjon egy kis levegőt, ezzel segítve a palackban végbemenő erjedési folyamatokat, ezért használják évszázadok óta.

A paratölgy lehántolt kérgéből készült dugók között is vannak különbségek, léteznek prémium natúr és technikai dugók.

A világ legdrágább boraiba, a prémium vörös és fehér borokba, magas minőségű natúr parafát tesznek, amely lehetővé teszi a hosszú palackos borérlelést.  

Ez a legdrágább dugófajta, hiszen az igazi, boros dugónak szánt parafa csak a paratölgy harmadik szüretéből származhat,  

ekkorra lesz megfelelő ugyanis a kéreg minősége, és a vastagsága.

A dugógyártó nagyhatalom Portugália, de paraerdők és paratölgy ültetvények vannak Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Tunéziában, Marokkóban, sőt Kínában is.

A dugókészítés eljárása is költséges, hiszen a lehántott fakérget pihentetik, szárítják, ami több hónapot vesz igénybe, majd „kifőzik” hogy mentesítsék a baktériumoktól.  A dugót kézzel vagy géppel fúrják ki a kéregből, végső formára csiszolják.  Ezután mosás, újabb tisztítás, és a szín meghatározása következik, végül szárítással beállítják a végső nedvességtartalmat. Ezt követi a feliratozás, amit az élelmiszeriparban elfogadott festékkel vagy égetéses technológiával végeznek.  Utolsó mozzanatként egy szilikonos védőréteget kap, ami arról gondoskodik, hogy a dugókat könnyű legyen a palackba tenni, illetve fogyasztás előtt kihúzni.

A technikai dugók is parafából készülnek, méghozzá a natúr dugók melléktermékeként. A fúrás után sok törmelék keletkezik, amiből parafa granulátumot állítanak elő és magas hő hatására sajtolással vagy öntő formában állítanak össze. Így szilárd, homogén és erős anyagú lesz,

az oxigénáteresztő képessége kisebb, mint natúr társáé, ezért olyan borokhoz ajánlják, amelyeket másfél, maximum két év alatt elfogyasztanak, hiszen palackos érlelésre nem alkalmas.

 

A fém csavarzár egyáltalán nem enged át levegőt, ezért gyorsan fogyó, friss, reduktív borok lezárására használják. Ez viszont

egyáltalán nem jelenti azt, hogy olcsó, rossz minőségű borok lennének a palackokban.

A borászoknál az az érv is előtérbe kerül, hogy jóval olcsóbb, mint a parafából készültek.

A fogyasztók körében pedig azért lett népszerű a „csavaros” palack, mert nem kell dugóhúzó, vagy bármi egyéb eszköz a nyitásához.

Találkozunk műanyag dugóval lezárt borokkal  is, ezeket a dugókat szintén friss, reduktív borokhoz használják.  A bortermelők a parafa dugót váltják ki a költségkímélő műanyag változattal, ez viszont az olcsó utánzat hatását kelti a fogyasztókban, ezért nem aratott osztatlan sikert.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu