Back to top

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Idén a becslések szerint 28 ezer hektárral nagyobb területen termelnek mandulát, és a kedvező időjárás óriási mennyiségű termést eredményezett. Mindez nagyon jól hangzik – amennyiben a gazdák értékesíteni tudják a megtermelt mandulát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a mandula ára több, mint 10 százalékkal esett az elmúlt két hónapban annak ellenére, hogy még mindig nagyon keresett termékről van szó (ráadásul az Egyesült Államokban még tart a vita, hogy lehet-e tejnek hívni a mandulából készült italt). Az árakat azonban két tényező befolyásolja: egyrészt az idei rekordernek ígérkező termés a becslések szerint több, mint 1 millió tonna (2.45 milliárd font) lesz. Ez 7,9 százalékkal több, mint a tavalyi volt. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló áru pedig nyomott árakat eredményez.

A másik ok az árcsökkenés mögött a kínai vámtarifák. Az Egyesült Államok a világ mandulatermésének 80 százalékát adja, és nagy része exportra megy. A legnagyobb felvásárolóik Spanyolország, India, Kína és Németország. A mandulatermés exportja a kaliforniai (és egyben amerikai) gazdaság fontos alappillére. Ezért a többi ország és nemzetközi államszövetségek, mint az EU kifejezetten a Trump féle importvámok ellen irányuló megtorló intézkedések célkeresztjébe helyezte ezt a terméket.

Az EU jelenleg 25 százalékos vámmal sújtja a mandulát, míg Indiában 20 százalékkal emelték a vámokat. Kína is 25 százalékos importvámot vezetett be a mandulára. Tehát az USA négy legnagyobb mandula-kereskedelmi partnerénél jelentősen növekedett az amerikai mandula árát. Emiatt csökkentek a nemzetközi eladások, ami lenyomja az árakat Amerikában is. Ez pedig rossz hír az amerikai gazdáknak.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

A kecses keleti csillagsom

A kertészeti gyakorlat és a szakirodalom adatai néha eltérnek egymástól, ezért érhetik az embert kellemes, és kellemetlen meglepetések is. A keleti csillagsom kellemes meglepetést okozott, mert az összes szakirodalom szerint egyáltalán nem való a vácrátóti sovány, meszes homoktalajba, ennek ellenére sikerült szép és gazdagon nyíló példányokat nevelni belőle.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Dél-Afrika száműzi az uniós baromfitermékeket

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. Japánba viszont megindulhat az EU exportja.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

A dísznövények is megszenvedik, hogy már nincs négy évszakunk

Az idei időjárás is számos meglepetést okozott a dísznövény-kereskedelemben. Például Németországban, ahol a mieinknél hűvösebbek a nyarak, óriási erőfeszítéseket követelt a faiskoláktól az idei szokatlan nyári forróság és a szárazság, jelentősen megemelve a kiadásaikat.

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.