Back to top

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Idén a becslések szerint 28 ezer hektárral nagyobb területen termelnek mandulát, és a kedvező időjárás óriási mennyiségű termést eredményezett. Mindez nagyon jól hangzik – amennyiben a gazdák értékesíteni tudják a megtermelt mandulát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a mandula ára több, mint 10 százalékkal esett az elmúlt két hónapban annak ellenére, hogy még mindig nagyon keresett termékről van szó (ráadásul az Egyesült Államokban még tart a vita, hogy lehet-e tejnek hívni a mandulából készült italt). Az árakat azonban két tényező befolyásolja: egyrészt az idei rekordernek ígérkező termés a becslések szerint több, mint 1 millió tonna (2.45 milliárd font) lesz. Ez 7,9 százalékkal több, mint a tavalyi volt. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló áru pedig nyomott árakat eredményez.

A másik ok az árcsökkenés mögött a kínai vámtarifák. Az Egyesült Államok a világ mandulatermésének 80 százalékát adja, és nagy része exportra megy. A legnagyobb felvásárolóik Spanyolország, India, Kína és Németország. A mandulatermés exportja a kaliforniai (és egyben amerikai) gazdaság fontos alappillére. Ezért a többi ország és nemzetközi államszövetségek, mint az EU kifejezetten a Trump féle importvámok ellen irányuló megtorló intézkedések célkeresztjébe helyezte ezt a terméket.

Az EU jelenleg 25 százalékos vámmal sújtja a mandulát, míg Indiában 20 százalékkal emelték a vámokat. Kína is 25 százalékos importvámot vezetett be a mandulára. Tehát az USA négy legnagyobb mandula-kereskedelmi partnerénél jelentősen növekedett az amerikai mandula árát. Emiatt csökkentek a nemzetközi eladások, ami lenyomja az árakat Amerikában is. Ez pedig rossz hír az amerikai gazdáknak.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Extrém alacsony a Duna vízszintje, veszélyben a vízi áruszállítás

A Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken.

Több termett meggyből és a főbb növényekből Vas megyében

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett. Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

A lengyelek Európa málna-nagyhatalma

Míg Magyarországon jelentősen csökkent a málnatermelés, addig néhány szomszédos és közeli országban eredményes ez a tevékenység – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldség-, gyümölcs- és borpiaci jelentéséből.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.