Back to top

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Idén a becslések szerint 28 ezer hektárral nagyobb területen termelnek mandulát, és a kedvező időjárás óriási mennyiségű termést eredményezett. Mindez nagyon jól hangzik – amennyiben a gazdák értékesíteni tudják a megtermelt mandulát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a mandula ára több, mint 10 százalékkal esett az elmúlt két hónapban annak ellenére, hogy még mindig nagyon keresett termékről van szó (ráadásul az Egyesült Államokban még tart a vita, hogy lehet-e tejnek hívni a mandulából készült italt). Az árakat azonban két tényező befolyásolja: egyrészt az idei rekordernek ígérkező termés a becslések szerint több, mint 1 millió tonna (2.45 milliárd font) lesz. Ez 7,9 százalékkal több, mint a tavalyi volt. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló áru pedig nyomott árakat eredményez.

A másik ok az árcsökkenés mögött a kínai vámtarifák. Az Egyesült Államok a világ mandulatermésének 80 százalékát adja, és nagy része exportra megy. A legnagyobb felvásárolóik Spanyolország, India, Kína és Németország. A mandulatermés exportja a kaliforniai (és egyben amerikai) gazdaság fontos alappillére. Ezért a többi ország és nemzetközi államszövetségek, mint az EU kifejezetten a Trump féle importvámok ellen irányuló megtorló intézkedések célkeresztjébe helyezte ezt a terméket.

Az EU jelenleg 25 százalékos vámmal sújtja a mandulát, míg Indiában 20 százalékkal emelték a vámokat. Kína is 25 százalékos importvámot vezetett be a mandulára. Tehát az USA négy legnagyobb mandula-kereskedelmi partnerénél jelentősen növekedett az amerikai mandula árát. Emiatt csökkentek a nemzetközi eladások, ami lenyomja az árakat Amerikában is. Ez pedig rossz hír az amerikai gazdáknak.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit: mi lesz Írországgal?

Noha előremutató megbeszélés folyt a brit tárgyalókkal Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ügyében, számos kérdés, köztük az Írország és Nagy-Britannia közötti határ ellenőrzésének kérdése továbbra is nyitott.

Tisztul a kép a KAP körül, de vannak még fehér foltok

A Copa-Cogeca (CC) 2018. október 10-12. között Linzben megrendezett Európai Gazdálkodói Kongresszusa olyan stratégiai fontosságú témák megvitatására helyezte a hangsúlyt, mint a következő uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF), a jövőbeli Közös Agrárpolitika (KAP), nemzetközi kereskedelmi vonatkozások, illetve a Brexit következményei.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Szoros együttműködés Oroszországgal

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában.

Friss gyümölcs 48 órán belül a világ másik végéből

A kínai e-kereskedelem óriása, a JD vállalat szövetségre lépett 18 gyümölcstermelő és -kereskedő céggel az értékesítés egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében. Ennek keretében légi úton 48 órán belül akar kivit bevinni Új-Zélandról, cseresznyét Kanadából, narancsot és cseresznyét az USA nyugati partvidékéről és áfonyát Chiléből.