Back to top

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Idén a becslések szerint 28 ezer hektárral nagyobb területen termelnek mandulát, és a kedvező időjárás óriási mennyiségű termést eredményezett. Mindez nagyon jól hangzik – amennyiben a gazdák értékesíteni tudják a megtermelt mandulát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a mandula ára több, mint 10 százalékkal esett az elmúlt két hónapban annak ellenére, hogy még mindig nagyon keresett termékről van szó (ráadásul az Egyesült Államokban még tart a vita, hogy lehet-e tejnek hívni a mandulából készült italt). Az árakat azonban két tényező befolyásolja: egyrészt az idei rekordernek ígérkező termés a becslések szerint több, mint 1 millió tonna (2.45 milliárd font) lesz. Ez 7,9 százalékkal több, mint a tavalyi volt. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló áru pedig nyomott árakat eredményez.

A másik ok az árcsökkenés mögött a kínai vámtarifák. Az Egyesült Államok a világ mandulatermésének 80 százalékát adja, és nagy része exportra megy. A legnagyobb felvásárolóik Spanyolország, India, Kína és Németország. A mandulatermés exportja a kaliforniai (és egyben amerikai) gazdaság fontos alappillére. Ezért a többi ország és nemzetközi államszövetségek, mint az EU kifejezetten a Trump féle importvámok ellen irányuló megtorló intézkedések célkeresztjébe helyezte ezt a terméket.

Az EU jelenleg 25 százalékos vámmal sújtja a mandulát, míg Indiában 20 százalékkal emelték a vámokat. Kína is 25 százalékos importvámot vezetett be a mandulára. Tehát az USA négy legnagyobb mandula-kereskedelmi partnerénél jelentősen növekedett az amerikai mandula árát. Emiatt csökkentek a nemzetközi eladások, ami lenyomja az árakat Amerikában is. Ez pedig rossz hír az amerikai gazdáknak.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Kert trendek a GardenExpon

Nagy volt az érdeklődés a hétvégén az idei GardenExpon, amelyet a budapesti Sportarénában rendeztek meg, ahol bemutatták az aktuális kert trendeket.

GKI: márciusban folytatódott a GKI konjunktúraindex lassú romlása

Míg 2018 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedett, 2019 első negyedévében kis lépésekkel, de folyamatosan csökkent a GKI konjunktúraindexe.

Európában is megtelepedett a poloska természetes ellensége

Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három különböző helyen található almaültetvényekben fölfedezték az ázsiai márványospoloska természetes ellenségét, a szamuráj darazsat. Ez az első alkalom, hogy Európában észlelték a természetes módon betelepülő rovart, amely reményt ad a veszedelmes, soktápnövényű kártevő megfékezésére.

Újra indul a zártkertek megújítását célzó program

Kétmilliárd forintos keretösszeggel idén tavasszal újra indul a zártkert megújítási program - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Oszkón, a helyi Hegypásztor Kör gyümölcsoltó rendezvényén.

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Hogy ne legyen tripszes a paprika

A hazai paprikatermesztésben már több mint 20 éve bevált gyakorlat a biológiai növényvédelem. A kertészetek többségében betelepített Amblyseius swirskii ragadozó atkák, Orius ragadozó poloskák és Aphidius fürkészek mellett lehet-e más módszerrel javítani a biológiai növényvédelem hatékonyságát? A válasz igen.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.