0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A hőstressz jelei

Hosszan tartó, nagy melegben az állat anyagcseréje felgyorsul, emelkedik a légzésszám, nő az ivóvíz- felvétel, melynek hatására fokozódik a vizelet és bélsár ürítés, ennek következtében ásványianyag és elektrolit hiány léphet fel.

A hőstressz szaporodásbiológiai zavarokat is okozhat. A termékenyülés jelentősen visszaeshet akár 20 százalékra.

Ez komoly gondot jelenthet a gazdáknak, hiszen a haszon szempontjából nem mindegy, hogy hány malac születik és ezekből mennyi kerül vágósorba. Kocáknál a vemhesség korai szakaszában és a szoptatás ideje alatt keletkező hőstressz növeli az embrió elhalásokat és csökkenti az anyák takarmányfelvételét, ezáltal romlik a kondíciójuk. 20 ⁰C felett akár 1,5 százalékkal csökkenhet a takarmányfelvétel minden egyes hőmérséklet emelkedésre. Kan esetében pedig romlik az ondó minősége, a here kedvezőtlen hőszabályozása miatt.

Hogyan védhetjük meg állatainkat a hőstressz okozta károktól?

Tartástechnológiai szempontból fontos a megfelelő belmagasságú, jól szellőztethető épület kialakítása.

Jó szolgálatot tehet a szoptató kocáknál a permetezés, amit párakapuk kialakításával érhetünk el.

Érdemes az állománysűrűséget csökkenteni, hiszen a nagy melegben fokozott a hőleadás, az állatok gyakorlatilag egymást „fűtik”.

Nagy szolgálatot tehetünk sertéseinkért, ha a folyamatos hideg ivóvíz adagolása mellett módosítjuk a takarmányozásukat. Érdemes a takarmányt savanyítani, és nedves granulált formában etetni. A takarmánykeverék összeállításakor a nyersrost és nyersfehérje arányát csökkenteni kell, az energiát pedig emelni. Utóbbit zsírok és olajok kiegészítő adagolásával érhetjük el. A vitamin és ásványi anyag kiosztást is célszerű megemelni. A fokozott vizelet ürítés miatt fontos a nátrium és kálim pótlása. A-, E- és C- vitaminból pedig 1,5- 2-szeres emelés javasolt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu