Back to top

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

A friss fejlesztésekkel a nagyközönség első alkalommal a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozaton találkozhat, augusztus 18-20-án, a Várkert Bazár előtt.

A delikát

A Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere
A Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere
Fotó: MTI - Illyés Tibor
Az Innovatív kategóriában bizonyult a legjobbnak a Szega Camembert Kft. Mézalmás rozskenyere. A cég Pékmestere, Lusztig Ákos 70% rozslisztből, 24 órás kovásszal készítette a finomságot, méz és almachips hozzáadásával. A kovászos rozskenyér enyhén savanykás íze tökéletes harmóniát alkot a méz és almachips enyhe édességével. Az összhatás se nem igazán édes, se nem savanyú, nagyon különleges kenyér, amit az alkotó kifejezetten sültekhez, mártásokhoz, szendvicsnek, és különböző kencék alá ajánl, de jellege miatt lekvárral és mézzel is kiváló.

A sportos

Bár úgy tűnhet, hogy manapság minden a kalóriacsökkentésről szól, azért bőven vannak helyzetek, amikor valami igazán tartalmasra van szükségünk.

Ilyen lehet egy komolyabb hegyi túra, a sportemberek napi többórás edzése, egy hosszabb betegség utáni, legyengült állapot, és természetesen a nehéz fizikai munka. Pontosan ilyen embereknek készült a magas energiatartalmú, a beszédes Hajsza névre hallgató kenyér, amellyel alkotói a Pedró Pékség Kft. és Takó Zoltán pékmester megnyerték a Teljes kiőrlésű kategóriát.

A kenyér háromféle teljes kiőrlésű lisztből készül; tönköly, rozs és zab. Az összetevőket 24 órás rozskovász kelti életre, az összetevők között pedig napraforgó, tökmag és zabpehely található. A belsejét tekintve kissé nedves, sokáig friss és ropogós, bagett formájú kenyér nemcsak a kirándulók legjobb barátja lehet, de sajtokhoz, borok mellé is páratlan élmény.

A klasszikus

Szerencsésebb honfitársainknak van élménye a nagybetűs Kenyérről. Nagyjából ezt testesíti meg a verseny búzakenyér kategóriájának idei nyertese, amely a hagyományokhoz híven egyben a Szent István napi kenyér is. A ropogós héjú, 12 órás friss kovásszal készült, Várhegyi Deres névre keresztelt cipót már messziről megismerni egyedi, kalászra emlékeztető metszéséről. A Kurdi Family Pék Kft. remekéhez világosabb és sötétebb búzaliszt mellett 5% kukoricalisztet is adtak. Belseje lyukacsos, tartalmas, közepesen könnyű, világos, de nem hófehér. Bármihez jó szívvel fogyasztható, klasszikus fehér kenyér, amely minden falattal összefoglalja a fogyasztóknak a magyar kenyerek legjobb hagyományait, ízvilágát, harmóniáját.

Balról: Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője (teljes kiőrlésű kenyér), Kurdiné Nagy Klára, a Kurdi Family Pék Kft. ügyvezetője (búzakenyér) és Lusztig Ákos, a Szega Camembert Kft. pékmestere (innovatív kategória)
Balról: Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezetője (teljes kiőrlésű kenyér), Kurdiné Nagy Klára, a Kurdi Family Pék Kft. ügyvezetője (búzakenyér) és Lusztig Ákos, a Szega Camembert Kft. pékmestere (innovatív kategória)
Fotó: MTI - Illyés Tibor

A Magyar Pékszövetség által minden évben kiírt termékverseny sajátossága, hogy a kategóriák győztes kenyerei Szent István napja után kaphatók. A versenyen a nevezés feltétele, hogy a termékek nagy és kisüzemi körülmények között egyaránt gyárthatóak, reprodukálhatóak legyenek, és mindenben megfeleljenek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

Forrás: 
www.pekszovetseg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Váratlan siker

Az idei CSIO-t a felújított Nemzeti Lovardában rendezték meg, a magyar díjugratás történetében első alkalommal, ötcsillagos nemzetközi szinten. A hatalmas hőség ellenére telt ház volt. Hazánkat az FEI jelölte ki a közel 500 ezer euró összdíjazású, ötcsillagos CSIO megrendezésére, amely egyben utolsó állomása is a Nemzetek Díja sorozatnak a barcelonai döntő előtt.

Díjeső: virágos Magyarország Európa élmezőnyében

Az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi díjkiosztóján város kategóriában Veszprém arany minősítést, falu kategóriában Lajoskomárom ezüst minősítést nyert el. Veszprém elnöki különdíjban is részesült.

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

Szakmai napot szervez a NAIK kezdő diótermesztők számára

Napjainkban nagy az érdeklődés a diótermesztés iránt, sokan akarnak belekezdeni, de nincs hozzá elég információjuk. Ezt fölismerve szervez kezdőknek diótermesztési szakmai napot a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomása. A képzést 10 fő jelentkezése esetén indítják el 2017. november 8-án csütörtökön 10 órától. Jelentkezési határidő 2018. október 19.

Felhívás Gábor Dénes díj felterjesztésre

Ez évben immár 30. alkalommal adják át a Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A NOVOFER Alapítvány felterjesztési felhívását adjuk közre. A felterjesztéseket 2018. október 10-ig várják. A kritériumokat tartalmazó részletes felhívás és az adatlapok a gabordenes.hu/palyazati-felhivas internetes címen érhetők el.

Őszi ízek rozé mellé

A rozék népszerűsége ősszel is töretlen, hiszen visszaidézik a nyarat, és remekül párosíthatók a szezonális fogások mellé. A mátrai Nagygombos Borászat francia és spanyol mintára komolyabb, egész évben fogyasztásra érdemes rozékat készít. Takács-Barta Anna, a Nagygombos borásza a kezdetektől tudta, hogy olyan rozékat akar készíteni, amelyek nemcsak a rozéfröccshöz passzolnak.

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Kétmillió hektár erdő a Szabadság téren

Két napra újra beköltözött az erdő a főváros szívébe a harmadik Erdővarázs Családi Napok keretében. A rendezvény eszmeiséget képvisel az erdők népszerűsítésén túl a szemléletformálás, tájékoztatás is célja, hangsúlyozta megnyitójában Nagy István agrárminiszter.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.