Back to top

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Bodza, a jó kiállású, zsemleszínű négylábú képviseli fajtáját a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, amelynek igazgatósága a régi magyar kutyafajták közül a drótszőrű magyar vizsla génmegőrzését kapta feladatául - írja a kemma.hu.

– Szervezetünk 2016 februárjában vásárolt három vizslakölyköt a Csővárberki Kennelből. Az apróságok között volt Bodza, törzskönyvi nevén Csővárberki Tina, akit immár két és fél éve gondozok – mondta Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegységének vezetője.

A nemzeti park fő feladata, hogy a kutyákat eredeti környezetben képezzék,valamint bemutassák és népszerűsítsék az adott fajtát.

– Mivel vadászkutyáról van szó, fontos cél és feladat az ebek „használata”, egyéni és társas apróvad vadászatokon.

Erre készítjük fel őket a képzés során, amelyen havonta többször kell részt vennünk. Ezen felül természetesen a szabadidőnkben is rengeteget kell velük foglalkozni – tette hozzá Novák Adrián, Bodza gazdája.

A házi kedvencek olyan környezetben nőhetnek fel, amely számukra is a legmegfelelőbb egy boldog és egészséges élethez. A nemzeti park területén futkározhatnak és többször is játékkal telik a délután.

Játszótársa is van

– Ha csak lehet, magammal viszem őt a munkám során is a Pilisbe. Amikor már nagyon unatkozik, kikéredzkedik az udvarra, hátha akad néhány kergetnivaló macska. Fiatal kutya lévén meghatározó számára a játék. Kedvence a „dobd el és visszahozom”. Ezt a vele egyidős másik négylábúval, Barkával, a szálkásszőrű tacskóval vég nélkül űznék – számolt be a tájegység vezetője.

A magyar vizsláknak különböző munkavizsgákat kell teljesíteni, ezért a játék mellett a komoly felkészülésre is időt kell szánni.

– Bodza napjait alapvetően a rendszeres képzés és gyakorlás határozza meg. Fő feladata egy vadászaton az apróvad felkutatása, határozott megállása, valamint a lövés után a vad keresése és elhozása. Emellett természetvédelmi hozadéka is van ennek a tudásnak: alkalmassá teszi őket a kaszálókon fészkelő madarak felkutatására, ami a kaszálási védőterületek kijelölésekor nagy segítséget jelent – mondta a gazdája.

Bodza a tenyészszemlét már teljesítette, azonban számos vizsga még előtte áll és nem megy minden akadály könnyedén.
– Az első vadászati alkalmassági vizsgán a mezei keresést, amit már számtalanszor gyakoroltunk előtte, nem volt hajlandó elkezdeni a szakadó esőben. Nem csodálom, hiszen jellemét tekintve kissé érzékeny és nőiesen szeszélyes – számolt be a tájegység vezetője.

Rosszcsont is tud lenni

Bodza még csak két és fél éves, így mint minden fiatal kutya, ő is szeret rosszalkodni és gazdája tűrőképességét feszegetni.
– Amikor otthon kell őt hagynom, a nap nagy részét pihenéssel tölti, amíg a családból valaki hazaér. Azonban előfordul, hogy ezekben az unalmas órákban feltalálja magát és játszadozni kezd. Ilyenkor találunk hazaérkezéskor leszedett és elhordott ruhákat, persze kutyalábnyomosan a porban.

A kertészeti ismeretek minden alapját nélkülözve cserjerágásra, borsó kiásására és muskátli tépkedésre is sokszor adja a fejét.

Minden találkozásnál, ha kimegyek az udvarra, de különösen, amikor a munka végén hazajövök, Bodza maga a megtestesült szertelen szeretet. Sietve keres valamit, amit odahozhat – papucsot, cipőt, játékot. Rendkívül családcentrikus, a gyerekek ötleteit is igen jól tűri – tettet hozzá büszkén Novák Adrián.

Fotó: Broneder
Okkal dicsekedhet Bodzára a gazdája, hiszen többek között a Magyarországi Drótszőrű Magyar Vizsla Tenyésztők Egyesülete által szervezett idei klubkiállításon is elismerték.

Novák Adrián hozzátette, hogy Bodzával határozottan vidámabb az élet. A magyar vizsla pedig különösen értelmes, engedelmes, egyenes jellemű és vidám kutya, nagyszerű társ a terepen, a vadászatban, a játékban, de a gyerekek mellett is megbízható.

Így őrzik meg a géneket a jövőnek

A régi magyar kutyafajták génmegőrzési programját 2015-ben kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium. A hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a drótszőrű magyar vizslát kapta meg.

A „Nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási program” keretében olyan tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaiknak megőrzését és fejlesztését.

Ezt a munkát a nemzeti parkok igazgatóságaival, egyes állami erdőgazdaságokkal, a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttesen végzik. Jelenleg kilenc magyar ebfajta került be a Hungarikumok gyűjteményébe, amelyek esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak. A magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben ezeket meg kell erősíteni, hogy a tenyésztési programok végrehajtása sikeres legyen.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.