Back to top

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Bodza, a jó kiállású, zsemleszínű négylábú képviseli fajtáját a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, amelynek igazgatósága a régi magyar kutyafajták közül a drótszőrű magyar vizsla génmegőrzését kapta feladatául - írja a kemma.hu.

– Szervezetünk 2016 februárjában vásárolt három vizslakölyköt a Csővárberki Kennelből. Az apróságok között volt Bodza, törzskönyvi nevén Csővárberki Tina, akit immár két és fél éve gondozok – mondta Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegységének vezetője.

A nemzeti park fő feladata, hogy a kutyákat eredeti környezetben képezzék,valamint bemutassák és népszerűsítsék az adott fajtát.

– Mivel vadászkutyáról van szó, fontos cél és feladat az ebek „használata”, egyéni és társas apróvad vadászatokon.

Erre készítjük fel őket a képzés során, amelyen havonta többször kell részt vennünk. Ezen felül természetesen a szabadidőnkben is rengeteget kell velük foglalkozni – tette hozzá Novák Adrián, Bodza gazdája.

A házi kedvencek olyan környezetben nőhetnek fel, amely számukra is a legmegfelelőbb egy boldog és egészséges élethez. A nemzeti park területén futkározhatnak és többször is játékkal telik a délután.

Játszótársa is van

– Ha csak lehet, magammal viszem őt a munkám során is a Pilisbe. Amikor már nagyon unatkozik, kikéredzkedik az udvarra, hátha akad néhány kergetnivaló macska. Fiatal kutya lévén meghatározó számára a játék. Kedvence a „dobd el és visszahozom”. Ezt a vele egyidős másik négylábúval, Barkával, a szálkásszőrű tacskóval vég nélkül űznék – számolt be a tájegység vezetője.

A magyar vizsláknak különböző munkavizsgákat kell teljesíteni, ezért a játék mellett a komoly felkészülésre is időt kell szánni.

– Bodza napjait alapvetően a rendszeres képzés és gyakorlás határozza meg. Fő feladata egy vadászaton az apróvad felkutatása, határozott megállása, valamint a lövés után a vad keresése és elhozása. Emellett természetvédelmi hozadéka is van ennek a tudásnak: alkalmassá teszi őket a kaszálókon fészkelő madarak felkutatására, ami a kaszálási védőterületek kijelölésekor nagy segítséget jelent – mondta a gazdája.

Bodza a tenyészszemlét már teljesítette, azonban számos vizsga még előtte áll és nem megy minden akadály könnyedén.
– Az első vadászati alkalmassági vizsgán a mezei keresést, amit már számtalanszor gyakoroltunk előtte, nem volt hajlandó elkezdeni a szakadó esőben. Nem csodálom, hiszen jellemét tekintve kissé érzékeny és nőiesen szeszélyes – számolt be a tájegység vezetője.

Rosszcsont is tud lenni

Bodza még csak két és fél éves, így mint minden fiatal kutya, ő is szeret rosszalkodni és gazdája tűrőképességét feszegetni.
– Amikor otthon kell őt hagynom, a nap nagy részét pihenéssel tölti, amíg a családból valaki hazaér. Azonban előfordul, hogy ezekben az unalmas órákban feltalálja magát és játszadozni kezd. Ilyenkor találunk hazaérkezéskor leszedett és elhordott ruhákat, persze kutyalábnyomosan a porban.

A kertészeti ismeretek minden alapját nélkülözve cserjerágásra, borsó kiásására és muskátli tépkedésre is sokszor adja a fejét.

Minden találkozásnál, ha kimegyek az udvarra, de különösen, amikor a munka végén hazajövök, Bodza maga a megtestesült szertelen szeretet. Sietve keres valamit, amit odahozhat – papucsot, cipőt, játékot. Rendkívül családcentrikus, a gyerekek ötleteit is igen jól tűri – tettet hozzá büszkén Novák Adrián.

Fotó: Broneder
Okkal dicsekedhet Bodzára a gazdája, hiszen többek között a Magyarországi Drótszőrű Magyar Vizsla Tenyésztők Egyesülete által szervezett idei klubkiállításon is elismerték.

Novák Adrián hozzátette, hogy Bodzával határozottan vidámabb az élet. A magyar vizsla pedig különösen értelmes, engedelmes, egyenes jellemű és vidám kutya, nagyszerű társ a terepen, a vadászatban, a játékban, de a gyerekek mellett is megbízható.

Így őrzik meg a géneket a jövőnek

A régi magyar kutyafajták génmegőrzési programját 2015-ben kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium. A hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a drótszőrű magyar vizslát kapta meg.

A „Nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási program” keretében olyan tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaiknak megőrzését és fejlesztését.

Ezt a munkát a nemzeti parkok igazgatóságaival, egyes állami erdőgazdaságokkal, a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttesen végzik. Jelenleg kilenc magyar ebfajta került be a Hungarikumok gyűjteményébe, amelyek esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak. A magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben ezeket meg kell erősíteni, hogy a tenyésztési programok végrehajtása sikeres legyen.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.