Back to top

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Bodza, a jó kiállású, zsemleszínű négylábú képviseli fajtáját a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, amelynek igazgatósága a régi magyar kutyafajták közül a drótszőrű magyar vizsla génmegőrzését kapta feladatául - írja a kemma.hu.

– Szervezetünk 2016 februárjában vásárolt három vizslakölyköt a Csővárberki Kennelből. Az apróságok között volt Bodza, törzskönyvi nevén Csővárberki Tina, akit immár két és fél éve gondozok – mondta Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegységének vezetője.

A nemzeti park fő feladata, hogy a kutyákat eredeti környezetben képezzék,valamint bemutassák és népszerűsítsék az adott fajtát.

– Mivel vadászkutyáról van szó, fontos cél és feladat az ebek „használata”, egyéni és társas apróvad vadászatokon.

Erre készítjük fel őket a képzés során, amelyen havonta többször kell részt vennünk. Ezen felül természetesen a szabadidőnkben is rengeteget kell velük foglalkozni – tette hozzá Novák Adrián, Bodza gazdája.

A házi kedvencek olyan környezetben nőhetnek fel, amely számukra is a legmegfelelőbb egy boldog és egészséges élethez. A nemzeti park területén futkározhatnak és többször is játékkal telik a délután.

Játszótársa is van

– Ha csak lehet, magammal viszem őt a munkám során is a Pilisbe. Amikor már nagyon unatkozik, kikéredzkedik az udvarra, hátha akad néhány kergetnivaló macska. Fiatal kutya lévén meghatározó számára a játék. Kedvence a „dobd el és visszahozom”. Ezt a vele egyidős másik négylábúval, Barkával, a szálkásszőrű tacskóval vég nélkül űznék – számolt be a tájegység vezetője.

A magyar vizsláknak különböző munkavizsgákat kell teljesíteni, ezért a játék mellett a komoly felkészülésre is időt kell szánni.

– Bodza napjait alapvetően a rendszeres képzés és gyakorlás határozza meg. Fő feladata egy vadászaton az apróvad felkutatása, határozott megállása, valamint a lövés után a vad keresése és elhozása. Emellett természetvédelmi hozadéka is van ennek a tudásnak: alkalmassá teszi őket a kaszálókon fészkelő madarak felkutatására, ami a kaszálási védőterületek kijelölésekor nagy segítséget jelent – mondta a gazdája.

Bodza a tenyészszemlét már teljesítette, azonban számos vizsga még előtte áll és nem megy minden akadály könnyedén.
– Az első vadászati alkalmassági vizsgán a mezei keresést, amit már számtalanszor gyakoroltunk előtte, nem volt hajlandó elkezdeni a szakadó esőben. Nem csodálom, hiszen jellemét tekintve kissé érzékeny és nőiesen szeszélyes – számolt be a tájegység vezetője.

Rosszcsont is tud lenni

Bodza még csak két és fél éves, így mint minden fiatal kutya, ő is szeret rosszalkodni és gazdája tűrőképességét feszegetni.
– Amikor otthon kell őt hagynom, a nap nagy részét pihenéssel tölti, amíg a családból valaki hazaér. Azonban előfordul, hogy ezekben az unalmas órákban feltalálja magát és játszadozni kezd. Ilyenkor találunk hazaérkezéskor leszedett és elhordott ruhákat, persze kutyalábnyomosan a porban.

A kertészeti ismeretek minden alapját nélkülözve cserjerágásra, borsó kiásására és muskátli tépkedésre is sokszor adja a fejét.

Minden találkozásnál, ha kimegyek az udvarra, de különösen, amikor a munka végén hazajövök, Bodza maga a megtestesült szertelen szeretet. Sietve keres valamit, amit odahozhat – papucsot, cipőt, játékot. Rendkívül családcentrikus, a gyerekek ötleteit is igen jól tűri – tettet hozzá büszkén Novák Adrián.

Fotó: Broneder
Okkal dicsekedhet Bodzára a gazdája, hiszen többek között a Magyarországi Drótszőrű Magyar Vizsla Tenyésztők Egyesülete által szervezett idei klubkiállításon is elismerték.

Novák Adrián hozzátette, hogy Bodzával határozottan vidámabb az élet. A magyar vizsla pedig különösen értelmes, engedelmes, egyenes jellemű és vidám kutya, nagyszerű társ a terepen, a vadászatban, a játékban, de a gyerekek mellett is megbízható.

Így őrzik meg a géneket a jövőnek

A régi magyar kutyafajták génmegőrzési programját 2015-ben kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium. A hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a drótszőrű magyar vizslát kapta meg.

A „Nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási program” keretében olyan tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának, pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaiknak megőrzését és fejlesztését.

Ezt a munkát a nemzeti parkok igazgatóságaival, egyes állami erdőgazdaságokkal, a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttesen végzik. Jelenleg kilenc magyar ebfajta került be a Hungarikumok gyűjteményébe, amelyek esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak. A magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben ezeket meg kell erősíteni, hogy a tenyésztési programok végrehajtása sikeres legyen.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bozótosból lesz újra legelő

Mostanra elfeledett rétek helyreállítását kezdte meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: természetvédelmi oltalom alatt áll az a mintegy 70 hektárnyi terület, amelyen a tervek szerint 2020 tavaszától szarvasmarhák legelnek majd.

Pulik és mudik lepték el Paksot a hétvégén

Pakson rendezte meg a Hungária Puli és a Fényes Mudi Klub a városi önkormányzat támogatásával a két fajtaklub kiállítását szombaton az Ürgemezőn.

Három év után újra odaítélték a "mintagazdaság díjat"

Bemutató mintateleppé nyilvánította a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség a Wittmann család vállalkozását. A díj 2011-es megalapítása óta mindössze tizenkét telep érdemelte ki a szövetség elismerését. Évente több százan is ellátogathatnak ezután a családi gazdaságba.

A marhahúsfogyasztás népszerűsítése a cél

A marhatartásnak hagyománya volt Zalában is, de a rendszerváltást követően ez a helyzet az egész országban megváltozott. Az utóbbi években azonban növekszik az állattenyésztés volumene, azon belül is kimagasló a húsmarhatartás jelentősége. A közelmúltban a megyében tartott regionális szakmai napot a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete.

Hogy kerülhetjük el a tollcsipkedést a baromfiudvarban?

A háztáji baromfitartóknak gyakori problémát okoz, hogy az állatok csipkedik egymást, olyannyira, hogy akár a testfelület jelentős részén tollhiányos állapot alakul ki, s komoly sebek is keletkezhetnek. A tollcsipkedés leggyakrabban két okra vezethető vissza.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

A darázsölyvek is később vonultak

Az utóbbi hetek feltűnően meleg időjárása a madarak viselkedését is megváltoztatta. A legtöbb tőlünk vonuló tollas a megszokottnál később indult a hosszú utazásra, de északról sem jelentek meg idejében tömegesen a Kárpát-medencébe a szokásosan ősz közeledtével érkezők. Így még az elmúlt hetekben is megfigyelhetünk olyan fajokat – például a darázsölyvet –, melyek nálunk költenek, de télire elvándorolnak.

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

Örök emlékek, életre szóló ékszerek

Lágy vonalvezetésűek, mintákkal tarkítottak s kacskaringósak, éppúgy, ahogyan a fák ágai – jellemezte az általa készített ékszereket Eördögh Katalin ötvösmester. Az ősi, ám mostanra egyre kevesebbek által ismert foglalkozás képviselője szenvedélyes vadász, amit a műhelyéből kikerült darabok is bizonyítanak.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.