Back to top

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Ami miatt nemcsak mi, szervezők, hanem mindenki más is örülhet: a verseny következtében 46 cikk született hazai borokról, amelyeket a szavazás során összesen 39 600 ember látott a 16 nap alatt. A döntősökre összesen 10113 voksot adtak le, amely óriási szám, tekintve, hogy egy IP-címről egy szavazat érkezhetett.

Fotó: viniczai

A zsűri szigorú volt, plágium miatt például kizártak egy versenyzőt – ahogy a kategória zsűritagjai erre felhívták a figyelmet:

„nem állíthatunk példaként mások elé egy olyan írást, amely szó szerint közölt két, más forrásból átvett mondatot is idézőjel használata vagy a forrás feltüntetése nélkül”.

Egy másik írás azért nem jutott a döntőbe, mert „iskolás dolgozatra emlékeztetett”. „Hihetetlenül unalmas, semmi izgalom, semmi pezsgés nincs benne, és egyáltalán nincs stílusa”– írta Simon J Woolf zsűritag az egyik amerikai szerző írásáról, aki nem keseredett el az eredményt olvasva, jövőre újra próbálkozik, alaposabb felkészülés után. Elizabeth Gabay MW sem bánt kesztyűs kézzel az írásokkal: egy cikk azért nem jutott a döntőbe, mert kusza volt, és volt benne néhány rosszul írt név.

Ugyancsak Elizabeth viszont a döntőben marasztalta az egyetlen magyar szerzőtől származó angol írást (Bruckner Máté cikkét), mert mint írta, „az angol megfogalmazás nem nevezhető briliánsnak, de megkapó történet ifjúkori felfedezésről”. Kajári Zsófia a Sokszínű Magyarország zsűrijében leginkább azt kifogásolta, hogy több írás nem teljesen felelt meg a kiírásnak, „nem csináltak kedvet”és nem közöltek kellő mennyiségű információt, Kling József pedig a vörösboros kategóriában a fantáziátlan, gondolattalan írásokat pontozta le.

Ercsey Dániel a Tokaj magyar és angol kategóriák zsűrijét erősítette, a zsűrizés után a következőképpen foglalta össze tapasztalatait: „A Tokaj kategória elég tág volt, de az elmúlt évtized fellendülése után komolyan bízhattunk abban, hogy friss szemlélettel, újszerű megközelítéssel találkozunk a beküldött írásokban. Sajnos a szövegek egy része nem váltotta be a reményeinket és még olyan hibákba is belefutottunk már megjelent cikkek esetében (!), amelyek a korrektúra és a szerkesztő teljes hiányát feltételezik.

Túl az ilyen jellegű problémákon, jellemző hiba volt, hogy nem volt meg a szövegek feszessége, vagyis nehezen kötötték le az olvasót. Üdítő kivételt jelentett a témáját tekintve a tokaji palackról szóló cikk, valamint a modern trendeket szépen lekövető, rövid szövegekkel és fotókkal operáló “kis édes” című blogbejegyzés.

Utóbbi – bár írástechnikailag nem kiemelkedő – egyre nagyobb teret nyer a kommunikáció minden platformján, a fiatalabb generáció pedig egyértelműen az ilyen írások mentén vonható be a bor bűvkörébe. Végezetül egy fontos tanács: az írás egy szakma, a bor ismerete egy másik, a kettő együtt egy harmadik. Aki belekezd a harmadikba, nem spórolhatja meg az első kettőt.”

És a győztesek:

  • Újra Tokaj (magyar): Szabó Hajnalka
  • Tokaj again (angol): Perica S. Radović
  • Csak a színe legyen vörös (magyar): Török Ferenc
  • Red is the colour (angol): Matthew Horkey
  • Sokszínű Magyarország (magyar): Szabó Zoltán
  • Colourful Hungary (angol): Đorđe Pešić
  • A közönségszavazat alapján az abszolút győztesek: Török Ferenc és Đorđe Pešić

 

 

 

Forrás: 
hungarianwines

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.

Május 10-ig lehet nevezni a 40. Országos Borversenyre

Május 10-ig jelentkezhetnek a borászatok 40. Országos Borversenyre a www.orszagosborverseny.hu honlapon, jelentette be sajtótájékoztatón a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A jubileumi borverseny bírálata május 21-22-én lesz Kecskeméten, az eredményt június 25-én hirdetik ki. A nevezési díj 15 ezer forint mintánként, aminek a felét a megyei aranyérmes boroknál elengedik.