0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kutya meleg van

Vajon a kutyát hogyan hozták kapcsolatba a kánikulával? A megoldás a csillagképek elnevezésében rejlik.

A kánikula Közép-Európában általában május és augusztus közötti időszakra tehető, amikor a nappali és az éjszakai hőmérséklet is tartósan magas, és csapadékra kicsi az esély.

A mediterrán vidékeken a nyár beköszöntét a Szíriusz felkelésétől számítják, a csillag latin neve Canicula, azaz kiskutya.

Ez a kifejezés több nyelvben is visszaköszön, az angolok például dog days-nek nevezik a forró napokat, a németek kifejezése pedig a Hundstage, a kánikulai napokra.  

A latin eredetű kánikula szó a magyar nyelvben a 16. században fordult elő először, és hő hónapot értettek rajta.   

A kánikula elleni védekezés viszont sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen már az ősember is előnyös klímájú barlangokat, vermeket és árnyékot keresett a meleg ellen.  

Az ókori Egyiptomban a víz párologtatásának hűtő hatását használták a meleg enyhítésére, az ókori Rómában szintén a vizet hívták segítségül, úgy hogy a vízhálózaton és a csatornarendszeren keresztül hűtötték a házak falait.

Manapság már elképzelhetetlen, hogy autóban, repülőgépen, lakásban, az áruházakban, vagy az irodákban ne legyen klímaberendezés.  A modern klímaberendezés, röviden klíma az éghajlat szó után kapta a nevét, mivel a készülék mesterségesen képes adott hőmérsékletet, vagyis klímát létrehozni.  

A modern légkondi készülék alapjai Michael Faraday fizikus  és feltaláló nevéhez fűződik, aki 1820-ban Angliában

rájött arra, hogy a sűrített és cseppfolyósított ammóniának párologtatáskor hűtő hatása van.

Ezen az elven működnek a hűtőszekrények is. Az első valódi klímákat ipari céllal gyártották, hiszen hatalmasak voltak, és nagyon sokba kerültek. Az elektromos légkondicionálás 1902-ben jelent meg, elsőként Amerikában, és számos fejlesztésen esett át, hogy elérje mai, modern rendszerét és alakját.

Manapság egy iparág fejlődött ki a berendezések gyártására és beszerelésére. Az elmúlt években pedig a használatának hatására az elektromos hálózatok csúcsterhelése a korábban szokásos téliről a nyári időszakra tevődött át.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu