Back to top

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

„A KSH legfrissebb adatai alapján 2018 júniusában a mezőgazdasági termelői árak összességében ugyan nem változtak az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Egyrészt a gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13 százalékos emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabonát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba. Ezt támasztja alá, hogy globális szinten az elmúlt éveket tekintve mindössze 5-6 százalékos termésmennyiség ingadozásról beszélhetünk, miközben az éves termés durván 30 százaléka készletként raktározódik."

A készletek tehát bőven lefedik a termésingadozást, a jelenlegi árszint emelkedést így főként az egymásnak is ellentmondó előrejelzések hajtják fölfelé

–mondta el Tresó István.

„Ebben a helyzetben különösen fontos a valóban indokolt készletmennyiség meghatározása, ugyanis meggondolatlan készletezési politikával – azaz túl magas készlet beraktározása esetén - nagy veszteség halmozódhat fel” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mindeközben a gyümölcsök ára 19 százalékkal esett vissza, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára, hiszen nem egyszeri, hanem egy trendszerű folyamatról beszélhetünk.

„Egyrészt az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány következtében. Ez pedig akár hosszú távon elhúzódó problémát – és ezzel együtt a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja” – hangsúlyozta ki Tresó István.

Forrás: 
K&H Bank sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A minőségi, édes pezsgőt keressük

Mindinkább a magasabb árfekvésű, minőségi pezsgők felé fordulnak a magyar fogyasztók – mondta a Világgazdaságnak Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

Növelni kell a talajok széntartalmát

Európában ugyanakkor mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása. Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti – figyelmeztet új jelentésében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

Jöhet a nemzeti védjegy

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter szombaton Hévízen.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.