0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Így hűsölnek az állatok a szarvasi állatparkban

A nagy melegben többféle módon gondoskodnak a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark dolgozói az állatok hűsítéséről. Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől megtudtuk, több esetben az egyik jól bevált recept, hogy egy nagy méretű dagonyázót alakítanak ki az állatoknak.

A jávorszarvas például, aki kimondottan jó úszóként akár a folyókat is átszeli, szívesen hűsöl a számára kialakított vízben, mondhatni napja nagy részét ott tölti, miközben a benne található növényeket csemegézi – írja a beol.hu. Ugyanígy nagy dagonyázóknak számítanak a vaddisznók is. Az állatok a rájuk rakódott sárréteggel leszigetelve nemcsak a hőséget, de az élősködőket is megpróbálják ily módon távol tartani maguktól. Itt az egész konda belefekszik a számukra kialakított mélyedésbe, melyet az állatpark gondozói rendszeresen feltöltenek friss vízzel.

youtube://v/NdmIVK2Pid4

 

– A harmadik nagy dagonyakedvelő fajunk, városunk jelképe a gímszarvas. Ám vannak olyan fajok, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. A dámszarvasok például nem szeretik a vizet, így a nagy hőség elviselésére nála is más módszert kellett bevetnünk – fogalmazott Körömi Krisztina.

Hozzátette, nagyon sok állatnak kínálnak dinnyét, amelyet meglepő módon, több ragadozó is nagy előszeretettel fogyaszt.

Így aki a napokban járt a látogatóközpontban, arra lehetett figyelmes, hogy a szarvasfélék és a vaddisznók mellett a rókák, nádifarkasok és a nyestkutyák is boldogan lakmároztak a számukra felkínált lédús gyümölcsből.

– Rendkívül odafigyelünk ilyenkor az állatok vízellátására. Napi többszöri, bőséges cserével biztosítjuk az ivóvizüket és arra is odafigyelünk, hogy minden állat számára biztosítsunk árnyékos, hűvös helyet, ahová elbújhatnak, visszahúzódhatnak. Ahol lehetőség van ott slaggal is belocsolunk egy kis vizet a kifutókba. Ilyen például a mókusházunk, ami ebben a nagy hőségben eléggé fel tud melegedni, de az európai bölények is örömmel hempergőznek meg a vízzel fellocsolt területeken – árulta el Körömi Krisztina.

Egyedül a mediterrán tájakról származó szárazföldi teknősök élvezik a szikrázó napsütést, azonban ha nagyon felforrósodik a levegő, akkor ők is elbújnak, árnyékba vonulnak.

Továbbá a vízimadarak látványos fürdése is elárulja, hogy a tollasok ilyenkor még szívesebben mártóznak meg a tóban.

Velük szemben a kotoréklakó borz és a róka némi dinnyecsemegézés után legszívesebben leköltözik föld alatti lakásába és a jó pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletű helyen hűsölnek a nap nagy részében.

Forrás: beol.hu